Recepti
SLANA DELICIJA

Recept za brzu tjestenina sa srdelama u umaku od rajčice

Recept za brzu tjestenina sa srdelama u umaku od rajčice
Uz nekoliko osnovnih namirnica, u samo pola sata možeš pripremiti ukusan i zasitan obrok koji će oduševiti ljubitelje tjestenine i morskih delicija

Ovaj recept za špagete u bogatom umaku od rajčice sa srdelama, maslinama i kaparima bit će pravo otkriće. Riječ je o jelu koje spaja intenzivne okuse mora s bogatim, slatkim okusom rajčice i aromatičnim dodacima. Osim što je brzo i jednostavno za pripremu, ovo jelo ne zahtijeva svježe sastojke – sve što ti treba već možeš pronaći u smočnici. Savršenih izbor za one trenutke kada nemaš puno vremena za kuhanje ili kada te iznenade gosti.

Idealno je rješenje i kada je hladnjak gotovo prazan, jer su svi sastojci dugotrajni i lako dostupni. Uz nekoliko osnovnih namirnica, u samo pola sata možeš pripremiti ukusan i zasitan obrok koji će oduševiti ljubitelje tjestenine i morskih delicija.

Sastojci:

200 g sardina u maslinovom ulju

2 ljutike (ili 1 manji crveni luk)

2-4 češnja češnjaka (po ukusu)

2 konzerve cherry rajčica (800 g)

80 g crnih maslina bez koštica

4 žlice ukiseljenih kapara

Sol i mljeveni papar (po ukusu)

Nekoliko listova svježeg bosiljka

400 g špageta

Priprema:

Ljutiku ili luk i češnjak oguli te ih sitno nasjeckaj. Masline nareži na kolutiće ili komadiće, a bosiljak grubo nasjeckaj ili natrgaj.U veću tavu ulij ulje iz konzerve sardina. Na njemu prvo pirjaj ljutiku ili luk dok ne postane zlatno smeđi.

Dodajt češnjak, kratko ga poprži, a zatim ubaci cherry rajčice iz konzerve. Dodaj decilitar vode, promiješaj i kuhaj 10 minuta.Sardine prepolovi i po želji im odstrani kosti. Dodaj ih u umak s maslinama i kaparima. Nježno promiješaj i kuhaj još 5 minuta. Probaj umak i po potrebi ga dodatno začini solju i paprom.

Dok se umak kuha, u velikom loncu zakuhaj posoljenu vodu. U kipuću vodu dodaj špagete i kuhaj ih ‘al dente’. Na kraju u umak umiješaj bosiljak i ocijeđene špagete. Po potrebi dodaj malo vode u kojoj se kuhala tjestenina kako bi umak bio sočniji.

Posluži jelo na tanjure i, ako želiš, ukrasi listićima bosiljka, piše Okusno.je.