Ako želiš nešto jednostavno, a toplo i ukusno, ovaj recept ispunit će tvoju želju. Sočan pull-apart kruh poseban je po tome što se ne treba rezati, već ga možeš samo otkinuti. Pull-apart bread je popularni američki specijalitet u svijetu pekarstva. Može biti obogaćen raznim slatkim ili slanim nadjevima i premazima, što mu daje bogat okus i mekanu strukturu. Domaće tijesto obloženo kremastim sirnim namazom, naribanom mozzarellom, nasjeckanim svježim peršinom i mladim lukom ili češnjakom. Slojevi se slažu u kalup za pečenje tako da se svatko može poslužiti komadićem, a nestat će u trenu. Snack koji je idealan za prijateljska i obiteljska druženja. Bilo da ga poslužiš kao glavnu atrakciju na stolu ili kao savršen prilog uz nareske, sigurno će oduševiti sve tvoje goste.
Sastojci za tijesto:
- 400 g brašna
- pola kocke svježeg kvasca (20 g)
- 1 žlica šećera
- 1.5 dl mlijeka
- 1 jaje
- 2 žlice ulja
- 1 žličica soli
Sastojci za nadjev:
- 1 kremasti sirni namaz (npr. Philadelphia)
- 100 g naribane mozzarelle
- Svježi peršin, nasjeckan
- 1 mladi luk (zelena stabljika)
Priprema:
- Brašno prosijaj i u sredini napravi udubinu. U nju nadrobi kvasac. Mlijeko zagrij do mlakog i prelij s njim kvasac, dodaj šećer i ostavi da kvas počne fermentirati, oko 5 minuta. Dodaj ulje, sol i jaje, pa sve dobro promiješaj dok ne dobiješ glatko tijesto. Ako se tijesto lijepi, dodaj još malo brašna.
- Oblikuj tijesto u kuglu, pokrij kuhinjskom krpom i ostavi da se diže dok volumen ne postane dvostruko veći.
- Kada je tijesto naraslo, razvaljaj ga na debljinu od 1 cm u pravokutnik (20 x 40 cm). Premaži ga kremastim sirom, pospi naribanom mocarelom, nasjeckanim peršinom i mladim lukom.
- Nareži tijesto na kvadrate (10 x 10 cm) i slaži ih uspravno u pripremljeni pekač (30 x 10 cm), prethodno obložen papirom za pečenje. Pokrij pekač kuhinjskom krpom i ostavi da tijesto još 20 minuta naraste.
- Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 °C oko 35 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju, piše Okusno.je.