Ako tražiš recept za savršen ručak koji će oduševiti cijelu obitelj, sočna svinjska vratina u umaku pravi je izbor. Ova tradicionalna delicija spaja jednostavne sastojke s bogatim okusima koji nastaju dugim i sporim pečenjem. Meso ostaje izuzetno mekano i sočno, dok umak od vlastitog soka, uz dodatak povrća i začina, pruža puninu okusa kojoj je teško odoljeti. Bilo da planiraš nedjeljni ručak ili želiš impresionirati goste, ovaj recept nudi sve – jednostavnu pripremu, bogat okus i prilagodljivost raznim prilozima poput pire krumpira, dinstanog povrća ili domaćih okruglica.
Sastojci:
- 2 kg svinjske vratine u komadu (bez kosti)
- Sol i mljeveni papar
- Senf
- 1-2 žlice ulja
- 1 veći luk
- 2 žlice maslaca
- 60 ml suhog bijelog vina
- 2 režnja češnjaka
- 1 lovorov list
- 1 žličica nasjeckanog svježeg timijana
- 200 ml goveđeg temeljca (može i voda)
- 1 mrkva
- 1 žličica brašna (po potrebi)
Priprema:
- Posoli i popapri svinjsku vratinu. Premaži meso senfom. Oguli luk i grubo ga nasjeckaj. Češnjak zgnječi nožem (po želji ga možeš oguliti). Očisti i operi mrkvu pa je prereži po dužini na pola.
- Zagrij ulje u posudi s poklopcem (ili većoj tavi).Sa svih strana dobro zapeci meso dok ne dobije lijepu boju. Dodaj nasjeckani luk i maslac te kratko pirjaj.Ulij bijelo vino i kuhaj oko 3 minute da ispari.
- Ako koristiš tavu, sada sve prebaci u pekač. Dodaj mrkvu, zgnječeni češnjak, timijan, lovorov list i temeljac. Pekač pokrij i stavi u pećnicu zagrijanu na 170°C. Peci oko 3 sata, povremeno podlijevaj meso umakom.
- Kad je meso mekano, izvadi ga iz pekača i lagano pokrij aluminijskom folijom. Ukloni lovorov list i iz ljuske istisni pečeni češnjak. Povrće i tekućinu iz pekača izmiksaj u glatki umak. Umak prokuhaj i zgusni po potrebi s malo brašna. Posoli i popapri po ukusu, piše Okusno.je.