Tulumbe su nekoć bila slastica koju su brojne domaćice radile za svakakve prigode, no danas ih možeš vidjeti gotovo samo u slastičarnama. Ovaj bosanski kolač priprema se na neobičan način - tijesto se priprema kuhanjem, a same tulumbe se ne peku, nego prže u dubokom ulju. Ako se želiš počastiti pravom bombom od kolača, istražili smo kako pripremiti savršene tulumbe sa svim cakama.
Najbolje tulumbe recept
Prije nego što kreneš vagati sastojke, za ovaj kolač će ti trebati posebna oprema. Duboki lonac u kojem ćeš pržiti tulumbe (isti lonac možeš iskoristiti za pripremu smjese), šprica za tulumbe iz koje ćeš ih istiskati i pleh u kojem ćeš ih slagati i kupati u agdi. Ako trebaš napraviti špricu za tulumbe jer ju nemaš ili ne možeš naći gdje kupiti, možeš koristiti običnu slastičarsku vrećicu s velikim zvjezdastim nastavkom. Nastavak je tu posebno bitan jer će s pomoću njega tulumbe dobiti svoj karakterističan rebrasti izgled, a želiš da bude barem 1cm širine.

Tulumbe sastojci za agdu:
- 400 ml vode
- 500 g šećera
- 1–2 koluta limuna (ovisno o željenoj jačini limunovog mirisa)
- (po želji) 1 vanilin šećer
Tulumbe sastojci za tijesto:
- 250 ml vode
- 250 ml mlijeka
- 50 ml ulja (suncokretovo ili drugo neutralno ulje)
- 50 g šećera
- 300 g brašna
- 1⁄2 vrećice (ili 1⁄2 žličice) praška za pecivo
- 4 jaja
Tulumbe sastojci za prženje:
- Ulje za duboko prženje (najmanje 500–700 ml)
Tulumbe priprema:
- U loncu pomiješaj 400 ml vode, 500 g šećera, kolute limuna (i vanilin šećer ako koristiš).
Pusti da smjesa zavrije, a zatim kuhaj na laganoj vatri 10–15 minuta dok se sirup lagano zgusne. - Makni s vatre i pusti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga stavi u hladnjak najmanje 2 sata (sirup se može pripremiti i dan ranije).
- U loncu zakuhaj 250 ml vode, 250 ml mlijeka, 50 ml ulja i 50 g šećera.
- U međuvremenu, u većoj zdjeli izmiješaj 300 g brašna s praškom za pecivo.
- Kad tekućina zakipi, makni lonac s vatre i odmah ulij cijelu tekućinu u suhe sastojke. Brzo miješaj drvenom kuhačom dok se tijesto ne sjedini.
- Vrati lonac na laganu vatru i nastavi miješati 1–2 minute dok tijesto ne počne odvajati od stijenki posude.
- Prebaci tijesto u veću zdjelu i pusti da se ohladi 10–15 minuta (povremeno promiješaj kako se ne bi stvorila korica).
- Kad se tijesto dovoljno ohladi, dodaj jaja jedno po jedno, dobro miješajući nakon svakog. Tijesto će postupno postati glatko i svilenkasto.
- Pusti tijesto da odstoji 20 minuta.
- Napuni slastičarsku vreću (ili koristi metalnu špricu za tulumbe) s velikim zvjezdastim nastavkom (otvor otprilike 1 cm) i istisni tijesto izravno u pripremljeno ulje.
- Ulje mora biti hladno ili mlako pri početku istiskivanja, a zatim zagrijavaj na srednje jakoj vatri. Između tura možeš odliti 1 šalicu vrućeg ulja i dodati jednu šalicu hladnog kako bi ostalo mlako.
- Tijekom istiskivanja, oblikuj veličinu tulumba rezanjem na željene duljine (obično 5–10 cm), koristeći nauljene kuhinjske škare.
- Prži tulumbe dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju sa svih strana. Tijekom prženja, tulumbe se mogu lagano okretati same, a po potrebi ih i ti okreći da bi se ravnomjerno ispržile.
- Vadi ih šupljikavom metalnom žlicom i kratko ocijedi na kuhinjskom papirnatom ubrusu.
- Dok su još vruće, tulumbe uroni u ohlađeni sirup kako bi se lijepo natopile.
- Ako pržiš više tura, drži prvu turu u sirupu dok ne ispržiš i ostatak.
- Na kraju, složi sve tulumbe u posudu, prelij s preostalim sirupom i ostavi da se ohlade na sobnoj temperaturi, a zatim stavi u hladnjak 2–3 sata prije posluživanja.