Recepti
GOTOV U TRENU

Omiljeni meksički namaz: Imamo recepte za domaći guacamole

Omiljeni meksički namaz: Imamo recepte za domaći guacamole
Bilo da ga mažeš na tost, umačeš tortilja čips ili koristiš kao dodatak mesu i tacosima – ovaj meksički klasik je jednostavno nezaobilazan

Postoji nešto posebno zarazno u toj svilenkastoj, zelenoj kremi koju zovemo guacamole. Guacamole je stekao veliku popularnost u srednjoameričkim kulturama, ponajviše zahvaljujući iznimnoj nutritivnoj vrijednosti avokada. Azteci su ga smatrali i moćnim afrodizijakom, što je dodatno pridonijelo njegovoj privlačnosti i značaju u svakodnevnom životu.

Bilo da ga mažeš na tost, umačeš tortilja čips ili koristiš kao dodatak mesu i tacosima – ovaj meksički klasik je jednostavno nezaobilazan. A najbolji dio? Priprema traje doslovno pet minuta, a možeš ga prilagoditi točno svom ukusu.

Donosimo ti tri varijacije guacamolea – od klasičnog do malo hrabrijeg s twistom.

Klasični guacamole

Sastojci:

2 zrela avokada

1 manja rajčica (bez sjemenki), sitno sjeckana

1/2 crvenog luka, vrlo sitno sjeckan

Sok 1 limete

Prstohvat soli

Svježi korijander (po želji)

1 manji češanj češnjaka (opcionalno)

Priprema:

Avokado prepolovi, izvadi meso i izgnječi ga vilicom (ostavi male komadiće ako voliš rustikalno).

Dodaj rajčicu, luk, sok limete i sol. Sve lagano promiješaj.

Korijander i češnjak dodaj ako voliš jači okus.

Ako guacamole ne jedeš odmah, ostavi košticu avokada u zdjeli i pokrij ga plastičnom folijom – to usporava tamnjenje.

Guacamole- pikantna verzija

Sastojci:

1 svježa chili papričica (sitno sjeckana)

1 žličica maslinova ulja

Malo dimljene paprike ili kumin praha

Priprema:

Postupak je isti kao u klasičnoj verziji, samo dodaj ljutu papričicu i začine.

Ovo je verzija koja će obožavateljima meksičkih okusa pokrenuti apetit.

Omiljeni meksički namaz: Imamo recepte za domaći guacamole

Guacamole s narom i fetom

Sastojci:

2 avokada

Sok 1 limete

2 žlice feta sira

Šaka sjemenki nara

1 žlica sitno nasjeckanog svježeg mente

Prstohvat soli

Priprema:

Izgnječi avokado, dodaj limetu i sol, a zatim umiješaj fetu, nar i mentu.

Kombinacija slano-slatko osvježava i izgleda wow na stolu – savršeno za posluživanje gostima.

Kako poslužiti guacamole?

Uz tortilla čips kao snack za gledanje filma

Kao namaz na tost s poširanim jajem za doručak

U tacosima ili burritu

Kao umak za grillano meso ili ribu

U staklenci kao dio piknik sendviča

Kako ga čuvati?

Guacamole voli svježinu, ali ne i zrak. Da izbjegneš tamnjenje:

Pokrij površinu folijom tako da dotiče samu kremu

Ili ga pokrij tankim slojem maslinova ulja

Čuvaj ga najviše 24 sata u hladnjaku – najbolje ga je pojesti isti dan!