Dašak Japana na tvom tanjuru ne mora biti samo riblje jelo poput sushija. Japanci imaju brojne fine recepte, a jedno od omiljenih jela od tjestenine su gyoze. Ovi mali paketići tijesta punjeni mesom ili povrćem savršena su opcija za azijski ručak, a ako ih poslužiš gostima, bit će oduševljeni.
Gyoze recept
Tradicionalne gyoze sastoje se od tijesta punjenog svinjetinom i kupusom, sa sastojcima poput sezamovog ulja i soja sosa. Umjesto svinjetine možeš koristiti i piletinu ili tofu za vegansku verziju i tako zadržati tradicionalni okus s manjim preinakama. Gyoze su posebne zbog toga što, za razliku od tradicionalnih tijesta, one se ne kuhaju, barem ne na način na koji misliš. Jednom kad pripremiš tijesto i punjenje te oblikuješ sve u paketiće, cijela priprema se radi na tavi. Naravno, trebat će ti tava za koju imaš poklopac. Evo kako pripremiti tradicionalne, a domaće gyoze.
Gyoze sastojci:
- 200g običnog brašna
- 100ml vruće vode
- 1/2 žličice soli
- 250g mljevene svinjetine (možeš koristiti i piletinu ili tofu za vegansku verziju)
- 1 glavica male kapule, sitno nasjeckana
- 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 komadić svježeg đumbira (oko 2 cm), nariban
- 2 žlice soja umaka
- 1 žlica sezamovog ulja
- 1 žličica šećera
- 1/4 žličice mljevenog papra
- 100g kupusa, sitno nasjeckanog

Gyoze recept:
- U zdjelu stavi brašno i sol, pa polako dodaj vruću vodu, miješajući drvenom žlicom.
- Kad se sve počne spajati, pređi na mijesiti rukama dok ne dobiješ glatko i mekano tijesto. Ako je tijesto previše ljepljivo, dodaj još malo brašna.
- Oblikuj tijesto u kuglu, prekrij ga kuhinjskom krpom i ostavi da odstoji 30 minuta.
- U većoj zdjeli pomiješaj mljevenu svinjetinu, nasjeckanu kapulu, češnjak, đumbir, soja umak, sezamovo ulje, šećer i papar. Dobro izmiješaj sve sastojke da se spoje.
- Dodaj sitno nasjeckani kupus i ponovo sve dobro promiješaj. Kupus će pustiti malo tekućine, što je normalno.
- Nakon što je tijesto odmorilo, podijeli ga na 20-30 malih kuglica (ovisno o veličini koju želiš).
- Svaku kuglicu razvaljaj u tanak krug, promjera oko 8-10 cm.
- Na svaki krug stavi malu količinu punjenja (oko 1 čajnu žličicu), pazeći da ne prepunjavaš tijesto.
- Preklopi tijesto na pola i pritisni rubove da se dobro zalijepe. Poželjno je da stvoriš male nabore na rubovima, što će pomoći da gyoze bolje drže oblik.
- U tavi zagrij malo ulja na srednje jakoj vatri. Postavi gyoze u tavu, pazeći da ne budu preblizu jedna drugoj.
- Prži gyoze oko 2 minute dok ne postanu zlatne i hrskave na dnu.
- Dodaj 1/4 šalice vode u tavu, pokrij i kuhaj još oko 5 minuta dok voda ispari i gyoze budu kuhane i sočne.
Domaći umak za gyoze
Nema gyoza bez dobrog umaka! Ovaj klasični umak na bazi soja sosa savršeno balansira slanoću, kiselost i laganu aromu sezama, a lako ga možeš prilagoditi svom ukusu. Ako voliš malo slađu varijantu, dodaj žličicu meda, a ako si za jači udarac ljutine, par kapi srirache ili tabascoa učinit će čuda.

Domaći umak za gyoze sastojci:
- 3 žlice soja sosa
- 1 žlica rižinog octa (ili jabučnog ako nemaš)
- 1 žličica sezamovog ulja
- ½ žličice šećera
- 1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan ili protisnut)
- ½ žličice đumbira (naribanog)
- 1 žlica vode
- Prstohvat čilija u pahuljicama (po želji)
- ½ žličice tostiranih sezamovih sjemenki (za dekoraciju)
- 1 mladi luk (sitno narezan, opcionalno)
Domaći umak za gyoze priprema:
- U maloj zdjelici pomiješaj soja sos, rižin ocat, sezamovo ulje, šećer i vodu.
- Dodaj sitno sjeckani češnjak i đumbir te dobro promiješaj.
- Ako voliš ljuto, ubaci malo čilija u pahuljicama.
- Pospi tostiranim sezamovim sjemenkama i narezanim mladim lukom.
- Ostavi par minuta da se okusi prožmu, a zatim uživaj uz svježe pečene ili kuhane gyoze!