SKROMNA, ALI MOĆNA

Leća ne mora biti dosadna: 5 recepata koji će svima otvoriti apetit

Leća nije samo jeftina i jednostavna za pripremu – ona je prava riznica proteina, željeza, vitamina B i vlakana

leća
Foto: Shutterstock

Ako tražiš savršenu namirnicu koja spaja zdravlje, jednostavnu pripremu i fenomenalan okus, odgovor je – leća. Ovo malo čudo prirode bogato je proteinima, vlaknima i mineralima, a može biti zvijezda svakog tanjura – od doručka do večere. Bilo da si početnik u kuhinji ili već imaš zavidne kulinarske vještine, donosimo ti pet recepata koja će ti promijeniti pogled na ovu skromnu, a moćnu namirnicu.

Leća nije samo jeftina i jednostavna za pripremu – ona je prava riznica proteina, željeza, vitamina B i vlakana. Pomaže u regulaciji šećera u krvi, potiče probavu i dugo te drži sitim.
Uz ovako ukusne recepte, tvoj organizam i nepce bit će ti itekako zahvalni!

Kremasta juha od crvene leće i kokosa

Sastojci:

  • 1 šalica crvene leće
  • 1 limenka kokosovog mlijeka
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žličica kurkume
  • 1 žličica curry praha
  • 1 l povrtnog temeljca
  • Sol, papar, limunov sok

Priprema:

  • Na malo ulja poprži luk i češnjak dok ne omekšaju.
  • Dodaj kurkumu, curry i crvenu leću.
  • Zalij temeljcem i kuhaj 15 minuta.
  • Dodaj kokosovo mlijeko, kratko prokuhaj i usitni štapnim mikserom.
  • Na kraju začini solju, paprom i nekoliko kapi limuna.

Salata od zelene leće, avokada i cherry rajčica

Sastojci:

  • 1 šalica zelene leće
  • 1 avokado
  • 10 cherry rajčica
  • Šaka rukole
  • Maslinovo ulje
  • Limunov sok
  • Sol i papar

Priprema:

  • Skuhaj leću dok ne omekša, ali da zadrži oblik.
  • Avokado i rajčice nareži na manje komade.
  • Sve pomiješaj s rukolom, začini maslinovim uljem, limunom, solju i paprom.
  • Jednostavno, svježe i nevjerojatno ukusno.

Leća bolognese

Sastojci:

  • 1 šalica smeđe leće
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 mrkve
  • 1 stabljika celera
  • 1 šalica pasirane rajčice
  • Maslinovo ulje
  • Origano, sol, papar

Priprema:

  • Na ulju poprži luk, češnjak, mrkvu i celer.
  • Dodaj kuhanu leću i pasiranu rajčicu.
  • Pusti da lagano krčka 20 minuta.
  • Začini origanom, solju i paprom.
  • Posluži s tjesteninom po izboru i malo parmezana ili kvasnih pahuljica za vegansku verziju.
Image
Foto: Pexels

Popečci od leće i batata

Sastojci:

  • 1 šalica crvene leće
  • 1 srednji batat
  • 1 glavica luka
  • 1 jaje (ili laneno "jaje" za vegansku opciju)
  • Krušne mrvice
  • Sol, papar, začini po izboru (kurkuma, kim, čili)

Priprema:

  • Skuhaj leću i batat posebno, pa ih zajedno zgnječi u pire.
  • Dodaj sitno sjeckani luk, jaje i začine.
  • Oblikuj male popečke, uvaljaj u mrvice i peci na tavi s malo ulja do zlatne boje.

Pečena leća s povrćem i začinima iz pećnice

Sastojci:

  • 1 šalica kuhane zelene ili smeđe leće
  • 1 glavica crvenog luka
  • 2 mrkve
  • 1 tikvica
  • 1 crvena paprika
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 žličica dimljene paprike
  • 1 žličica origana
  • Sol i papar po ukusu

Priprema:

  • Zagrij pećnicu na 200 °C. Povrće nareži na srednje komade. U velikoj zdjeli pomiješaj kuhanu leću i povrće s maslinovim uljem i začinima.
  • Rasporedi sve na lim obložen papirom za pečenje i peci oko 25-30 minuta, povremeno promiješaj da se ravnomjerno zapeče.
  • Kad povrće dobije zlatnu boju, spremno je za serviranje.
Image
ČUDESNA ŽITARICA

Bulgur u glavnoj ulozi: 5 salata koje ćeš obožavati ovog proljeća