GOTOV U TRENU

Omiljeni meksički namaz: Imamo recepte za domaći guacamole

Bilo da ga mažeš na tost, umačeš tortilja čips ili koristiš kao dodatak mesu i tacosima – ovaj meksički klasik je jednostavno nezaobilazan

guacamole
Foto: Shutterstock

Postoji nešto posebno zarazno u toj svilenkastoj, zelenoj kremi koju zovemo guacamole. Guacamole je stekao veliku popularnost u srednjoameričkim kulturama, ponajviše zahvaljujući iznimnoj nutritivnoj vrijednosti avokada. Azteci su ga smatrali i moćnim afrodizijakom, što je dodatno pridonijelo njegovoj privlačnosti i značaju u svakodnevnom životu.

Bilo da ga mažeš na tost, umačeš tortilja čips ili koristiš kao dodatak mesu i tacosima – ovaj meksički klasik je jednostavno nezaobilazan. A najbolji dio? Priprema traje doslovno pet minuta, a možeš ga prilagoditi točno svom ukusu.

Donosimo ti tri varijacije guacamolea – od klasičnog do malo hrabrijeg s twistom.

Klasični guacamole

Sastojci:

  • 2 zrela avokada
  • 1 manja rajčica (bez sjemenki), sitno sjeckana
  • 1/2 crvenog luka, vrlo sitno sjeckan
  • Sok 1 limete
  • Prstohvat soli
  • Svježi korijander (po želji)
  • 1 manji češanj češnjaka (opcionalno)

Priprema:

  • Avokado prepolovi, izvadi meso i izgnječi ga vilicom (ostavi male komadiće ako voliš rustikalno).
  • Dodaj rajčicu, luk, sok limete i sol. Sve lagano promiješaj.
  • Korijander i češnjak dodaj ako voliš jači okus.
  • Ako guacamole ne jedeš odmah, ostavi košticu avokada u zdjeli i pokrij ga plastičnom folijom – to usporava tamnjenje.

Guacamole- pikantna verzija

Sastojci:

  • 1 svježa chili papričica (sitno sjeckana)
  • 1 žličica maslinova ulja
  • Malo dimljene paprike ili kumin praha

Priprema:

  • Postupak je isti kao u klasičnoj verziji, samo dodaj ljutu papričicu i začine.
  • Ovo je verzija koja će obožavateljima meksičkih okusa pokrenuti apetit.
Image
Foto: Pexels

Guacamole s narom i fetom

Sastojci:

  • 2 avokada
  • Sok 1 limete
  • 2 žlice feta sira
  • Šaka sjemenki nara
  • 1 žlica sitno nasjeckanog svježeg mente
  • Prstohvat soli

Priprema:

  • Izgnječi avokado, dodaj limetu i sol, a zatim umiješaj fetu, nar i mentu.
  • Kombinacija slano-slatko osvježava i izgleda wow na stolu – savršeno za posluživanje gostima.

Kako poslužiti guacamole?

  • Uz tortilla čips kao snack za gledanje filma
  • Kao namaz na tost s poširanim jajem za doručak
  • U tacosima ili burritu
  • Kao umak za grillano meso ili ribu
  • U staklenci kao dio piknik sendviča

Kako ga čuvati?

Guacamole voli svježinu, ali ne i zrak. Da izbjegneš tamnjenje:

  • Pokrij površinu folijom tako da dotiče samu kremu
  • Ili ga pokrij tankim slojem maslinova ulja
  • Čuvaj ga najviše 24 sata u hladnjaku – najbolje ga je pojesti isti dan!

Image
UKUSNO I SOČNO

Recepti za sočne popečke od tune koje ćeš obožavati