SOČNO I SEZONSKI

Vrijeme je za kolače s jagodama - donosimo 5 odličnih recepata

Proljeće donosi svježinu i mirise, a jagode su svakako jedan od njegovih najslađih darova — u nastavku donosimo najukusnije recepte za kolače s jagodama

jagode
Foto: Shutterstock

Proljeće i rano ljeto donose nam obilje boja, mirisa i okusa, a među najiščekivanijim plodovima svakako su jagode. Te sočne, crvene ljepotice nisu samo praznik za oči i nepce, već su i prava riznica vitamina C, antioksidansa i vlakana. Sezona domaćih jagoda relativno je kratka, stoga je pravo vrijeme da iskoristiš njihovu svježinu i pripremiš neodoljive slastice koje će oduševiti tebe i tvoje najdraže. Bilo da ih voliš svježe, u voćnim salatama, smoothiejima ili kao zvijezdu slastica, jagode su uvijek pun pogodak.

U nastavku ti donosimo pet provjerenih recepata za kolače s jagodama – od jednostavnih i brzih do malo bogatijih – među kojima ćeš sigurno pronaći svog favorita. Zasuči rukave i neka tvoja kuhinja zamiriše na jagode!

Image
Foto: Pexels

Jednostavni kolač s jagodama

Ovaj kolač idealan je za one dane kad ti se jede nešto slatko, a nemaš previše vremena ili si tek početnik u pripremi slastica. Brzo se priprema, a rezultat je sočan i mirisan kolač koji savršeno paše uz popodnevnu kavu ili čaj.

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 150 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 125 ml biljnog ulja
  • 2 jaja
  • 125 ml mlijeka
  • 500 g svježih jagoda

Priprema:

Najprije zagrij pećnicu na 180°C te namasti i pobrašni kalup za pečenje (okrugli promjera cca 24 cm ili pravokutni manjih dimenzija). U jednoj posudi pjenjačom izmiješaj suhe sastojke: brašno, šećer, vanilin šećer i prašak za pecivo. U drugoj posudi lagano umuti jaja, zatim dodaj ulje i mlijeko pa sve sjedini. Mokre sastojke postepeno dodaj suhima, miješajući tek toliko da se sastojci povežu i dobiješ glatku smjesu bez grudica. Ulij smjesu u pripremljeni kalup. Jagode operi, dobro posuši, očisti od peteljki i nareži na polovice ili četvrtine, ovisno o veličini. Narezane jagode ravnomjerno rasporedi po vrhu tijesta, lagano ih utiskujući. Peci kolač u zagrijanoj pećnici oko 30-40 minuta. Najbolji način za provjeru je test čačkalicom – ako izađe čista kada je zabodeš u sredinu kolača, gotov je. Pusti kolač da se malo ohladi u kalupu prije rezanja i posluživanja. Po želji ga možeš posuti šećerom u prahu.

Sočni kolač od jogurta s jagodama

Jogurt u biskvitu uvijek garantira posebnu mekoću i sočnost. Ovaj kolač je lagan, osvježavajući i topi se u ustima, a jagode mu daju onu neodoljivu voćnu notu. Mjera je čaša od jogurta (200 ml), što ga čini izuzetno jednostavnim za pripremu.

Sastojci:

  • 2 čaše (od 200 ml) glatkog brašna
  • 1 čaša šećera
  • 1 čaša čvrstog jogurta
  • 1/2 čaše ulja
  • 3 jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • 500 g svježih jagoda
  • šećer u prahu za posipanje (po želji)

Priprema:

Zagrij pećnicu na 180°C i pripremi kalup za pečenje (namasti ga i pobrašni ili obloži papirom za pečenje). Jaja pjenasto umuti sa šećerom dok smjesa ne postane svijetla i udvostruči volumen. Dodaj jogurt i ulje, pa kratko promiješaj mikserom na najmanjoj brzini. U posebnoj posudi pomiješaj brašno i prašak za pecivo, pa ih postepeno dodaj smjesi s jajima, lagano miješajući špatulom ili kuhačom dok ne dobiješ jednoličnu smjesu. Pazi da ne premiksaš tijesto. Ulij smjesu u pripremljeni kalup i poravnaj površinu. Jagode operi, očisti, posuši i nareži na manje komade ili polovice. Posloži jagode po vrhu tijesta. Peci kolač u prethodno zagrijanoj pećnici oko 35-45 minuta, odnosno dok ne dobije lijepu zlatnožutu boju i dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Ohlađeni kolač po želji pospi šećerom u prahu. Odlično pristaje uz kuglicu sladoleda od vanilije.

Kolač s jagodama i krem sirom

Ako voliš kombinaciju prhkog tijesta, kremastog nadjeva i svježih jagoda, ovaj kolač (nalik piti ili tartu) će te osvojiti na prvi zalogaj. Savršena ravnoteža slatkoće, kiselosti i različitih tekstura.

