Grčka bulgur salata s bijelim grahom
Inspirirana grčkom kuhinjom, ova salata je bogata proteinima i vlaknima zahvaljujući dodatku graha.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sastojci:
- 1 šalica kuhanog bulgura
- 1 konzerva (cca 400g) bijelog graha (cannellini ili Great Northern), ispranog i ocijeđenog
- 1 manja tikvica, narezana na kockice
- 1 šalica prepolovljenih cherry rajčica
- ½ krastavca, narezanog na kockice (bez sjemenki)
- ½ šalice Kalamata maslina, narezanih
- ¼ šalice sitno sjeckanog crvenog luka (po želji potopljenog u hladnu vodu)
- ½ šalice izmrvljenog feta sira
- 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina ili origana
- Za preljev: 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 1-2 žlice crvenog vinskog octa (ili limunovog soka), ½ žličice sušenog origana, sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
Priprema: Skuhaj bulgur prema uputama i pusti da se ohladi. U velikoj zdjeli pomiješaj ohlađeni bulgur, isprani bijeli grah, narezanu tikvicu, cherry rajčice, krastavac, masline, crveni luk (ocijeđen ako je bio potopljen) i feta sir. U maloj zdjelici umuti maslinovo ulje, crveni vinski ocat, sušeni origano, sol i papar. Prelij salatu preljevom, dodaj svježi peršin ili origano i nježno promiješaj da se svi sastojci sjedine. Posluži odmah ili ohladi prije posluživanja.