Popečci su jedno od onih bezvremenskih jela koje svatko voli - od najmlađih do najstarijih članova obitelji. Njihova najveća prednost je što se mogu pripremiti od gotovo bilo kojeg povrća ili kombinacije namirnica koje imaš u hladnjaku. Uz to su brzi za pripremu i mogu se jesti topli ili hladni, što ih čini idealnim za užinu, ručak ili večeru.
Osnovni principi pripreme savršenih popečaka
Za pripremu ukusnih popečaka potrebno je znati nekoliko ključnih pravila:
- Povrće uvijek dobro ocijediti od viška tekućine
- Smjesa mora biti dovoljno čvrsta da se može oblikovati
- Temperatura ulja mora biti optimalna (170-180°C)
- Pržiti na srednjoj vatri dok ne dobiju zlatno-smeđu boju
Najbolji recepti za popečke
Klasični popečci od tikvica
Sastojci:
- 2 velike tikvice
- 2 jaja
- 100g brašna
- 100g naribanog parmezana
- Sol i papar po ukusu
Priprema: Tikvice naribati i dobro ocijediti od viška tekućine. Pomiješati s ostalim sastojcima i pržiti na maslinovom ulju dok ne dobiju zlatnu boju.
Povrtni popečci s tri vrste povrća

Sastojci:
- 2 mrkve
- 1 tikvica
- 1 krumpir
- 2 jaja
- 80g brašna
- Začini po želji
Priprema: Naribati svo povrće i dobro ocijediti. Pomiješati s jajima i brašnom, začiniti po želji. Oblikovati popečke i pržiti do zlatno-smeđe boje.
Proteinski popečci od slanutka
Sastojci:
- 400g kuhanog slanutka
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- Brašno od slanutka
- Začinsko bilje
Priprema: Slanutak zgnječiti, dodati sitno sjeckani luk i češnjak. Umiješati brašno i začine. Oblikovati popečke i pržiti dok ne porumene.
Popečci od cvjetače
Sastojci:
- 1 cvjetača
- 2 jaja
- 100g naribanog sira
- Začini po želji
Priprema: Cvjetaču skuhati i usitniti. Pomiješati s jajima i sirom, začiniti. Formirati popečke i pržiti do zlatne boje.
Slatki popečci od jabuka
Sastojci:
- 3 jabuke
- 2 jaja
- 180g brašna
- Cimet i šećer
Priprema: Jabuke naribati, pomiješati s ostalim sastojcima. Oblikovati popečke i pržiti dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Savjeti za posluživanje
Popečci se mogu servirati na brojne načine. Za slane verzije odlično pristaju različiti umaci poput jogurta s češnjakom, humusa ili ajvara. Slatke varijante možeš poslužiti s medom ili javorovim sirupom.
Bez obzira koju varijantu odabereš, popečci će zasigurno postati omiljeno jelo u tvom domu. Isprobaj različite kombinacije sastojaka i pronađi svoj savršeni recept!