LJUBAV NA PRVI GRIZ

Egzotika na tanjuru: Recept za kremasti pileći curry s indijskim oraščićima

Brz, jednostavan i nevjerojatno ukusan – idealan za ručak ili večeru koji će oduševiti vaše nepce

shutterstock_2402026619.jpg
Foto: Shutterstock

Ako voliš bogate, kremaste i mirisne začinjene okuse, ovaj pileći curry osvojit će te na prvi zalogaj. Zahvaljujući kombinaciji kokosovog mlijeka, crvene curry paste i hrskavih indijskih oraščića, svako jelo postaje prava egzotična poslastica. Ovaj recept donosi savršenu ravnotežu slatkoće, ljutine i kiselkastih nota, a najbolje ga je poslužiti uz kuhanu rižu ili tople, domaće naan kruščiće. Bilo da ga pripremaš za brzi ručak ili ukusnu večeru, ovo jelo će vas ugrijati i pružiti osjećaj pravog uživanja u hrani.

Sastojci:

  • 3 žlice ulja (kokosovo, maslinovo ili suncokretovo)
  • pola glavice luka
  • 1 žlica svježe naribanog đumbira
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 2-3 žlice crvene curry paste
  • 500 g pilećeg mesa bez kosti i kože (prsa ili zabatci)
  • 1 crvena paprika
  • Sol i svježe mljeveni papar (po ukusu)
  • 1 konzerva (400 ml) kokosovog mlijeka
  • 1 žlica soka limete
  • 1-2 žlice kokosovog ili smeđeg šećera (po ukusu)
  • 60 g prženih, neslanih indijskih oraščića

Priprema:

  • Oguli i sitno nasjeckaj luk i češnjak. Operi i očisti papriku, pa je nareži na tanke trake ili kockice. Oguli đumbir i naribaj ga. Pileće meso nareži na komade veličine zalogaja. U dubokoj tavi ili woku zagrij 2 žlice ulja na srednje jakoj vatri. Dodaj luk i pirjaj ga 3-5 minuta, dok ne postane staklast. Umiješaj naribani đumbir i nasjeckani češnjak te prži dok ne zamirišu.
  • Smanji vatru i dodaj crvenu curry pastu, zatim sve zajedno prži 2-3 minute, uz neprestano miješanje, kako bi začini pustili aromu.
  • Pojačaj vatru na srednju jačinu. Dodaj preostalu 1 žlicu ulja i pileće meso. Prži ga 2-4 minute, dok lagano ne porumeni.
  • Dodaj nasjeckanu papriku i nastavi pirjati 4-5 minuta, uz povremeno miješanje. Posoli i popapri po ukusu.Ulij kokosovo mlijeko i sok limete. Dodaj šećer i dobro promiješaj.
  • Ostavi da lagano krčka 15-20 minuta, dok se umak ne zgusne, a meso potpuno skuha. Umiješaj pržene indijske oraščiće i po potrebi dodatno začini.
  • Posluži vruće uz kuhani rižu ili naan kruh, piše Okusno.je.

Image
SVE U JEDNOJ TAVI

Imamo recept za sočnu piletinu u umaku gotovu za 20 minuta