Recepti
BOLJE OD SUSHIJA

Recept za domaće gyoze kao iz Japana - savršene za večer azijskih delicija

Recept za domaće gyoze kao iz Japana - savršene za večer azijskih delicija
Tjestenina punjena svinjetinom i povrćem s nadjevom od soja sosa i octa - ako još nisi probala gyoze, ne znaš što propuštaš.

Dašak Japana na tvom tanjuru ne mora biti samo riblje jelo poput sushija. Japanci imaju brojne fine recepte, a jedno od omiljenih jela od tjestenine su gyoze. Ovi mali paketići tijesta punjeni mesom ili povrćem savršena su opcija za azijski ručak, a ako ih poslužiš gostima, bit će oduševljeni.

Gyoze recept

Tradicionalne gyoze sastoje se od tijesta punjenog svinjetinom i kupusom, sa sastojcima poput sezamovog ulja i soja sosa. Umjesto svinjetine možeš koristiti i piletinu ili tofu za vegansku verziju i tako zadržati tradicionalni okus s manjim preinakama. Gyoze su posebne zbog toga što, za razliku od tradicionalnih tijesta, one se ne kuhaju, barem ne na način na koji misliš. Jednom kad pripremiš tijesto i punjenje te oblikuješ sve u paketiće, cijela priprema se radi na tavi. Naravno, trebat će ti tava za koju imaš poklopac. Evo kako pripremiti tradicionalne, a domaće gyoze.

Gyoze sastojci:

200g običnog brašna

100ml vruće vode

1/2 žličice soli

250g mljevene svinjetine (možeš koristiti i piletinu ili tofu za vegansku verziju)

1 glavica male kapule, sitno nasjeckana

2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana

1 komadić svježeg đumbira (oko 2 cm), nariban

2 žlice soja umaka

1 žlica sezamovog ulja

1 žličica šećera

1/4 žličice mljevenog papra

100g kupusa, sitno nasjeckanog

Recept za domaće gyoze kao iz Japana - savršene za večer azijskih delicija

Gyoze recept:

U zdjelu stavi brašno i sol, pa polako dodaj vruću vodu, miješajući drvenom žlicom.

Kad se sve počne spajati, pređi na mijesiti rukama dok ne dobiješ glatko i mekano tijesto. Ako je tijesto previše ljepljivo, dodaj još malo brašna.

Oblikuj tijesto u kuglu, prekrij ga kuhinjskom krpom i ostavi da odstoji 30 minuta.

U većoj zdjeli pomiješaj mljevenu svinjetinu, nasjeckanu kapulu, češnjak, đumbir, soja umak, sezamovo ulje, šećer i papar. Dobro izmiješaj sve sastojke da se spoje.

Dodaj sitno nasjeckani kupus i ponovo sve dobro promiješaj. Kupus će pustiti malo tekućine, što je normalno.

Nakon što je tijesto odmorilo, podijeli ga na 20-30 malih kuglica (ovisno o veličini koju želiš).

Svaku kuglicu razvaljaj u tanak krug, promjera oko 8-10 cm.

Na svaki krug stavi malu količinu punjenja (oko 1 čajnu žličicu), pazeći da ne prepunjavaš tijesto.

Preklopi tijesto na pola i pritisni rubove da se dobro zalijepe. Poželjno je da stvoriš male nabore na rubovima, što će pomoći da gyoze bolje drže oblik.

U tavi zagrij malo ulja na srednje jakoj vatri. Postavi gyoze u tavu, pazeći da ne budu preblizu jedna drugoj.

Prži gyoze oko 2 minute dok ne postanu zlatne i hrskave na dnu.

Dodaj 1/4 šalice vode u tavu, pokrij i kuhaj još oko 5 minuta dok voda ispari i gyoze budu kuhane i sočne.

Domaći umak za gyoze

Nema gyoza bez dobrog umaka! Ovaj klasični umak na bazi soja sosa savršeno balansira slanoću, kiselost i laganu aromu sezama, a lako ga možeš prilagoditi svom ukusu. Ako voliš malo slađu varijantu, dodaj žličicu meda, a ako si za jači udarac ljutine, par kapi srirache ili tabascoa učinit će čuda.

Recept za domaće gyoze kao iz Japana - savršene za večer azijskih delicija

Domaći umak za gyoze sastojci:

3 žlice soja sosa

1 žlica rižinog octa (ili jabučnog ako nemaš)

1 žličica sezamovog ulja

½ žličice šećera

1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan ili protisnut)

½ žličice đumbira (naribanog)

1 žlica vode

Prstohvat čilija u pahuljicama (po želji)

½ žličice tostiranih sezamovih sjemenki (za dekoraciju)

1 mladi luk (sitno narezan, opcionalno)

Domaći umak za gyoze priprema:

U maloj zdjelici pomiješaj soja sos, rižin ocat, sezamovo ulje, šećer i vodu.

Dodaj sitno sjeckani češnjak i đumbir te dobro promiješaj.

Ako voliš ljuto, ubaci malo čilija u pahuljicama.

Pospi tostiranim sezamovim sjemenkama i narezanim mladim lukom.

Ostavi par minuta da se okusi prožmu, a zatim uživaj uz svježe pečene ili kuhane gyoze!

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx