Popečci od tune su savršeno jelo za sve koji žele brz, ukusan i hranjiv obrok. Bilo da ih pripremaš za brzi ručak, večeru ili užinu, ovi popečci će te oduševiti svojom jednostavnošću i svestranošću. Tuna je izvor proteina i zdravih masti, što ih čini odličnim izborom za uravnotežen obrok. Osim toga, popečci su lagani za pripremiti, a uz malo truda možeš stvoriti raznolike okuse koji će zadovoljiti i najzahtjevnije nepce.
Popečci od tune također su vrlo prilagodljivi – možeš ih kombinirati s različitim povrćem, začinima i dodacima po želji. Odlični su i za one koji žele jesti zdravije, jer se mogu pripremiti bez previše masnoće, a i za vegane postoji verzija koja ne sadrži jaja. Svaka verzija ovih popečaka donosi svoje posebnosti, a najbolje je što se mogu poslužiti uz laganu salatu, umak ili čak kao nadopuna glavnom jelu.
U nastavku donosimo 5 različitih recepata koji će ti pomoći da pripremiš savršene popečke od tune. Isprobaj različite varijante, pronađi onu koja ti najbolje odgovara i uživaj u brzom i zdravom obroku.
Osnovni principi pripreme savršenih popečaka od tune
Za pripremu ukusnih popečaka od tune potrebno je znati nekoliko ključnih pravila:
- Tuna mora biti dobro ocijeđena od tekućine.
- Smjesa treba biti dovoljno čvrsta da se može oblikovati.
- Temperatura ulja mora biti optimalna (170-180°C).
- Pržiti na srednjoj vatri dok popečci ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Najbolji recepti za popečke od tune
Klasični popečci od tune s krumpirom
Sastojci:
- 2 limenke tune u vlastitom soku (oko 280 g)
- 2 srednja kuhana krumpira
- 1 jaje
- 1 manja glavica crvenog luka (sitno nasjeckana)
- 2 žlice brašna
- 1 žličica senfa
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice papra
- Maslinovo ulje za prženje
Priprema:
- Krumpir oguli, skuhaj i zgnječi u pire.
- U većoj zdjeli pomiješaj tunu (ocijediti tekućinu), pire krumpir, jaje, nasjeckani crveni luk, senf, brašno, sol i papar.
- Dobro promiješaj smjesu dok ne dobiješ ujednačenu masu.
- Oblikuj male popečke s rukama.
- U tavi zagrij maslinovo ulje i prži popečke sa svih strana dok ne postanu zlatno smeđi.
Popečci od tune s povrćem
Sastojci:
- 2 limenke tune u vodi (oko 280 g)
- 1/2 šalice kuhanog povrća (mrkva, grašak, kukuruz)
- 1 jaje
- 2 žlice krušnih mrvica
- 1 žlica majoneze
- 1/2 žličice suhog origana
- Sol i papar po ukusu
- Maslinovo ulje za prženje
Priprema:
- Ocijedi tunu i stavi je u zdjelu.
- Dodaj kuhano povrće, jaje, krušne mrvice, majonezu, origano, sol i papar. Dobro promiješaj.
- Oblikuj male popečke od smjese.
- Na srednje jakoj vatri prži popečke na maslinovom ulju sa svih strana dok ne postanu zlatno smeđi.

Popečci od tune i limuna
Sastojci:
- 2 limenke tune u vlastitom soku (oko 280 g)
- 1 jaje
- 1/4 šalice krušnih mrvica
- Sok od 1/2 limuna
- 2 žlice svježeg peršina (nasjeckanog)
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice papra
- Maslinovo ulje za prženje
Priprema:
- Ocijedi tunu i stavi u zdjelu.
- Dodaj jaje, krušne mrvice, sok od limuna, nasjeckani peršinom, sol i papar. Dobro promiješaj.
- Oblikuj male popečke.
- Na tavi zagrij maslinovo ulje i prži popečke sa svih strana dok ne postanu zlatno smeđi.
Popečci od tune i povrća bez jaja
Sastojci:
- 2 limenke tune u vlastitom soku (oko 280 g)
- 1/2 šalice kuhanog povrća (brokula, mrkva, paprika)
- 1/4 šalice zobenih pahuljica
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1/2 žličice češnjaka u prahu
- 1/2 žličice papra
- 1 žličica senfa
- Sol po ukusu
- Maslinovo ulje za prženje
Priprema:
- Ocijedi tunu i stavi u zdjelu.
- U drugoj zdjeli, sitno nasjeckaj kuhano povrće.
- Pomiješaj tunu, povrće, zobene pahuljice, senf, češnjak, papar i sol.
- Oblikuj smjesu u male popečke.
- Na tavi zagrij maslinovo ulje i prži popečke dok ne postanu hrskavi i zlatno smeđi sa svih strana.
Popečci od tune s avokadom i limetom
Sastojci:
- 2 limenke tune u vlastitom soku (oko 280 g)
- 1 zreliji avokado
- Sok od 1/2 limete
- 1 jaje
- 1/4 šalice krušnih mrvica
- 1/2 žličice papra
- 1/2 žličice soli
- 1 žličica maslinovog ulja (za prženje)
- Svježi korijander ili peršin za dekoraciju (po želji)
Priprema:
- Ocijedi tunu i stavi je u zdjelu.
- Oguli avokado, izvadi košticu i zgnječi ga vilicom dok ne postane kremast.
- Dodaj sok od limete, jaje, krušne mrvice, sol i papar u smjesu s tunom i avokadom. Dobro promiješaj dok ne dobiješ ujednačenu smjesu.
- Oblikuj smjesu u male popečke.
- U tavi zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri i prži popečke sa svih strana dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi.
- Posluži toplo, ukrašeno svježim korijanderom ili peršinom.