UKUSNO I SOČNO

Recepti za sočne popečke od tune koje ćeš obožavati

Popečci od tune također su vrlo prilagodljivi – možeš ih kombinirati s različitim povrćem, začinima i dodacima po želji

shutterstock_517546198.jpg
Foto: Shutterstock

Popečci od tune su savršeno jelo za sve koji žele brz, ukusan i hranjiv obrok. Bilo da ih pripremaš za brzi ručak, večeru ili užinu, ovi popečci će te oduševiti svojom jednostavnošću i svestranošću. Tuna je izvor proteina i zdravih masti, što ih čini odličnim izborom za uravnotežen obrok. Osim toga, popečci su lagani za pripremiti, a uz malo truda možeš stvoriti raznolike okuse koji će zadovoljiti i najzahtjevnije nepce.

Popečci od tune također su vrlo prilagodljivi – možeš ih kombinirati s različitim povrćem, začinima i dodacima po želji. Odlični su i za one koji žele jesti zdravije, jer se mogu pripremiti bez previše masnoće, a i za vegane postoji verzija koja ne sadrži jaja. Svaka verzija ovih popečaka donosi svoje posebnosti, a najbolje je što se mogu poslužiti uz laganu salatu, umak ili čak kao nadopuna glavnom jelu.

U nastavku donosimo 5 različitih recepata koji će ti pomoći da pripremiš savršene popečke od tune. Isprobaj različite varijante, pronađi onu koja ti najbolje odgovara i uživaj u brzom i zdravom obroku.

Osnovni principi pripreme savršenih popečaka od tune

Za pripremu ukusnih popečaka od tune potrebno je znati nekoliko ključnih pravila:

  • Tuna mora biti dobro ocijeđena od tekućine.
  • Smjesa treba biti dovoljno čvrsta da se može oblikovati.
  • Temperatura ulja mora biti optimalna (170-180°C).
  • Pržiti na srednjoj vatri dok popečci ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Najbolji recepti za popečke od tune

Klasični popečci od tune s krumpirom

Sastojci:

  • 2 limenke tune u vlastitom soku (oko 280 g)
  • 2 srednja kuhana krumpira
  • 1 jaje
  • 1 manja glavica crvenog luka (sitno nasjeckana)
  • 2 žlice brašna
  • 1 žličica senfa
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 žličice papra
  • Maslinovo ulje za prženje

Priprema:

  • Krumpir oguli, skuhaj i zgnječi u pire.
  • U većoj zdjeli pomiješaj tunu (ocijediti tekućinu), pire krumpir, jaje, nasjeckani crveni luk, senf, brašno, sol i papar.
  • Dobro promiješaj smjesu dok ne dobiješ ujednačenu masu.
  • Oblikuj male popečke s rukama.
  • U tavi zagrij maslinovo ulje i prži popečke sa svih strana dok ne postanu zlatno smeđi.

Popečci od tune s povrćem

Sastojci:

  • 2 limenke tune u vodi (oko 280 g)
  • 1/2 šalice kuhanog povrća (mrkva, grašak, kukuruz)
  • 1 jaje
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • 1 žlica majoneze
  • 1/2 žličice suhog origana
  • Sol i papar po ukusu
  • Maslinovo ulje za prženje

Priprema:

  • Ocijedi tunu i stavi je u zdjelu.
  • Dodaj kuhano povrće, jaje, krušne mrvice, majonezu, origano, sol i papar. Dobro promiješaj.
  • Oblikuj male popečke od smjese.
  • Na srednje jakoj vatri prži popečke na maslinovom ulju sa svih strana dok ne postanu zlatno smeđi.

Image
Foto: Unsplash

Popečci od tune i limuna

Sastojci:

  • 2 limenke tune u vlastitom soku (oko 280 g)
  • 1 jaje
  • 1/4 šalice krušnih mrvica
  • Sok od 1/2 limuna
  • 2 žlice svježeg peršina (nasjeckanog)
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 žličice papra
  • Maslinovo ulje za prženje

Priprema:

  • Ocijedi tunu i stavi u zdjelu.
  • Dodaj jaje, krušne mrvice, sok od limuna, nasjeckani peršinom, sol i papar. Dobro promiješaj.
  • Oblikuj male popečke.
  • Na tavi zagrij maslinovo ulje i prži popečke sa svih strana dok ne postanu zlatno smeđi.

Popečci od tune i povrća bez jaja

Sastojci:

  • 2 limenke tune u vlastitom soku (oko 280 g)
  • 1/2 šalice kuhanog povrća (brokula, mrkva, paprika)
  • 1/4 šalice zobenih pahuljica
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1/2 žličice češnjaka u prahu
  • 1/2 žličice papra
  • 1 žličica senfa
  • Sol po ukusu
  • Maslinovo ulje za prženje

Priprema:

  • Ocijedi tunu i stavi u zdjelu.
  • U drugoj zdjeli, sitno nasjeckaj kuhano povrće.
  • Pomiješaj tunu, povrće, zobene pahuljice, senf, češnjak, papar i sol.
  • Oblikuj smjesu u male popečke.
  • Na tavi zagrij maslinovo ulje i prži popečke dok ne postanu hrskavi i zlatno smeđi sa svih strana.

Popečci od tune s avokadom i limetom

Sastojci:

  • 2 limenke tune u vlastitom soku (oko 280 g)
  • 1 zreliji avokado
  • Sok od 1/2 limete
  • 1 jaje
  • 1/4 šalice krušnih mrvica
  • 1/2 žličice papra
  • 1/2 žličice soli
  • 1 žličica maslinovog ulja (za prženje)
  • Svježi korijander ili peršin za dekoraciju (po želji)

Priprema:

  • Ocijedi tunu i stavi je u zdjelu.
  • Oguli avokado, izvadi košticu i zgnječi ga vilicom dok ne postane kremast.
  • Dodaj sok od limete, jaje, krušne mrvice, sol i papar u smjesu s tunom i avokadom. Dobro promiješaj dok ne dobiješ ujednačenu smjesu.
  • Oblikuj smjesu u male popečke.
  • U tavi zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri i prži popečke sa svih strana dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi.
  • Posluži toplo, ukrašeno svježim korijanderom ili peršinom.

Image
JEDNOSTAVNO I FINO

Brzi i zdravi popečci: 5 neodoljivih recepata koje ćeš obožavati