
Recept za domaće gyoze kao iz Japana - savršene za večer azijskih delicija

Dašak Japana na tvom tanjuru ne mora biti samo riblje jelo poput sushija. Japanci imaju brojne fine recepte, a jedno od omiljenih jela od tjestenine su gyoze. Ovi mali paketići tijesta punjeni mesom ili povrćem savršena su opcija za azijski ručak, a ako ih poslužiš gostima, bit će oduševljeni.
Gyoze recept
Tradicionalne gyoze sastoje se od tijesta punjenog svinjetinom i kupusom, sa sastojcima poput sezamovog ulja i soja sosa. Umjesto svinjetine možeš koristiti i piletinu ili tofu za vegansku verziju i tako zadržati tradicionalni okus s manjim preinakama. Gyoze su posebne zbog toga što, za razliku od tradicionalnih tijesta, one se ne kuhaju, barem ne na način na koji misliš. Jednom kad pripremiš tijesto i punjenje te oblikuješ sve u paketiće, cijela priprema se radi na tavi. Naravno, trebat će ti tava za koju imaš poklopac. Evo kako pripremiti tradicionalne, a domaće gyoze.
Gyoze sastojci:
200g običnog brašna
100ml vruće vode
1/2 žličice soli
250g mljevene svinjetine (možeš koristiti i piletinu ili tofu za vegansku verziju)
1 glavica male kapule, sitno nasjeckana
2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 komadić svježeg đumbira (oko 2 cm), nariban
2 žlice soja umaka
1 žlica sezamovog ulja
1 žličica šećera
1/4 žličice mljevenog papra
100g kupusa, sitno nasjeckanog
Gyoze recept:
U zdjelu stavi brašno i sol, pa polako dodaj vruću vodu, miješajući drvenom žlicom.
Kad se sve počne spajati, pređi na mijesiti rukama dok ne dobiješ glatko i mekano tijesto. Ako je tijesto previše ljepljivo, dodaj još malo brašna.
Oblikuj tijesto u kuglu, prekrij ga kuhinjskom krpom i ostavi da odstoji 30 minuta.
U većoj zdjeli pomiješaj mljevenu svinjetinu, nasjeckanu kapulu, češnjak, đumbir, soja umak, sezamovo ulje, šećer i papar. Dobro izmiješaj sve sastojke da se spoje.
Dodaj sitno nasjeckani kupus i ponovo sve dobro promiješaj. Kupus će pustiti malo tekućine, što je normalno.
Nakon što je tijesto odmorilo, podijeli ga na 20-30 malih kuglica (ovisno o veličini koju želiš).
Svaku kuglicu razvaljaj u tanak krug, promjera oko 8-10 cm.
Na svaki krug stavi malu količinu punjenja (oko 1 čajnu žličicu), pazeći da ne prepunjavaš tijesto.
Preklopi tijesto na pola i pritisni rubove da se dobro zalijepe. Poželjno je da stvoriš male nabore na rubovima, što će pomoći da gyoze bolje drže oblik.
U tavi zagrij malo ulja na srednje jakoj vatri. Postavi gyoze u tavu, pazeći da ne budu preblizu jedna drugoj.
Prži gyoze oko 2 minute dok ne postanu zlatne i hrskave na dnu.
Dodaj 1/4 šalice vode u tavu, pokrij i kuhaj još oko 5 minuta dok voda ispari i gyoze budu kuhane i sočne.
Domaći umak za gyoze
Nema gyoza bez dobrog umaka! Ovaj klasični umak na bazi soja sosa savršeno balansira slanoću, kiselost i laganu aromu sezama, a lako ga možeš prilagoditi svom ukusu. Ako voliš malo slađu varijantu, dodaj žličicu meda, a ako si za jači udarac ljutine, par kapi srirache ili tabascoa učinit će čuda.
Domaći umak za gyoze sastojci:
3 žlice soja sosa
1 žlica rižinog octa (ili jabučnog ako nemaš)
1 žličica sezamovog ulja
½ žličice šećera
1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan ili protisnut)
½ žličice đumbira (naribanog)
1 žlica vode
Prstohvat čilija u pahuljicama (po želji)
½ žličice tostiranih sezamovih sjemenki (za dekoraciju)
1 mladi luk (sitno narezan, opcionalno)
Domaći umak za gyoze priprema:
U maloj zdjelici pomiješaj soja sos, rižin ocat, sezamovo ulje, šećer i vodu.
Dodaj sitno sjeckani češnjak i đumbir te dobro promiješaj.
Ako voliš ljuto, ubaci malo čilija u pahuljicama.
Pospi tostiranim sezamovim sjemenkama i narezanim mladim lukom.
Ostavi par minuta da se okusi prožmu, a zatim uživaj uz svježe pečene ili kuhane gyoze!

Kolač od keksa i pudinga: Svestrani klasik bez pečenja za sva vremena

Vječni šarm gingham uzorka: Klasik kojem se svakog ljeta s radošću vraćamo

Horoskop za srijedu: Jarčevi će čitati između redova, strijelci bez forsiranja
