BOLJE OD SUSHIJA

Recept za domaće gyoze kao iz Japana savršene za večer azijskih slastica

Tjestenina punjena svinjetinom i povrćem s nadjevom od soja sosa i octa - ako još nisi probala gyoze, ne znaš što propuštaš.

gyoze
Foto: Pexels

Dašak Japana na tvom tanjuru ne mora biti samo riblje jelo poput sushija. Japanci imaju brojne fine recepte, a jedno od omiljenih jela od tjestenine su gyoze. Ovi mali paketići tijesta punjeni mesom ili povrćem savršena su opcija za azijski ručak, a ako ih poslužiš gostima, bit će oduševljeni.

Gyoze recept

Tradicionalne gyoze sastoje se od tijesta punjenog svinjetinom i kupusom, sa sastojcima poput sezamovog ulja i soja sosa. Umjesto svinjetine možeš koristiti i piletinu ili tofu za vegansku verziju i tako zadržati tradicionalni okus s manjim preinakama. Gyoze su posebne zbog toga što, za razliku od tradicionalnih tijesta, one se ne kuhaju, barem ne na način na koji misliš. Jednom kad pripremiš tijesto i punjenje te oblikuješ sve u paketiće, cijela priprema se radi na tavi. Naravno, trebat će ti tava za koju imaš poklopac. Evo kako pripremiti tradicionalne, a domaće gyoze.

Image
DAŠAK JAPANA

Jede ti se sushi? Ovo je 16 najboljih sushi restorana u Zagrebu

Gyoze sastojci:

  • 200g običnog brašna
  • 100ml vruće vode
  • 1/2 žličice soli
  • 250g mljevene svinjetine (možeš koristiti i piletinu ili tofu za vegansku verziju)
  • 1 glavica male kapule, sitno nasjeckana
  • 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 komadić svježeg đumbira (oko 2 cm), nariban
  • 2 žlice soja umaka
  • 1 žlica sezamovog ulja
  • 1 žličica šećera
  • 1/4 žličice mljevenog papra
  • 100g kupusa, sitno nasjeckanog
Image
Foto: Pexels

Gyoze recept:

  1. U zdjelu stavi brašno i sol, pa polako dodaj vruću vodu, miješajući drvenom žlicom.
  2. Kad se sve počne spajati, pređi na mijesiti rukama dok ne dobiješ glatko i mekano tijesto. Ako je tijesto previše ljepljivo, dodaj još malo brašna.
  3. Oblikuj tijesto u kuglu, prekrij ga kuhinjskom krpom i ostavi da odstoji 30 minuta.
  4. U većoj zdjeli pomiješaj mljevenu svinjetinu, nasjeckanu kapulu, češnjak, đumbir, soja umak, sezamovo ulje, šećer i papar. Dobro izmiješaj sve sastojke da se spoje.
  5. Dodaj sitno nasjeckani kupus i ponovo sve dobro promiješaj. Kupus će pustiti malo tekućine, što je normalno.
  6. Nakon što je tijesto odmorilo, podijeli ga na 20-30 malih kuglica (ovisno o veličini koju želiš).
  7. Svaku kuglicu razvaljaj u tanak krug, promjera oko 8-10 cm.
  8. Na svaki krug stavi malu količinu punjenja (oko 1 čajnu žličicu), pazeći da ne prepunjavaš tijesto.
  9. Preklopi tijesto na pola i pritisni rubove da se dobro zalijepe. Poželjno je da stvoriš male nabore na rubovima, što će pomoći da gyoze bolje drže oblik.
  10. U tavi zagrij malo ulja na srednje jakoj vatri. Postavi gyoze u tavu, pazeći da ne budu preblizu jedna drugoj.
  11. Prži gyoze oko 2 minute dok ne postanu zlatne i hrskave na dnu.
  12. Dodaj 1/4 šalice vode u tavu, pokrij i kuhaj još oko 5 minuta dok voda ispari i gyoze budu kuhane i sočne.

Domaći umak za gyoze

Nema gyoza bez dobrog umaka! Ovaj klasični umak na bazi soja sosa savršeno balansira slanoću, kiselost i laganu aromu sezama, a lako ga možeš prilagoditi svom ukusu. Ako voliš malo slađu varijantu, dodaj žličicu meda, a ako si za jači udarac ljutine, par kapi srirache ili tabascoa učinit će čuda.

Image
Foto: Pexels

Domaći umak za gyoze sastojci:

  • 3 žlice soja sosa
  • 1 žlica rižinog octa (ili jabučnog ako nemaš)
  • 1 žličica sezamovog ulja
  • ½ žličice šećera
  • 1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan ili protisnut)
  • ½ žličice đumbira (naribanog)
  • 1 žlica vode
  • Prstohvat čilija u pahuljicama (po želji)
  • ½ žličice tostiranih sezamovih sjemenki (za dekoraciju)
  • 1 mladi luk (sitno narezan, opcionalno)

Domaći umak za gyoze priprema:

  1. U maloj zdjelici pomiješaj soja sos, rižin ocat, sezamovo ulje, šećer i vodu.
  2. Dodaj sitno sjeckani češnjak i đumbir te dobro promiješaj.
  3. Ako voliš ljuto, ubaci malo čilija u pahuljicama.
  4. Pospi tostiranim sezamovim sjemenkama i narezanim mladim lukom.
  5. Ostavi par minuta da se okusi prožmu, a zatim uživaj uz svježe pečene ili kuhane gyoze!