Sastojke za ovaj kolač mjerimo čašama, pomiješamo, ispečemo i premažemo mascarpone kremom. Posipamo orasima, ohladimo i poslužimo. Recept je za okusno.je podijelila Sanja Sirk, finalistica kulinarskog natjecanja u Sloveniji, a pronašla ga je u kuharici svoje bake. Ovaj je ukusan kolač generacijski hit u njezinoj obitelji, a možda ga je pekla i tvoja baka.
Sastojci za 8 osoba
Biskvit:
- 2 čaše griza
- 2 čaše mlijeka
- 2 čaše šećera
- 2 čaše mljevenih oraha
- 1 veće jaje
- 1 veća jabuka (oguljena i naribana)
- 0,5 čaše ulja
- 0,5 čaše kakaa
- 1 paketić praška za pecivo
- 2 paketića vanilin šećera
Krema:
- 250 g mascarponea
- 200 g slatkog vrhnja
- 100 g šećera
- mljeveni orasi za ukras
Postupak korak po korak
- Griz prelij mlijekom i ostavi da stoji 5 minuta kako bi nabubrio. Ostale sastojke stavi u zdjelu, dodaj namočeni griz i dobro promiješaj mikserom. Pripremljenu smjesu ulij u lim za pečenje i peci 25 do 30 minuta, na 180 stupnjeva.

Foto: Sanja Sirk/okusno.je
- Mascarpone, slatko vrhnje i šećer stavi u mikser i miksaj dok ne dobiješ glatku kremu. Namaži je na pečeni i ohlađeni biskvit. Po kremi pospi mljevene orahe.

Foto: Sanja Sirk/okusno.je
- Kolač dobro ohladi prije posluživanja.

Foto: Sanja Sirk/okusno.je
Dodatni savjeti
- Umjesto oraha možeš koristiti lješnjake ili bademe.
- Ako nemaš kakao, u biskvit možeš dodati 100 g otopljene tamne čokolade.
- Umjesto mascarpone kreme, za premaz kolača možeš koristiti marmeladu, Nutellu ili ga preliti otopljenom čokoladom.