JEDNOSTAVNO I FINO

Brzi i zdravi popečci: 5 neodoljivih recepata koje ćeš obožavati

Bez obzira koju varijantu odabereš, popečci će zasigurno postati omiljeno jelo u tvom domu. Isprobaj različite kombinacije sastojaka i pronađi svoj savršeni recept

Popečci
Foto: Pexels

Popečci su jedno od onih bezvremenskih jela koje svatko voli - od najmlađih do najstarijih članova obitelji. Njihova najveća prednost je što se mogu pripremiti od gotovo bilo kojeg povrća ili kombinacije namirnica koje imaš u hladnjaku. Uz to su brzi za pripremu i mogu se jesti topli ili hladni, što ih čini idealnim za užinu, ručak ili večeru.

Osnovni principi pripreme savršenih popečaka

Za pripremu ukusnih popečaka potrebno je znati nekoliko ključnih pravila:

  • Povrće uvijek dobro ocijediti od viška tekućine
  • Smjesa mora biti dovoljno čvrsta da se može oblikovati
  • Temperatura ulja mora biti optimalna (170-180°C)
  • Pržiti na srednjoj vatri dok ne dobiju zlatno-smeđu boju

Najbolji recepti za popečke

Klasični popečci od tikvica

Sastojci:

  • 2 velike tikvice
  • 2 jaja
  • 100g brašna
  • 100g naribanog parmezana
  • Sol i papar po ukusu

Priprema: Tikvice naribati i dobro ocijediti od viška tekućine. Pomiješati s ostalim sastojcima i pržiti na maslinovom ulju dok ne dobiju zlatnu boju.

Povrtni popečci s tri vrste povrća

Image
Foto: Pexels

Sastojci:

  • 2 mrkve
  • 1 tikvica
  • 1 krumpir
  • 2 jaja
  • 80g brašna
  • Začini po želji

Priprema: Naribati svo povrće i dobro ocijediti. Pomiješati s jajima i brašnom, začiniti po želji. Oblikovati popečke i pržiti do zlatno-smeđe boje.

Proteinski popečci od slanutka

Sastojci:

  • 400g kuhanog slanutka
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • Brašno od slanutka
  • Začinsko bilje

Priprema: Slanutak zgnječiti, dodati sitno sjeckani luk i češnjak. Umiješati brašno i začine. Oblikovati popečke i pržiti dok ne porumene.

Popečci od cvjetače

Sastojci:

  • 1 cvjetača
  • 2 jaja
  • 100g naribanog sira
  • Začini po želji

Priprema: Cvjetaču skuhati i usitniti. Pomiješati s jajima i sirom, začiniti. Formirati popečke i pržiti do zlatne boje.

Slatki popečci od jabuka

Sastojci:

  • 3 jabuke
  • 2 jaja
  • 180g brašna
  • Cimet i šećer

Priprema: Jabuke naribati, pomiješati s ostalim sastojcima. Oblikovati popečke i pržiti dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Savjeti za posluživanje

Popečci se mogu servirati na brojne načine. Za slane verzije odlično pristaju različiti umaci poput jogurta s češnjakom, humusa ili ajvara. Slatke varijante možeš poslužiti s medom ili javorovim sirupom.

Bez obzira koju varijantu odabereš, popečci će zasigurno postati omiljeno jelo u tvom domu. Isprobaj različite kombinacije sastojaka i pronađi svoj savršeni recept!

Image
FIT I ZDRAVO

Recept za ukusne polpete od tikvica bez brašna