Ako tražiš savršenu namirnicu koja spaja zdravlje, jednostavnu pripremu i fenomenalan okus, odgovor je – leća. Ovo malo čudo prirode bogato je proteinima, vlaknima i mineralima, a može biti zvijezda svakog tanjura – od doručka do večere. Bilo da si početnik u kuhinji ili već imaš zavidne kulinarske vještine, donosimo ti pet recepata koja će ti promijeniti pogled na ovu skromnu, a moćnu namirnicu.
Leća nije samo jeftina i jednostavna za pripremu – ona je prava riznica proteina, željeza, vitamina B i vlakana. Pomaže u regulaciji šećera u krvi, potiče probavu i dugo te drži sitim.
Uz ovako ukusne recepte, tvoj organizam i nepce bit će ti itekako zahvalni!
Kremasta juha od crvene leće i kokosa
Sastojci:
- 1 šalica crvene leće
- 1 limenka kokosovog mlijeka
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 žličica kurkume
- 1 žličica curry praha
- 1 l povrtnog temeljca
- Sol, papar, limunov sok
Priprema:
- Na malo ulja poprži luk i češnjak dok ne omekšaju.
- Dodaj kurkumu, curry i crvenu leću.
- Zalij temeljcem i kuhaj 15 minuta.
- Dodaj kokosovo mlijeko, kratko prokuhaj i usitni štapnim mikserom.
- Na kraju začini solju, paprom i nekoliko kapi limuna.
Salata od zelene leće, avokada i cherry rajčica
Sastojci:
- 1 šalica zelene leće
- 1 avokado
- 10 cherry rajčica
- Šaka rukole
- Maslinovo ulje
- Limunov sok
- Sol i papar
Priprema:
- Skuhaj leću dok ne omekša, ali da zadrži oblik.
- Avokado i rajčice nareži na manje komade.
- Sve pomiješaj s rukolom, začini maslinovim uljem, limunom, solju i paprom.
- Jednostavno, svježe i nevjerojatno ukusno.
Leća bolognese
Sastojci:
- 1 šalica smeđe leće
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 2 mrkve
- 1 stabljika celera
- 1 šalica pasirane rajčice
- Maslinovo ulje
- Origano, sol, papar
Priprema:
- Na ulju poprži luk, češnjak, mrkvu i celer.
- Dodaj kuhanu leću i pasiranu rajčicu.
- Pusti da lagano krčka 20 minuta.
- Začini origanom, solju i paprom.
- Posluži s tjesteninom po izboru i malo parmezana ili kvasnih pahuljica za vegansku verziju.

Popečci od leće i batata
Sastojci:
- 1 šalica crvene leće
- 1 srednji batat
- 1 glavica luka
- 1 jaje (ili laneno "jaje" za vegansku opciju)
- Krušne mrvice
- Sol, papar, začini po izboru (kurkuma, kim, čili)
Priprema:
- Skuhaj leću i batat posebno, pa ih zajedno zgnječi u pire.
- Dodaj sitno sjeckani luk, jaje i začine.
- Oblikuj male popečke, uvaljaj u mrvice i peci na tavi s malo ulja do zlatne boje.
Pečena leća s povrćem i začinima iz pećnice
Sastojci:
- 1 šalica kuhane zelene ili smeđe leće
- 1 glavica crvenog luka
- 2 mrkve
- 1 tikvica
- 1 crvena paprika
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 žličica dimljene paprike
- 1 žličica origana
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 200 °C. Povrće nareži na srednje komade. U velikoj zdjeli pomiješaj kuhanu leću i povrće s maslinovim uljem i začinima.
- Rasporedi sve na lim obložen papirom za pečenje i peci oko 25-30 minuta, povremeno promiješaj da se ravnomjerno zapeče.
- Kad povrće dobije zlatnu boju, spremno je za serviranje.