Kad pomislimo na brze i jednostavne obroke koji ne traže puno kuhanja, ali svejedno nude bogat okus i svestranost, pašteta od tune često je na vrhu liste. Bilo da ti treba lagani doručak, zdrava užina, punjenje za sendviče ili nešto što možeš ponijeti na posao – domaća pašteta od tune je uvijek dobra ideja.
Za razliku od kupovne, koju često prati dugačak popis sastojaka, domaća verzija ti omogućuje da točno znaš što jedeš – i da prilagodiš okus svom nepcu. U nastavku ti donosimo tri ukusne varijacije koje možeš pripremiti u svega nekoliko minuta, s namirnicama koje vjerojatno već imaš u kuhinji.
Bez kuhanja, bez kompliciranja – samo ti, blender i malo kreativnosti.
Domaća pašteta od tune
Sastojci:
- 1 konzerva tune (u vodi ili u ulju, prema želji) – cca 150 g ocijeđene
- 2 žlice krem sira (npr. ABC, Philadelphia)
- 1 žličica senfa (dijon ili klasični)
- 1 žlica majoneze (opcionalno – za puniji okus)
- 1 žlica limunovog soka
- Prstohvat soli
- Svježe mljeveni papar
- Po želji: kapari, masline, peršin, chili
Priprema:
- Ocijedi tunu dobro kako pašteta ne bi bila previše tekuća.
- U posudu dodaj tunu, krem sir, senf, majonezu (ako koristiš) i limunov sok.
- Sve zajedno dobro izmiksaj štapnim mikserom ili u blenderu dok ne dobiješ glatku, kremastu teksturu.
- Začini po ukusu solju i paprom.
- Po želji umiješaj sitno sjeckane kapare, peršin ili masline za dodatni okus.
- Čuvaj u zatvorenoj posudi u hladnjaku do 3 dana.
Pašteta od tune s kuhanim jajima
Sastojci:
- 1 konzerva tune (u vodi ili ulju)
- 2 tvrdo kuhana jaja
- 2 žlice majoneze
- 1 žličica senfa
- 1 žlica limunovog soka
- Prstohvat soli i papra
- Po želji: malo sitno sjeckanog luka ili kiselih krastavaca
Priprema:
- Ocijedi tunu i usitni jaja vilicom.
- Sve sastojke stavi u zdjelu ili blender – dodaj tunu, majonezu, senf, limun, začine i dodatke po želji.
- Izmiksaj ili dobro promiješaj dok ne dobiješ kremastu smjesu.
- Čuvaj u hladnjaku do 3 dana.
Pašteta od tune s maslacem i začinima
Sastojci:
- 1 konzerva tune (ocijeđena)
- 50 g maslaca (omekšalog)
- 1 žličica senfa
- 1 žlica soka od limuna ili jabučnog octa
- Malo dimljene paprike ili curry praha (po želji)
- Sol i papar
- Sjeckani svježi vlasac ili peršin
Priprema:
- Tunu i omekšali maslac dobro sjedini vilicom ili izmiksaj u blenderu.
- Dodaj senf, limunov sok i začine – sve dobro promiješaj dok ne dobiješ glatku, aromatičnu smjesu.
- Umiješaj svježi peršin ili vlasac za svježinu.
- Posluži uz prepečenac, dvopek ili tople kiflice.