
Recept za brzi kolač na čaše od oraha s mascarpone kremom

Sastojke za ovaj kolač mjerimo čašama, pomiješamo, ispečemo i premažemo mascarpone kremom. Posipamo orasima, ohladimo i poslužimo. Recept je za okusno.je podijelila Sanja Sirk, finalistica kulinarskog natjecanja u Sloveniji, a pronašla ga je u kuharici svoje bake. Ovaj je ukusan kolač generacijski hit u njezinoj obitelji, a možda ga je pekla i tvoja baka.
Sastojci za 8 osoba
Biskvit:
2 čaše griza
2 čaše mlijeka
2 čaše šećera
2 čaše mljevenih oraha
1 veće jaje
1 veća jabuka (oguljena i naribana)
0,5 čaše ulja
0,5 čaše kakaa
1 paketić praška za pecivo
2 paketića vanilin šećera
Krema:
250 g mascarponea
200 g slatkog vrhnja
100 g šećera
mljeveni orasi za ukras
Postupak korak po korak
Griz prelij mlijekom i ostavi da stoji 5 minuta kako bi nabubrio. Ostale sastojke stavi u zdjelu, dodaj namočeni griz i dobro promiješaj mikserom. Pripremljenu smjesu ulij u lim za pečenje i peci 25 do 30 minuta, na 180 stupnjeva.
Mascarpone, slatko vrhnje i šećer stavi u mikser i miksaj dok ne dobiješ glatku kremu. Namaži je na pečeni i ohlađeni biskvit. Po kremi pospi mljevene orahe.
Kolač dobro ohladi prije posluživanja.
Dodatni savjeti
Umjesto oraha možeš koristiti lješnjake ili bademe.
Ako nemaš kakao, u biskvit možeš dodati 100 g otopljene tamne čokolade.
Umjesto mascarpone kreme, za premaz kolača možeš koristiti marmeladu, Nutellu ili ga preliti otopljenom čokoladom.

Tradicijski hrvatski nakit: Šibenski botuni su klasik koji će svaku kombinaciju učiniti posebnom

Najpoznatije slip haljine svih vremena – od 90-ih do danas

Mentalni trening: Kako križaljke i igre za mozak čuvaju kognitivno zdravlje
