
Humus - jedan od najzdravijih namaza na svijetu kojeg jednostavno možeš napraviti i kod kuće

Humus je posljednjih godina postao jedan od najomiljenijih namaza. I dok ga recimo starije generacije nekad i oklijevaju probati, za mnoge je postao dio svakodnevice. Dok ga neki jedu mažući ga na kruh, drugi ga obožavaju uz mrkvu, a odličan je u kombinaciji s kiselim krastavcima ili krumpirom. Često se govori da je jako zdrav, ali je li stvarno toliko dobar?
Priprema:
Sastojci:
400 g slanutka iz konzerve
1 mali češanj češnjaka
1 žlica tahinija
1 limun
ekstra djevičansko maslinovo ulje
Ocijedi slanutak i stavi u blender. Oguli i dodaj češnjak, pa zatim tahini, sok od limuna i 1 žlicu ulja.
Dodaj malo morske soli, a zatim blendaj.
Namaz treba blendati dok ne postane potpuno gladak.
Posluži s narezanim hrskavim povrćem poput mrkve, krastavaca, rotkvica ili paprike.
Priprema:
Sastojci:
2 konzerve slanutka
1/4 šalice svježe iscijeđenog limunovog soka, od 2 limuna
1/4 šalice tahinija
2 češnja češnjaka, grubo nasjeckana
1/4 žličice kumina
1/8 žličice kajenskog papra
1 žličica soli
3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja + za posluživanje
1 žlica svježe nasjeckanog peršina, za posluživanje
crvena paprika za posluživanje
Slanutak ocijedi i sačuvaj tekućinu, a nekoliko slanutaka odvoji za ukrašavanje.
U blenderu pomiješaj slanutak, limunov sok, tahini, češnjak, kumin, kajenski papar, sol, maslinovo ulje i 1/3 šalice tekućine od slanutka.
Blendaj nekoliko minuta dok namaz ne postane kremast. Dodaj još tekućine od slanutka ako je pregusto.
Kod serviranja posuti peršinom i crvenom paprikom, te dodati maslinov ulja na namaz.
Priprema:
Humus se najčešće priprema uz tahini, ali ako ga ne voliš ili ga ne možeš kupiti, onda je ovaj recept za tebe.
1 limenka slanutka
3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 žlice svježeg soka od limuna
1-2 češnja češnjaka
do 1/4 šalice vode
1/2 žličice soli
2 prstohvata mljevenog kumina
prstohvat paprike za ukrašavanje
U blender stavi češnjak, zatim dodaj slanutak i sok od limuna, maslinovo ulje dodaj malo po malo, kao kad pripremaš majonezu.
Blendaj dok smjesa ne postane kremasta.
Zatim dodaj sol, kumin i vodu i dalje blendaj, vodu treba dodavati postepeno.
Ako je humus dovoljno kremast, nemoj staviti svu vodu.


Mentalni trening: Kako križaljke i igre za mozak čuvaju kognitivno zdravlje

Brzi i ukusni recepti za tjesteninu s umakom od rajčice
