COMFORT FOOD

Lonac sreće: Recept za varivo od graška koje miriše na djetinjstvo

Ovo varivo ne treba puno – tek malo povrća, graška, par začina i vremena da se sve sjedini

varivo
Foto: Shutterstock

U moru noviteta i viralnih recepata, ponekad se poželimo vratiti osnovama – jednostavnim, toplim jelima koja mirišu na dom. Varivo od graška upravo je takav klasik: nostalgično, hranjivo i nevjerojatno lako za pripremu. Idealno je za kišne dane, ali i kao lagan ručak uz krišku domaćeg kruha.

Ovo varivo ne treba puno – tek malo povrća, graška, par začina i vremena da se sve sjedini. Evo kako da ga pripremite kod kuće.

Sastojci:

  • 500 g smrznutog ili svježeg graška
  • 1 glavica luka
  • 2 mrkve
  • 2 krumpira
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 žlica koncentrata rajčice (ili svježe rajčice)
  • 1 lovorov list
  • 1 žličica slatke paprike
  • Sol, papar, maslinovo ulje
  • Po želji: kobasica, panceta ili tofu za vege verziju
  • Voda ili povrtni temeljac

Priprema:

  • Na maslinovom ulju lagano pirjaj nasjeckani luk i češnjak dok ne postanu staklasti.
  • Dodaj narezanu mrkvu i krumpir, kratko ih poprži pa ubaci koncentrat rajčice i papriku.
  • Umiješaj grašak i zalij s dovoljno vode ili temeljca da prekrije sve sastojke. Dodaj lovorov list, posoli i popapri.
  • Kuhaj poklopljeno oko 30 minuta dok povrće ne omekša, a okusi se povežu. Ako želiš, pred kraj dodaj narezanu kobasicu ili drugi dodatak po izboru.
  • Posluži toplo, uz malo svježeg peršina ili žlicu kiselog vrhnja.
Image
ZDRAVA I UKUSNA

Kraljica juha - imamo recept u fotografijama za tradicionalnu begovu čorbu