DOMAĆI JE NAJBOLJI

Kako ispeći najukusniji kruh? Otkrivamo temperaturu i vrijeme pečenja

Kruh koji sami ispečemo kod kuće je uvijek slasniji od onog koji kupimo. Stoga, kako i koliko dugo se peče kruh?

domaći kruh
Foto: Profimedia.hr

Kruh ne samo da je bitan za prehranu, već ima i duboko kulturno i simboličko značenje u mnogim zajednicama širom svijeta, predstavljajući zajedništvo, dom i život. Postoje različite vrste kruha, koje se mogu klasificirati prema vrsti brašna, načinu pripreme, obliku i kulturi iz koje potječu. Kruh može biti bijeli, integralni, s više zrna, raženi i mnoge druge varijante.

Koliko dugo se peče kruh?

Vrijeme pečenja kruha može znatno varirati ovisno o vrsti kruha, veličini i obliku štruce, kao i o temperaturi pečenja. Evo nekoliko općih smjernica koliko dugo se peče kruh:

  • Manji kruščići ili peciva: obično se peku 15 do 25 minuta.
  • Standardna štruca bijelog ili pšeničnog kruha: može se peći 25 do 35 minuta na temperaturama od 220°C do 230°C.
  • Veće štruce ili kruh sa cjelovitim žitaricama: mogu trebati 30 do 45 minuta, a ponekad i do 60 minuta, na temperaturama od 190°C do 220°C.

Za kruh pečen u posudi s poklopcem, poput kruha pečenog u loncu od lijevanog željeza, vrijeme pečenja može biti oko 30 minuta pod poklopcem, a zatim dodatnih 15 do 20 minuta bez poklopca kako bi se postigla hrskava korica.

Važno je provjeriti kruh prema kraju predviđenog vremena pečenja. Jedan od znakova da je kruh gotov je kada donji dio štruce proizvodi šupljikav zvuk kada ga lagano pokucate prstima. Također, korica bi trebala biti zlatno-smeđa. Ako ste u mogućnosti, upotreba termometra za hranu kojim možete izmjeriti unutarnju temperaturu kruha je pouzdana metoda; kruh je obično gotov kada unutarnja temperatura dostigne oko 90°C do 95°C.

Image
Foto: Pexels

Na koliko stupnjeva se peče kruh?

Temperatura pečenja kruha obično varira ovisno o vrsti kruha i receptu. Međutim, većina kruhova peče se na temperaturi između 190°C i 230°C. Evo nekoliko općih smjernica na koliko stupnjeva se peče kruh:

  • Bijeli kruh i kruh od pšeničnog brašna često se peku na temperaturi od oko 220°C do 230°C.
  • Kruh sa cjelovitim žitaricama, kao što su raženi ili integralni kruh, obično se peče na malo nižim temperaturama, od 190°C do 220°C, kako bi se osiguralo ravnomjerno pečenje bez izgaranja.
  • Manji kruščići ili peciva mogu se peći na višim temperaturama (oko 220°C do 230°C) kako bi se brzo postigla hrskava korica.

Važno je uvijek provjeriti specifične upute u receptu koji koristite jer različiti sastojci i veličine kruha mogu zahtijevati prilagodbu temperature. Također, dobra je praksa predgrijati pećnicu na željenu temperaturu prije stavljanja kruha na pečenje.