KREMASTO I FINO

Tri jednostavna recepta za rižoto u kojima će uživati cijela obitelj

Volimo rižoto jer je više od običnog jela – on je svojevrsni ritual kuhanja koji zahtijeva pažnju i ljubav, ali nagrađuje nas beskrajno mekanom, kremastom teksturom i profinjenim aromama

shutterstock_2043958790 (1).jpg
Foto: Shutterstock

Rižoto je jedno od onih jela koja odišu toplinom doma i kreativnošću kuhinje. Iako može zvučati kao zahtjevno jelo, pravi rižoto ne mora biti kompliciran – dapače, može biti jednostavan, brz i ukusan. Sve što vam treba je dobar riža, kvalitetni sastojci i malo pažnje tijekom kuhanja. Donosimo tri jednostavna recepta za rižoto koja možete pripremiti za 20-ak minuta, a kojima ćete zadovoljiti i najzahtjevnije gurmane.

Volimo rižoto jer je više od običnog jela – on je svojevrsni ritual kuhanja koji zahtijeva pažnju i ljubav, ali nagrađuje nas beskrajno mekanom, kremastom teksturom i profinjenim aromama. Njegova posebnost leži u postupnom dodavanju tekućine i strpljivom miješanju, što stvara savršeno kremastu konzistenciju bez dodavanja vrhnja.

Kremasti rižoto s gljivama

Sastojci:

  • 200 g riže za rižoto (arborio ili carnaroli)
  • 200 g šampinjona, narezanih na listiće
  • 1 manji luk, sitno nasjeckan
  • 1 češanj češnjaka
  • 700 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
  • 50 ml bijelog vina
  • 2 žlice maslaca
  • 50 g parmezana, ribanog
  • Sol i papar po ukusu
  • Malo maslinovog ulja

Priprema:

  • U tavi zagrij maslinovo ulje i na njemu kratko popržiti luk i češnjak dok ne postanu staklasti.
  • Dodaj gljive i prži dok ne omekšaju. Umiješaj rižu i miješaj minutu-dvije dok ne postane staklasta.
  • Ulij vino i kuhaj dok alkohol ne ispari. Zatim postupno dodavaj temeljac po malo, stalno miješajući, dok riža ne omekša i rižoto postane kremast (oko 18 minuta).
  • Na kraju umiješaj maslac i parmezan, začini solju i paprom. Posluži odmah.

Rižoto s tikvicama i limunom

Sastojci:

  • 200 g riže za rižoto
  • 1 manja tikvica, narezana na kockice
  • 1 manji luk, sitno nasjeckan
  • 1 češanj češnjaka, zdrobljen
  • 700 ml povrtnog temeljca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • Sok i naribana korica jednog limuna
  • 50 g parmezana, ribanog
  • Sol i papar po ukusu

Priprema:

  • Na maslinovom ulju pirjaj luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodaj tikvicu i kratko je popržiti.
  • Umiješaj rižu i prži 2 minute. Počinjati dodavati temeljac po malo, miješajući i čekajući da riža upije tekućinu prije dodavanja nove.
  • Kad je riža gotova i kremasta, umiješaj limunovu koricu, sok i parmezan. Posoli, popapri i posluži dok je toplo.

Rižoto s pečenom paprikom i fetom

Sastojci:

  • 200 g riže za rižoto
  • 2 pečene crvene paprike, narezane na trakice
  • 1 manji luk, nasjeckan
  • 700 ml povrtnog temeljca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 100 g fete, izmrvljene
  • Svježi peršin za dekoraciju
  • Sol i papar

Priprema:

  • Na maslinovom ulju prodinstaj luk dok ne postane staklast. Dodaj rižu i prži par minuta.
  • Postupno dolijevaj temeljac i miješaj dok riža ne omekša i postane kremasta. Umiješaj narezanu papriku i fetu, promiješaj da se sve poveže i feta lagano otopi.
  • Posoli i popapri po želji. Ukrasiti svježim peršinom i posluži.

Image
SVESTRANA I ZDRAVA NAMIRNICA

Nova zvijezda kuhinje: Ječam u 3 jednostavna i fina recepta