Recepti
TRADICIONALNA RECEPTURA

Bretonska palačinka: Originalni recept za bogato francusko slano jelo

Bretonska palačinka: Originalni recept za bogato francusko slano jelo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Tradicionalni slani nadjevi za bretonske palačinke uključuju sir, kuhanu šunku i pečeno jaje, stvarajući tako energetsku bombu idealnu za doručak

Francuska kuhinja poznata je po svojim sofisticiranim jelima, među kojima se ističu palačinke. Osim popularnih crêpesa, tu su i galette Bretonne — palačinke od heljdinog brašna koje se odlikuju bogatim orašastim okusom i rustikalnom teksturom. Punjene raznim slanim nadjevima, one su omiljen izbor za brzi doručak ili večeru.

Bretonske palačinke, potiču iz francuske regije Bretanja, ali su omiljene diljem Francuske i izvan nje. Ove palačinke značajno se razlikuju od klasičnih crêpesa.

Tradicionalni slani nadjevi za bretonske palačinke uključuju sir (najčešće Emmentaler), kuhanu šunku i pečeno jaje, stvarajući tako energetsku bombu idealnu za one koji uživaju u bogatim doručcima ili žele uživati u ukusnom brunchu prije vikend izleta.

Ideje za nadjeve:

Klasična kombinacija: Pečeno jaje, šunka i sir (Galette Complète)

Riblja varijanta: Dimljeni losos, kremasti sir i svježa rukola

Povrtna: Pržene gljive, špinat i kozji sir

Sirova: Topljeni sir camembert, orasi i med

Rustikalna: Karamelizirani luk i pršut

Sastojci:

250 g heljdinog brašna

500 ml hladne vode

1 jaje

pola žličice soli

Malo rastopljenog maslaca ili ulja za pečenje

Priprema:

U zdjeli pomiješaj heljdino brašno i sol. Dodaj jaje i postepeno umiješa vodu dok ne dobiješ glatku smjesu. Ostavi smjesu da odstoji najmanje 30 minuta, a najbolje nekoliko sati ili preko noći.

Za pečenje, dobro zagrij tavu za palačinke i lagano je naulji. Zajedno s malom količinom smjese, rasporedi tijesto ravnomjerno po tavi okretanjem.

Palačinku peci oko 2 minute s jedne strane, a zatim okreni i peci još 1 minutu s druge strane. Dodaj željeni nadjev, a palačinku savini prema unutrašnjem dijelu tako da djelomično prekriva nadjev.

Posluži na tanjuru i po želji pospi sirom, začinima ili svježim začinskim biljem, poput timijana ili ružmarina.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx