ZA PRSTE POLIZATI

Pašteta od tune zvijezda je kuhinje: Imamo 3 jednostavna recepta

Za razliku od kupovne, koju često prati dugačak popis sastojaka, domaća verzija ti omogućuje da točno znaš što jedeš – i da prilagodiš okus svom nepcu

shutterstock_1728251926.jpg
Foto: Shutterstock

Kad pomislimo na brze i jednostavne obroke koji ne traže puno kuhanja, ali svejedno nude bogat okus i svestranost, pašteta od tune često je na vrhu liste. Bilo da ti treba lagani doručak, zdrava užina, punjenje za sendviče ili nešto što možeš ponijeti na posao – domaća pašteta od tune je uvijek dobra ideja.

Za razliku od kupovne, koju često prati dugačak popis sastojaka, domaća verzija ti omogućuje da točno znaš što jedeš – i da prilagodiš okus svom nepcu. U nastavku ti donosimo tri ukusne varijacije koje možeš pripremiti u svega nekoliko minuta, s namirnicama koje vjerojatno već imaš u kuhinji.

Bez kuhanja, bez kompliciranja – samo ti, blender i malo kreativnosti.

Domaća pašteta od tune

Sastojci:

  • 1 konzerva tune (u vodi ili u ulju, prema želji) – cca 150 g ocijeđene
  • 2 žlice krem sira (npr. ABC, Philadelphia)
  • 1 žličica senfa (dijon ili klasični)
  • 1 žlica majoneze (opcionalno – za puniji okus)
  • 1 žlica limunovog soka
  • Prstohvat soli
  • Svježe mljeveni papar
  • Po želji: kapari, masline, peršin, chili

Priprema:

  • Ocijedi tunu dobro kako pašteta ne bi bila previše tekuća.
  • U posudu dodaj tunu, krem sir, senf, majonezu (ako koristiš) i limunov sok.
  • Sve zajedno dobro izmiksaj štapnim mikserom ili u blenderu dok ne dobiješ glatku, kremastu teksturu.
  • Začini po ukusu solju i paprom.
  • Po želji umiješaj sitno sjeckane kapare, peršin ili masline za dodatni okus.
  • Čuvaj u zatvorenoj posudi u hladnjaku do 3 dana.

Pašteta od tune s kuhanim jajima

Sastojci:

  • 1 konzerva tune (u vodi ili ulju)
  • 2 tvrdo kuhana jaja
  • 2 žlice majoneze
  • 1 žličica senfa
  • 1 žlica limunovog soka
  • Prstohvat soli i papra
  • Po želji: malo sitno sjeckanog luka ili kiselih krastavaca

Priprema:

  • Ocijedi tunu i usitni jaja vilicom.
  • Sve sastojke stavi u zdjelu ili blender – dodaj tunu, majonezu, senf, limun, začine i dodatke po želji.
  • Izmiksaj ili dobro promiješaj dok ne dobiješ kremastu smjesu.
  • Čuvaj u hladnjaku do 3 dana.

Pašteta od tune s maslacem i začinima

Sastojci:

  • 1 konzerva tune (ocijeđena)
  • 50 g maslaca (omekšalog)
  • 1 žličica senfa
  • 1 žlica soka od limuna ili jabučnog octa
  • Malo dimljene paprike ili curry praha (po želji)
  • Sol i papar
  • Sjeckani svježi vlasac ili peršin

Priprema:

  • Tunu i omekšali maslac dobro sjedini vilicom ili izmiksaj u blenderu.
  • Dodaj senf, limunov sok i začine – sve dobro promiješaj dok ne dobiješ glatku, aromatičnu smjesu.
  • Umiješaj svježi peršin ili vlasac za svježinu.
  • Posluži uz prepečenac, dvopek ili tople kiflice.
Image

Humus - jedan od najzdravijih namaza na svijetu kojeg jednostavno možeš napraviti i kod kuće