Humus - jedan od najzdravijih namaza na svijetu kojeg jednostavno možeš napraviti i kod kuće

Humus je bogat zdravim mastima, vitaminima i mineralima. No kako napraviti ili kupiti najboljeg?

Humus - jedan od najzdravijih namaza na svijetu kojeg jednostavno možeš napraviti i kod kuće

Humus je posljednjih godina postao jedan od najomiljenijih namaza. I dok ga recimo starije generacije nekad i oklijevaju probati, za mnoge je postao dio svakodnevice. Dok ga neki jedu mažući ga na kruh, drugi ga obožavaju uz mrkvu, a odličan je u kombinaciji s kiselim krastavcima ili krumpirom. Često se govori da je jako zdrav, ali je li stvarno toliko dobar? 

Humus se tradicionlano radi od slanutka, sezamovih sjemenki ili tahini paste, maslinovog ulja, limuna i češnjaka. Potječe s Bliskog istoka gdje se jede godinama, a danas se može naći gotovo u svakoj trgovini, a osim tradicionalnog odnedavno u ponudi mnogi nude i različite dodatke, poput chillija, sjemenki i sličnog.

Image

Brzi, zdravi i neodoljivi: Zobeni keksići s jabukama


Humus ima visok udio masnoća zbog sezamovih sjemenki i maslinovog ulja, a jedna žlica humusa sadrži oko 8 g nezasićenih masnoća. Sadrži malo ugljikohidrata, a dobar je izvor biljnih bjelančevina i vlakana. Ovisno o receptu, može biti s manje ili više soli. Također sadrži i omega-3 masne kiseline, kalcij, željezo i cink, kao i većinu vitamina B. Zdrava količina humusa iznosi oko 2-4 žlice dnevno, ali trebaš uzeti u obzir i količinu hrane koju konzumiraš tijekom dana. Lako se čuva u hladnjaku, a izvrstan je uz krumpir i kao namaz na kruh za užinu.

Kad kupuješ humus, nemoj uzimti light verziju jer su masnoće u ovom namazu dobre i ne treba ih izbjegavati, ali naravno važno je paziti na veličinu porcije. Važno je provjeriti sastojke jer neki proizvođači znaju zamijeniti maslinovo ulje sa suncokretovim, a tu si i različiti aditivi i šećeri.

A osim toga, domaći humus je lako napraviti u blenderu, a možeš kontrolirati kvalitetu sastojka. Evo nekoliko recepata za dobar humus koji će možda postati i dio tvoje svakodnevice. 

Recept slavnog Jamieja Olivera

Priprema:

Image


(Foto: Pixabay)

Sastojci:

  • 400 g slanutka iz konzerve
  • 1 mali češanj češnjaka
  • 1 žlica tahinija
  • 1 limun
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • Ocijedi slanutak i stavi u blender. Oguli i dodaj češnjak, pa zatim tahini, sok od limuna i 1 žlicu ulja.
  • Dodaj malo morske soli, a zatim blendaj.
  • Namaz treba blendati dok ne postane potpuno gladak.
  • Posluži s narezanim hrskavim povrćem poput mrkve, krastavaca, rotkvica ili paprike.

Humus sa začinima

Priprema:

Image


(Foto: Pixabay)

Sastojci:

  • 2 konzerve slanutka
  • 1/4 šalice svježe iscijeđenog limunovog soka, od 2 limuna
  • 1/4 šalice tahinija
  • 2 češnja češnjaka, grubo nasjeckana
  • 1/4 žličice kumina
  • 1/8 žličice kajenskog papra
  • 1 žličica soli
  • 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja + za posluživanje
  • 1 žlica svježe nasjeckanog peršina, za posluživanje
  • crvena paprika za posluživanje
  • Slanutak ocijedi i sačuvaj tekućinu, a nekoliko slanutaka odvoji za ukrašavanje. 
  • U blenderu pomiješaj slanutak, limunov sok, tahini, češnjak, kumin, kajenski papar, sol, maslinovo ulje i 1/3 šalice tekućine od slanutka.
  • Blendaj nekoliko minuta dok namaz ne postane kremast. Dodaj još tekućine od slanutka ako je pregusto.
  • Kod serviranja posuti peršinom i crvenom paprikom, te dodati maslinov ulja na namaz.

Humus bez tahinija

Priprema:

Image


(Foto: Pixabay)

Humus se najčešće priprema uz tahini, ali ako ga ne voliš ili ga ne možeš kupiti, onda je ovaj recept za tebe.

Sastojci:

  • 1 limenka slanutka
  • 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 žlice svježeg soka od limuna
  • 1-2 češnja češnjaka
  • do 1/4 šalice vode
  • 1/2 žličice soli
  • 2 prstohvata mljevenog kumina
  • prstohvat paprike za ukrašavanje
  • U blender stavi češnjak, zatim dodaj slanutak i sok od limuna, maslinovo ulje dodaj malo po malo, kao kad pripremaš majonezu.
  • Blendaj dok smjesa ne postane kremasta.
  • Zatim dodaj sol, kumin i vodu i dalje blendaj, vodu treba dodavati postepeno.
  • Ako je humus dovoljno kremast, nemoj staviti svu vodu.