IZ PEĆNICE

Pileći bataci s rižom iz pećnice su vrlo jednostavno i ukusno jelo

S piletinom i rižom igraš na sigurno, a u ovoj sočno-hrskavoj varijanti ova provjerena kombinacija bit će prava poslastica

Pileći batci s rižom
Foto: Sanja Sirk/okusno.je

Ukusni ručak koji će oduševiti cijelu obitelj - i to i izgledom, i okusom. Hrskava kožica skriva mekano i sočno meso, a dodatak riže osigurava savršenu kombinaciju proteina i ugljikohidrata.

Sastojci za 4 osobe

  • 4 pileća batka
  • malo povrtnog temeljca (mrkva, poriluk, celer, peršin)
  • nekoliko zrna papra
  • sol (po želji)
  • 1 lovorov list
  • 2 žlice ulja
  • 2 manje mrkve
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 manje glavice luka
  • 2 žlice pasirane rajčice
  • 1 žlica začinske mješavine
  • 400 grama riže

Postupak korak po korak

  • Pileći batci, povrtni temeljac, nekoliko zrna papra, lovorov list i žličicu soli stavi u lonac i prelij s otprilike 1,5 l vode. Kuhaj na laganoj vatri 40 minuta.
Image
Foto: Sanja Sirk/okusno.je
  • Juhu procijedi, a batke pažljivo premjesti na pladanj.
  • U tavi na ulju prži rižu dok ne postane staklasta. Dodaj naribanu (ili sitno sjeckanu) mrkvu, luk i češnjak. Sve zajedno malo promiješaj i prži, prebaci u lim za pečenje i poravnaj.
  • Na rižu složi pileće batke.
Image
Foto: Sanja Sirk/okusno.je
  • U litru procijeđene juhe, u kojoj su se kuhala batci, umiješaj pasiranu rajčicu i veliku žlicu začinske mješavine. Smjesom polako prelij meso i rižu.
  • Lim stavi u pećnicu i jelo peci od 25 do 30 minuta na 180 stupnjeva, piše okusno.je.
Image
Foto: Sanja Sirk/okusno.je

Dodatni savjet

Budući da nije svaka riža ista, promatraj koliko tekućine je upila i po potrebi tijekom pečenja dodaj još juhe. Ako imaš domaće pile, možeš dodati više vode prilikom kuhanja mesa i ostatak iskoristiti za juhu. Umjesto začinske mješavine možeš koristiti kocku za juhu.

POGLEDAJ VIDEO: KAKO BRZO SKUHATI JELA ZA CIJELI TJEDAN?