Sastojci:

Za tijesto:

  • 200 g glatkog brašna
  • 100 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • prstohvat soli

Za nadjev:

  • 250 g krem sira (poput Philadelphia sira), sobne temperature
  • 50 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 500 g svježih jagoda

Priprema:

Prvo pripremi prhko tijesto. U većoj posudi pomiješaj brašno, šećer u prahu i sol. Dodaj hladni maslac narezan na kockice pa ga prstima utrljaj u brašno dok ne dobiješ mrvičastu smjesu. Dodaj razmućeno jaje i brzo umijesi glatko tijesto. Nemoj mijesiti predugo. Oblikuj tijesto u kuglu, spljošti je u disk, zamotaj u prozirnu foliju i ostavi u hladnjaku najmanje 30 minuta. Dok se tijesto hladi, pripremi nadjev. U posudi mikserom kremasto izmiješaj krem sir, šećer, jaje i vanilin šećer dok ne dobiješ glatku smjesu. Zagrij pećnicu na 180°C. Rashlađeno tijesto izvadi iz hladnjaka, pa ga na lagano pobrašnjenoj površini razvaljaj u krug malo veći od promjera kalupa za pitu (cca 24-26 cm). Pažljivo prenesi tijesto u kalup, utisni ga uz dno i rubove, a višak odreži. Dno tijesta izbodi vilicom na nekoliko mjesta. Preko tijesta ravnomjerno rasporedi pripremljeni nadjev od krem sira. Jagode operi, očisti, posuši i nareži na polovice ili deblje ploške. Posloži narezane jagode po vrhu nadjeva od sira. Peci kolač u zagrijanoj pećnici oko 35-45 minuta, dok rubovi tijesta ne postanu zlatnosmeđi, a nadjev se stisne. Pusti da se kolač potpuno ohladi prije rezanja i posluživanja.

Super brzi kolač s jagodama

Ovo je vjerojatno najbrži kolač s jagodama koji možeš napraviti kad te uhvati želja za slatkim. Bez puno kompliciranja i čekanja, gotov je dok kažeš "jagoda"! Savršen za iznenadne goste ili brzi desert nakon ručka.

Image
Foto: Unsplash

Sastojci:

  • 150 g glatkog brašna
  • 100 g šećera
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1 jaje
  • 80 ml mlijeka
  • 50 g otopljenog maslaca
  • 250-300 g svježih jagoda, narezanih
  • šećer u prahu za posipanje (po želji)

Priprema:

Zagrij pećnicu na 190°C. Namasti i pobrašni manji kalup (npr. 20x20 cm ili okrugli promjera 20 cm). U posudi pomiješaj brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. U drugoj manjoj posudi lagano umuti jaje, dodaj mlijeko i otopljeni maslac pa promiješaj. Ulij mokre sastojke u suhe i kratko miješaj špatulom samo dok se ne sjedine (nemoj previše miješati). Ulij smjesu u pripremljeni kalup. Po vrhu ravnomjerno rasporedi narezane jagode. Peci 20-25 minuta, ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Pusti da se malo ohladi prije rezanja. Pospi šećerom u prahu po želji.

Brzi cheesecake s jagodama bez pečenja

Za sve ljubitelje cheesecakea koji nemaju vremena (ili volje) za pečenje, ovo je idealan recept. Kremasta tekstura sira savršeno se spaja sa svježinom jagoda, a podloga od keksa daje hrskavost. Gotov je za čas, a hlađenje je jedini "posao" koji treba odraditi.

Sastojci:

Za podlogu:

  • 150 g mljevenih keksa s maslacom
  • 75 g otopljenog maslaca
  • 1 žlica šećera (po želji)

Za kremu:

  • 400 g krem sira (sobne temperature)
  • 200 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 80 g šećera u prahu (ili po ukusu)
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • Sok od pola limuna (po želji, za svježinu)
  • 300 g svježih jagoda + dodatno za ukras

Priprema:

Prvo pripremi podlogu. Pomiješaj mljevene kekse s otopljenim maslacem (i šećerom, ako koristiš). Smjesu utisni na dno kalupa za tortu s odvojivim obručem (promjera cca 20-22 cm). Stavi kalup u hladnjak dok pripremaš kremu. Za kremu, mikserom čvrsto umuti slatko vrhnje. U drugoj posudi mikserom izradi krem sir sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok ne postane glatko. Po želji dodaj sok od limuna. Lagano špatulom umiješaj tučeno slatko vrhnje u smjesu od sira. Jagode (300 g) operi, očisti i nareži na manje komadiće. Narezane jagode nježno umiješaj u kremu. Izvadi kalup iz hladnjaka i rasporedi kremu preko podloge od keksa. Poravnaj vrh. Vrati cheesecake u hladnjak na najmanje 3-4 sata (idealno preko noći) da se dobro stisne. Prije posluživanja, pažljivo skini obruč kalupa. Ukrasi vrh svježim jagodama po želji.

Image
FINO I ZDRAVO

Imamo sjajne recepte za domaća peciva i kruh od zobenog brašna