Ima li išta bolje od mirisnih kolačića čija će aroma ispuniti cijeli tvoj dom? Donosimo ti recept za kolačiće s domaćom marmeladom od mandarina. Savršeni su za dijeljenje s tvojim najmilijima ili kao slatki i originalni poklon. Osim božanstvenog okusa, veselit će te i njihova priprema.
Sastojci:
- 250 g maslaca (sobna temperatura)
- 100 g šećera
- 2 vrećice vanilin šećera
- 2 žumanjka
- 1 žlica naribane mandarine
- 1 prstohvat soli
- 300 g glatkog brašna
- šećer u prahu za posipanje
Marmelada:
- 500 g mandarina
- 100 g šećera
- 2 vrećice vanilin šećera
Priprema:
- Maslac, obični i vanilin šećer stavi u posudu i miješaj mikserom najmanje 15 minuta, dok ne dobiješ laganu i gustu smjesu. Dodaj žumanjke, sol i naribanu koricu mandarine. Miješaj da se sastojci povežu.
- Postupno dodaj brašno, kako bi dobila mekano i glatko tijesto koje se ne lijepi. Od tijesta oblikuj kuglice veličine oraha i stavi ih na lim obložen papirom za pečenje. Između njih ostavi barem 5 centimetara razmaka. U sredini svake kuglice napravi udubinu drškom kuhače, kao što je prikazano na donjoj slici.
- Kuglice malo spljošti, a udubine po želji također malo povećaj (možeš si pomoći drškom kuhače ili prstom). Tako će se tijekom pečenja dovoljno raširiti da ih napunimo marmeladom.
- Kolačiće peci na 180 stupnjeva od 12 do 15 minuta. Kada su pečeni, ostavi ih da se potpuno ohlade. Ohlađene kolačiće posipaj šećerom u prahu i puni marmeladom.
- Marmeladu pripremaš tako da mandarine oguliš i očistiš od bijelih niti. Nareži ih na komade, stavi u lonac s debelim dnom i dodaj vanilin i običan šećer. Kuhaj otprilike 10 minuta, a zatim makni s vatre.
- Kuhane mandarine prebaci u sjeckalicu i miksaj na najvećoj brzini u glatku kremu. Vrati ih u lonac i kuhaj do željene gustoće. Pripremljenu marmeladu makni s vatre i ostavi da se ohladi.
- Kada je marmelada još mlaka, stavljamo je u kolačiće. Također možeš koristiti i slastičarsku vrećicu. Pripremljene kolačiće složi na lijep tanjur ili pladanj i posluži, piše Okusno.je.