BRZO, UKUSNO I JEFTINO

Recept u fotografijama za najbolju gužvaru sa sirom

Ako voliš sočne, kremaste pite s nadjevom od skute, a nemaš puno vremena, ovaj recept je baš ono što ti treba

shutterstock_2478429651.jpg
Foto: Shutterstock

Sirnica, pita sa sirom, zgužvara, kako god nazivali ovo jelo jedno je sigurno, a to je da ga svi volimo. Ovaj recept savršen je za sve one koji nisu baš sigurni u svoje kulinarske vještine ili nemaju puno vremena za složene pripreme. Brza, jednostavna i ekonomična, ova gibanica neće te razočarati! Savršen okus sirnice dolazi iz jednostavnih sastojaka, a uz malo truda postat će omiljeni recept koji ćeš često pripremati.

Ako voliš sočne, kremaste pite s nadjevom od skute, a nemaš puno vremena, ovaj recept je baš ono što ti treba. Samo nekoliko koraka i nekoliko minuta pripreme i tvoja gibanica bit će spremna za pečenje. A kad ju izvadiš iz pećnice savršeno zlatne boje, sigurno će nestati u rekordnom roku.

Sastojci:

  • 500 g vučenog tijesta u listovima/gotove kore
  • 500 g svježeg sira
  • 3 dl slatkog vrhnja
  • 180 g kiselog vrhnja (1 mali lončić)
  • 4 jaja
  • Sol po ukusu
  • Ulje (po potrebi)


Za preljev:

  • 1 jaje
  • 1 dl slatkog vrhnja
  • 2 žličice ulja

Priprema:

  • Prebroj sve gotove kore i odvoji četiri lista (dva za dno i dva za vrh). Podmaži lim za pečenje uljem. Na dno lima stavi dva lista tijesta, raspoređena križno, tako da pokriju cijelo dno.
  • U velikoj zdjeli pomiješaj sir, kiselo i slatko vrhnje, jaja i sol. Masa treba biti prilično tekuća da tijesto dobro upije tekućinu i sirnica bude sočna. Ako ti se čini da je masa presuha, dodaj još slatkog vrhnja.
  • Uzmi jedan list tijesta, umoči ga u smjesu od sira i pažljivo ga okreni da se nadjev dobro prilijepi. Zgužvaj ga i stavi u pleh. Pokušaj ga oblikovati da izgleda poput cvijeta.

Image
Foto: Sanja Sirk/Okusno.je
  • Ponovi postupak sa svim preostalim listovima tijesta i nadjevom. Ako ti ostane viška nadjeva, prelij ga preko zgužvanih komadića tijesta. Na vrh stavi preostala dva lista tijesta, ponovno križno, i pažljivo zavrni rubove prema unutra, stvarajući "poklopac".
  • Pomiješaj jaje, slatko vrhnje i ulje te premaži sirnicu po vrhu.

Image
Foto: Sanja Sirk/Okusno.je
  • Stavi pleh u pećnicu zagrijanu na 180 °C i peci 45 minuta. Po potrebi, produži vrijeme pečenja dok gibanica ne postane zlatno smeđa na vrhu, piše Okusno.je.

Image
Foto: Sanja Sirk/Okusno.je
Image
OKUSI TRADICIJE

Bogata pastirska pita - recept za omiljeno britansko jelo