SVESTRANA I ZDRAVA NAMIRNICA

Nova zvijezda kuhinje: Ječam u 3 jednostavna i fina recepta

Uz dobru ideju i prstohvat začina, ječam može postati tvoja nova omiljena baza za obroke – od doručka do večere

shutterstock_1249914229.jpg
Foto: Shutterstock

Ako ti je ječam do sada bio tek dosadna siva kaša iz osnovne škole – vrijeme je da ga pogledaš drugim očima. Ova drevna žitarica, koja se koristi već tisućama godina, pravi je skriveni dragulj zdravlja i okusa. Bogat vlaknima, vitaminima i mineralima, ječam je poznat po svojoj sposobnosti da poboljša probavu, snizi kolesterol i dugo te drži sitim – bez naglog pada energije.

Ječam nije samo zdrav – već i svestran. Bilo da voliš gusti ručak na žlicu, hladnu salatu, hranjivi doručak ili čak desert – postoji ječam recept za tebe.

Zašto volimo ječam?

  • Sadrži beta-glukan – vlakno koje pomaže u snižavanju kolesterola
  • Spori ugljikohidrati – odličan za ravnotežu šećera u krvi
  • Pristupačan, jednostavan za pripremu i odlično se slaže s gotovo svim okusima
  • Zasitna, ali lagana opcija za svakodnevne obroke

Kremasti rižoto od ječma s gljivama i parmezanom

Sastojci:

  • 150 g ječma
  • 250 g svježih gljiva (šampinjoni, bukovače)
  • 1 manji luk
  • 1 režanj češnjaka
  • Maslac ili maslinovo ulje
  • Povrtni temeljac
  • Naribani parmezan
  • Svježi peršin, sol, papar

Priprema:

  • Na maslacu preprži luk i češnjak, dodaj narezane gljive.
  • Dodaj ječam i lagano tostiraj minutu-dvije.
  • Postupno dolijevaj temeljac i miješaj, kao da radiš klasični rižoto.
  • Kad je ječam kuhan (oko 30 min), umiješaj parmezan i začine. Posluži toplo, posipano peršinom.

Hladna salata od ječma s povrćem i feta sirom

Sastojci:

  • Skuhani ječam (ohlađen)
  • Cherry rajčice
  • Krastavac
  • Feta sir
  • Crvene paprike ili kukuruz
  • Maslinovo ulje, limunov sok, sol i papar
  • Svježi bosiljak ili peršin

Priprema:

  • Pomiješaj sve sastojke.
  • Začini limunom, uljem i začinima.
  • Serviraj hladno – idealno za ljetne dane!
Image
Foto: Profimedia

Popečci od ječma i tikvica

Sastojci:

  • 150 g kuhanog ječma
  • 1 manja tikvica (naribana i ocijeđena)
  • 1 jaje
  • Malo naribanog sira (parmezan ili cheddar)
  • Začini: sol, papar, suhi kopar ili bosiljak
  • Po želji: malo brašna ili krušnih mrvica

Priprema:

  • Sve sastojke pomiješaj u kompaktnu smjesu.
  • Oblikuj popečke i peci ih na malo ulja dok ne postanu zlatni.
  • Odlični uz grčki jogurt ili kao prilog.

Image
ZDRAVA I SVESTRANA

Inspiracija za doručak: 5 neodoljivih verzija zobene kaše