Rižoto je jedno od onih jela koja odišu toplinom doma i kreativnošću kuhinje. Iako može zvučati kao zahtjevno jelo, pravi rižoto ne mora biti kompliciran – dapače, može biti jednostavan, brz i ukusan. Sve što vam treba je dobar riža, kvalitetni sastojci i malo pažnje tijekom kuhanja. Donosimo tri jednostavna recepta za rižoto koja možete pripremiti za 20-ak minuta, a kojima ćete zadovoljiti i najzahtjevnije gurmane.
Volimo rižoto jer je više od običnog jela – on je svojevrsni ritual kuhanja koji zahtijeva pažnju i ljubav, ali nagrađuje nas beskrajno mekanom, kremastom teksturom i profinjenim aromama. Njegova posebnost leži u postupnom dodavanju tekućine i strpljivom miješanju, što stvara savršeno kremastu konzistenciju bez dodavanja vrhnja.
Kremasti rižoto s gljivama
Sastojci:
- 200 g riže za rižoto (arborio ili carnaroli)
- 200 g šampinjona, narezanih na listiće
- 1 manji luk, sitno nasjeckan
- 1 češanj češnjaka
- 700 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
- 50 ml bijelog vina
- 2 žlice maslaca
- 50 g parmezana, ribanog
- Sol i papar po ukusu
- Malo maslinovog ulja
Priprema:
- U tavi zagrij maslinovo ulje i na njemu kratko popržiti luk i češnjak dok ne postanu staklasti.
- Dodaj gljive i prži dok ne omekšaju. Umiješaj rižu i miješaj minutu-dvije dok ne postane staklasta.
- Ulij vino i kuhaj dok alkohol ne ispari. Zatim postupno dodavaj temeljac po malo, stalno miješajući, dok riža ne omekša i rižoto postane kremast (oko 18 minuta).
- Na kraju umiješaj maslac i parmezan, začini solju i paprom. Posluži odmah.
Rižoto s tikvicama i limunom
Sastojci:
- 200 g riže za rižoto
- 1 manja tikvica, narezana na kockice
- 1 manji luk, sitno nasjeckan
- 1 češanj češnjaka, zdrobljen
- 700 ml povrtnog temeljca
- 2 žlice maslinovog ulja
- Sok i naribana korica jednog limuna
- 50 g parmezana, ribanog
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- Na maslinovom ulju pirjaj luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodaj tikvicu i kratko je popržiti.
- Umiješaj rižu i prži 2 minute. Počinjati dodavati temeljac po malo, miješajući i čekajući da riža upije tekućinu prije dodavanja nove.
- Kad je riža gotova i kremasta, umiješaj limunovu koricu, sok i parmezan. Posoli, popapri i posluži dok je toplo.
Rižoto s pečenom paprikom i fetom
Sastojci:
- 200 g riže za rižoto
- 2 pečene crvene paprike, narezane na trakice
- 1 manji luk, nasjeckan
- 700 ml povrtnog temeljca
- 2 žlice maslinovog ulja
- 100 g fete, izmrvljene
- Svježi peršin za dekoraciju
- Sol i papar
Priprema:
- Na maslinovom ulju prodinstaj luk dok ne postane staklast. Dodaj rižu i prži par minuta.
- Postupno dolijevaj temeljac i miješaj dok riža ne omekša i postane kremasta. Umiješaj narezanu papriku i fetu, promiješaj da se sve poveže i feta lagano otopi.
- Posoli i popapri po želji. Ukrasiti svježim peršinom i posluži.