Recepti
SKROMNA, ALI MOĆNA

Leća ne mora biti dosadna: 5 recepata koji će svima otvoriti apetit

Leća ne mora biti dosadna: 5 recepata koji će svima otvoriti apetit
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Leća nije samo jeftina i jednostavna za pripremu – ona je prava riznica proteina, željeza, vitamina B i vlakana

Ako tražiš savršenu namirnicu koja spaja zdravlje, jednostavnu pripremu i fenomenalan okus, odgovor je – leća. Ovo malo čudo prirode bogato je proteinima, vlaknima i mineralima, a može biti zvijezda svakog tanjura – od doručka do večere. Bilo da si početnik u kuhinji ili već imaš zavidne kulinarske vještine, donosimo ti pet recepata koja će ti promijeniti pogled na ovu skromnu, a moćnu namirnicu.

Leća nije samo jeftina i jednostavna za pripremu – ona je prava riznica proteina, željeza, vitamina B i vlakana. Pomaže u regulaciji šećera u krvi, potiče probavu i dugo te drži sitim.Uz ovako ukusne recepte, tvoj organizam i nepce bit će ti itekako zahvalni!

Kremasta juha od crvene leće i kokosa

Sastojci:

1 šalica crvene leće

1 limenka kokosovog mlijeka

1 glavica luka

2 češnja češnjaka

1 žličica kurkume

1 žličica curry praha

1 l povrtnog temeljca

Sol, papar, limunov sok

Priprema:

Na malo ulja poprži luk i češnjak dok ne omekšaju.

Dodaj kurkumu, curry i crvenu leću.

Zalij temeljcem i kuhaj 15 minuta.

Dodaj kokosovo mlijeko, kratko prokuhaj i usitni štapnim mikserom.

Na kraju začini solju, paprom i nekoliko kapi limuna.

Salata od zelene leće, avokada i cherry rajčica

Sastojci:

1 šalica zelene leće

1 avokado

10 cherry rajčica

Šaka rukole

Maslinovo ulje

Limunov sok

Sol i papar

Priprema:

Skuhaj leću dok ne omekša, ali da zadrži oblik.

Avokado i rajčice nareži na manje komade.

Sve pomiješaj s rukolom, začini maslinovim uljem, limunom, solju i paprom.

Jednostavno, svježe i nevjerojatno ukusno.

Leća bolognese

Sastojci:

1 šalica smeđe leće

1 glavica luka

2 češnja češnjaka

2 mrkve

1 stabljika celera

1 šalica pasirane rajčice

Maslinovo ulje

Origano, sol, papar

Priprema:

Na ulju poprži luk, češnjak, mrkvu i celer.

Dodaj kuhanu leću i pasiranu rajčicu.

Pusti da lagano krčka 20 minuta.

Začini origanom, solju i paprom.

Posluži s tjesteninom po izboru i malo parmezana ili kvasnih pahuljica za vegansku verziju.

Leća ne mora biti dosadna: 5 recepata koji će svima otvoriti apetit

Popečci od leće i batata

Sastojci:

1 šalica crvene leće

1 srednji batat

1 glavica luka

1 jaje (ili laneno "jaje" za vegansku opciju)

Krušne mrvice

Sol, papar, začini po izboru (kurkuma, kim, čili)

Priprema:

Skuhaj leću i batat posebno, pa ih zajedno zgnječi u pire.

Dodaj sitno sjeckani luk, jaje i začine.

Oblikuj male popečke, uvaljaj u mrvice i peci na tavi s malo ulja do zlatne boje.

Pečena leća s povrćem i začinima iz pećnice

Sastojci:

1 šalica kuhane zelene ili smeđe leće

1 glavica crvenog luka

2 mrkve

1 tikvica

1 crvena paprika

2 žlice maslinova ulja

1 žličica dimljene paprike

1 žličica origana

Sol i papar po ukusu

Priprema:

Zagrij pećnicu na 200 °C. Povrće nareži na srednje komade. U velikoj zdjeli pomiješaj kuhanu leću i povrće s maslinovim uljem i začinima.

Rasporedi sve na lim obložen papirom za pečenje i peci oko 25-30 minuta, povremeno promiješaj da se ravnomjerno zapeče.

Kad povrće dobije zlatnu boju, spremno je za serviranje.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx