Postoji nešto posebno zarazno u toj svilenkastoj, zelenoj kremi koju zovemo guacamole. Guacamole je stekao veliku popularnost u srednjoameričkim kulturama, ponajviše zahvaljujući iznimnoj nutritivnoj vrijednosti avokada. Azteci su ga smatrali i moćnim afrodizijakom, što je dodatno pridonijelo njegovoj privlačnosti i značaju u svakodnevnom životu.
Bilo da ga mažeš na tost, umačeš tortilja čips ili koristiš kao dodatak mesu i tacosima – ovaj meksički klasik je jednostavno nezaobilazan. A najbolji dio? Priprema traje doslovno pet minuta, a možeš ga prilagoditi točno svom ukusu.
Donosimo ti tri varijacije guacamolea – od klasičnog do malo hrabrijeg s twistom.
Klasični guacamole
Sastojci:
- 2 zrela avokada
- 1 manja rajčica (bez sjemenki), sitno sjeckana
- 1/2 crvenog luka, vrlo sitno sjeckan
- Sok 1 limete
- Prstohvat soli
- Svježi korijander (po želji)
- 1 manji češanj češnjaka (opcionalno)
Priprema:
- Avokado prepolovi, izvadi meso i izgnječi ga vilicom (ostavi male komadiće ako voliš rustikalno).
- Dodaj rajčicu, luk, sok limete i sol. Sve lagano promiješaj.
- Korijander i češnjak dodaj ako voliš jači okus.
- Ako guacamole ne jedeš odmah, ostavi košticu avokada u zdjeli i pokrij ga plastičnom folijom – to usporava tamnjenje.
Guacamole- pikantna verzija
Sastojci:
- 1 svježa chili papričica (sitno sjeckana)
- 1 žličica maslinova ulja
- Malo dimljene paprike ili kumin praha
Priprema:
- Postupak je isti kao u klasičnoj verziji, samo dodaj ljutu papričicu i začine.
- Ovo je verzija koja će obožavateljima meksičkih okusa pokrenuti apetit.

Guacamole s narom i fetom
Sastojci:
- 2 avokada
- Sok 1 limete
- 2 žlice feta sira
- Šaka sjemenki nara
- 1 žlica sitno nasjeckanog svježeg mente
- Prstohvat soli
Priprema:
- Izgnječi avokado, dodaj limetu i sol, a zatim umiješaj fetu, nar i mentu.
- Kombinacija slano-slatko osvježava i izgleda wow na stolu – savršeno za posluživanje gostima.
Kako poslužiti guacamole?
- Uz tortilla čips kao snack za gledanje filma
- Kao namaz na tost s poširanim jajem za doručak
- U tacosima ili burritu
- Kao umak za grillano meso ili ribu
- U staklenci kao dio piknik sendviča
Kako ga čuvati?
Guacamole voli svježinu, ali ne i zrak. Da izbjegneš tamnjenje:
- Pokrij površinu folijom tako da dotiče samu kremu
- Ili ga pokrij tankim slojem maslinova ulja
- Čuvaj ga najviše 24 sata u hladnjaku – najbolje ga je pojesti isti dan!