Recepti
TRADICIONALNA RECEPTURA

Bretonska palačinka: Originalni recept za bogato francusko slano jelo

Bretonska palačinka: Originalni recept za bogato francusko slano jelo
Tradicionalni slani nadjevi za bretonske palačinke uključuju sir, kuhanu šunku i pečeno jaje, stvarajući tako energetsku bombu idealnu za doručak

Francuska kuhinja poznata je po svojim sofisticiranim jelima, među kojima se ističu palačinke. Osim popularnih crêpesa, tu su i galette Bretonne — palačinke od heljdinog brašna koje se odlikuju bogatim orašastim okusom i rustikalnom teksturom. Punjene raznim slanim nadjevima, one su omiljen izbor za brzi doručak ili večeru.

Bretonske palačinke, potiču iz francuske regije Bretanja, ali su omiljene diljem Francuske i izvan nje. Ove palačinke značajno se razlikuju od klasičnih crêpesa.

Tradicionalni slani nadjevi za bretonske palačinke uključuju sir (najčešće Emmentaler), kuhanu šunku i pečeno jaje, stvarajući tako energetsku bombu idealnu za one koji uživaju u bogatim doručcima ili žele uživati u ukusnom brunchu prije vikend izleta.

Ideje za nadjeve:

Klasična kombinacija: Pečeno jaje, šunka i sir (Galette Complète)

Riblja varijanta: Dimljeni losos, kremasti sir i svježa rukola

Povrtna: Pržene gljive, špinat i kozji sir

Sirova: Topljeni sir camembert, orasi i med

Rustikalna: Karamelizirani luk i pršut

Sastojci:

250 g heljdinog brašna

500 ml hladne vode

1 jaje

pola žličice soli

Malo rastopljenog maslaca ili ulja za pečenje

Priprema:

U zdjeli pomiješaj heljdino brašno i sol. Dodaj jaje i postepeno umiješa vodu dok ne dobiješ glatku smjesu. Ostavi smjesu da odstoji najmanje 30 minuta, a najbolje nekoliko sati ili preko noći.

Za pečenje, dobro zagrij tavu za palačinke i lagano je naulji. Zajedno s malom količinom smjese, rasporedi tijesto ravnomjerno po tavi okretanjem.

Palačinku peci oko 2 minute s jedne strane, a zatim okreni i peci još 1 minutu s druge strane. Dodaj željeni nadjev, a palačinku savini prema unutrašnjem dijelu tako da djelomično prekriva nadjev.

Posluži na tanjuru i po želji pospi sirom, začinima ili svježim začinskim biljem, poput timijana ili ružmarina.