KLASIKA S TWISTOM

Recept u fotografijama za sočni pull apart kruh sa sirom i začinima

Umjesto klasičnog bijelog kruha, okušaj se u izradi drugačije verzije bogate okusima

999b1227fed968e080a3_63326455.jpg
Foto: Sanja Sirk/Okusno.je

Ako želiš nešto jednostavno, a toplo i ukusno, ovaj recept ispunit će tvoju želju. Sočan pull-apart kruh poseban je po tome što se ne treba rezati, već ga možeš samo otkinuti. Pull-apart bread je popularni američki specijalitet u svijetu pekarstva. Može biti obogaćen raznim slatkim ili slanim nadjevima i premazima, što mu daje bogat okus i mekanu strukturu. Domaće tijesto obloženo kremastim sirnim namazom, naribanom mozzarellom, nasjeckanim svježim peršinom i mladim lukom ili češnjakom. Slojevi se slažu u kalup za pečenje tako da se svatko može poslužiti komadićem, a nestat će u trenu. Snack koji je idealan za prijateljska i obiteljska druženja. Bilo da ga poslužiš kao glavnu atrakciju na stolu ili kao savršen prilog uz nareske, sigurno će oduševiti sve tvoje goste.

Sastojci za tijesto:

  • 400 g brašna
  • pola kocke svježeg kvasca (20 g)
  • 1 žlica šećera
  • 1.5 dl mlijeka
  • 1 jaje
  • 2 žlice ulja
  • 1 žličica soli

Sastojci za nadjev:

  • 1 kremasti sirni namaz (npr. Philadelphia)
  • 100 g naribane mozzarelle
  • Svježi peršin, nasjeckan
  • 1 mladi luk (zelena stabljika)

Priprema:

  • Brašno prosijaj i u sredini napravi udubinu. U nju nadrobi kvasac. Mlijeko zagrij do mlakog i prelij s njim kvasac, dodaj šećer i ostavi da kvas počne fermentirati, oko 5 minuta. Dodaj ulje, sol i jaje, pa sve dobro promiješaj dok ne dobiješ glatko tijesto. Ako se tijesto lijepi, dodaj još malo brašna.
  • Oblikuj tijesto u kuglu, pokrij kuhinjskom krpom i ostavi da se diže dok volumen ne postane dvostruko veći.
  • Kada je tijesto naraslo, razvaljaj ga na debljinu od 1 cm u pravokutnik (20 x 40 cm). Premaži ga kremastim sirom, pospi naribanom mocarelom, nasjeckanim peršinom i mladim lukom.
Image
Foto: Sanja Sirk/Okusno.je
  • Nareži tijesto na kvadrate (10 x 10 cm) i slaži ih uspravno u pripremljeni pekač (30 x 10 cm), prethodno obložen papirom za pečenje. Pokrij pekač kuhinjskom krpom i ostavi da tijesto još 20 minuta naraste.
Image
Foto: Sanja Sirk/Okusno.je
  • Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 °C oko 35 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju, piše Okusno.je.
Image
Foto: Sanja Sirk/Okusno.je
Image
JESENSKI ŠTIH

Recept za slatki kruh od cimeta za prve jesenske dane