
Leća ne mora biti dosadna: 5 recepata koji će svima otvoriti apetit

Ako tražiš savršenu namirnicu koja spaja zdravlje, jednostavnu pripremu i fenomenalan okus, odgovor je – leća. Ovo malo čudo prirode bogato je proteinima, vlaknima i mineralima, a može biti zvijezda svakog tanjura – od doručka do večere. Bilo da si početnik u kuhinji ili već imaš zavidne kulinarske vještine, donosimo ti pet recepata koja će ti promijeniti pogled na ovu skromnu, a moćnu namirnicu.
Leća nije samo jeftina i jednostavna za pripremu – ona je prava riznica proteina, željeza, vitamina B i vlakana. Pomaže u regulaciji šećera u krvi, potiče probavu i dugo te drži sitim.
Kremasta juha od crvene leće i kokosa
Sastojci:
1 šalica crvene leće
1 limenka kokosovog mlijeka
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
1 žličica kurkume
1 žličica curry praha
1 l povrtnog temeljca
Sol, papar, limunov sok
Priprema:
Na malo ulja poprži luk i češnjak dok ne omekšaju.
Dodaj kurkumu, curry i crvenu leću.
Zalij temeljcem i kuhaj 15 minuta.
Dodaj kokosovo mlijeko, kratko prokuhaj i usitni štapnim mikserom.
Na kraju začini solju, paprom i nekoliko kapi limuna.
Salata od zelene leće, avokada i cherry rajčica
Sastojci:
1 šalica zelene leće
1 avokado
10 cherry rajčica
Šaka rukole
Maslinovo ulje
Limunov sok
Sol i papar
Priprema:
Skuhaj leću dok ne omekša, ali da zadrži oblik.
Avokado i rajčice nareži na manje komade.
Sve pomiješaj s rukolom, začini maslinovim uljem, limunom, solju i paprom.
Jednostavno, svježe i nevjerojatno ukusno.
Leća bolognese
Sastojci:
1 šalica smeđe leće
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
2 mrkve
1 stabljika celera
1 šalica pasirane rajčice
Maslinovo ulje
Origano, sol, papar
Priprema:
Na ulju poprži luk, češnjak, mrkvu i celer.
Dodaj kuhanu leću i pasiranu rajčicu.
Pusti da lagano krčka 20 minuta.
Začini origanom, solju i paprom.
Posluži s tjesteninom po izboru i malo parmezana ili kvasnih pahuljica za vegansku verziju.
Popečci od leće i batata
Sastojci:
1 šalica crvene leće
1 srednji batat
1 glavica luka
1 jaje (ili laneno "jaje" za vegansku opciju)
Krušne mrvice
Sol, papar, začini po izboru (kurkuma, kim, čili)
Priprema:
Skuhaj leću i batat posebno, pa ih zajedno zgnječi u pire.
Dodaj sitno sjeckani luk, jaje i začine.
Oblikuj male popečke, uvaljaj u mrvice i peci na tavi s malo ulja do zlatne boje.
Pečena leća s povrćem i začinima iz pećnice
Sastojci:
1 šalica kuhane zelene ili smeđe leće
1 glavica crvenog luka
2 mrkve
1 tikvica
1 crvena paprika
2 žlice maslinova ulja
1 žličica dimljene paprike
1 žličica origana
Sol i papar po ukusu
Priprema:
Zagrij pećnicu na 200 °C. Povrće nareži na srednje komade. U velikoj zdjeli pomiješaj kuhanu leću i povrće s maslinovim uljem i začinima.
Rasporedi sve na lim obložen papirom za pečenje i peci oko 25-30 minuta, povremeno promiješaj da se ravnomjerno zapeče.
Kad povrće dobije zlatnu boju, spremno je za serviranje.

Tko je modno briljirao? Kate vjerna britanskoj klasici, Melania eksperimentirala sa šeširom

Recept za sočni kolač sa šljivama i makom koji će vas oduševiti okusom i jednostavnom pripremom

Traper je uvijek dobar izbor: Pogledajte kako modno usklađeni par sa špice nosi bezvremenski materijal
