JESENSKI ŠTIH

Recept za slatki kruh od cimeta za prve jesenske dane

Vrijeme je idealno za recept od kojeg ćeš poželjeti uvući se pod deku i guštati u slatkom kruhu od cimeta

cimet
Foto: Shutterstock

Ako voliš slatke cimet rolice, oduševit će te i ovaj kruh. Njegovo englesko ime je "pull apart bread", što bi u prijevodu značilo nešto poput "kruh koji se trga". Kruh je zbog dodatka maslaca vrlo sočan, a kuhinju će već tijekom pečenja ispuniti opojnim mirisom cimeta. Ovi sastojci dovoljni su za 8 osoba, a za pripremu ti treba 3 sata. U ovom receptu pokazat ćemo ti kako pripremiti "pull apart" kruh od cimeta korak po korak, s detaljnim uputama koje će ti omogućiti da uživaš u savršenom desertu bez stresa.

Sastojci za tijesto:

  • 360 g glatkog brašna
  • 50 g šećera
  • 0,5 žličice soli
  • 60 ml mlake vode
  • 2 1/4 žličice suhog kvasca
  • 80 ml mlijeka
  • 40 g maslaca
  • 2 jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Sastojci za nadjev:

  • 100 g kristal šećera
  • 2 žličice mljevenog cimeta
  • 40 g omekšalog maslaca

Postupak:

  • U veću posudu stavimo 260 g brašna i pomiješamo ga sa šećerom i soli. U manjoj zdjelici pomiješamo kvasac s mlakom vodom. Ostavimo da stoji na toplom mjestu 10 minuta kako bi kvasac nadošao.
  • Na štednjak stavimo lončić s mlijekom i maslacem. Sadržaj na niskoj temperaturi polako zagrijavamo dok se maslac ne otopi. Maknemo s vatre, ohladimo dok nije mlako, a zatim dodamo aromu vanilije i jaja.
  • U zdjelu sa suhim sastojcima ulijemo kvasac te smjesu mlijeka, maslaca i jaja. Sastojke dobro izmiješamo dok se ne sjedine i dobijemo grubo tijesto. Tijekom miješenja dodamo preostalih 100 g brašna. Mijesimo ga dok ne postane glatko i elastično. Iako će tijesto biti prilično mekano i ljepljivo, ne dodajemo više brašna nego što je navedeno u receptu. Umiješeno tijesto stavimo u namašćenu posudu, koju pokrijemo prozirnom folijom za hranu. Ostavimo da na toplom mjestu raste 1 sat ili dok se volumen ne udvostruči.
  • Dok tijesto raste, namažemo maslacem duguljasti kalup za kolače i peciva (preporučene veličine 23 x 13 x 8 centimetara). U zdjelici pomiješamo šećer i cimet.
  • Radnu površinu dobro pobrašnimo. Na nju prebacimo dignuto tijesto i kratko ga promijesimo, zatim ga pokrijemo čistom krpom i ostavimo da odmara 5 minuta.
  • Tijesto razvaljamo u veći pravokutnik, veličine otprilike 30 x 50 centimetara. Premažemo ga omekšalim maslacem i posipamo cimetovim šećerom. Nožem ga vertikalno (okomito) narežemo na šest jednakih traka, koje složimo jednu na drugu. Dobijemo dugu traku koja se sastoji od šest slojeva tijesta. Traku zatim još jednom prerežemo na šest jednakih dijelova.
  • Komade tijesta jedan do drugog uspravno složimo u namašćeni kalup, koji pokrijemo čistom krpom. Ostavimo da tijesto još 40 do 50 minuta raste prije pečenja.
  • Pećnicu zagrijemo na 180 stupnjeva Celzija. Kruh pečemo u zagrijanoj pećnici 30-35 minuta ili dok se na vrhu lijepo ne zapeče i dobije zlatnosmeđu boju. Ako prebrzo potamni, prekrijemo ga aluminijskom folijom ili papirom za pečenje.
  • Kad je kruh pečen, izvadimo kalup iz pećnice i ostavimo kruh da se u njemu hladi 20 do 30 minuta. Zatim ga uz pomoć tankog noža pažljivo izvadimo iz kalupa i poslužimo dok je još topao. Uz kruh se odlično slaže šalica toplog napitka, piše Okusno.je.
Image
'O slanom i slatkom: o svemu'

Jedu nam se cimet rolice, a ove čokoladne su nas oduševile