Starija generacija će se sigurno sjećati ovog jednostavnog i osvježavajućeg jabučnog kolača i koji je često kraljevao na stolovima domaćica koje su držale do sebe. Prozračni biskvit, slatke jabuke, aromatična krema od pudinga i ukusna šlag krema. Toliko dobrih okusa i svi povezani u savršenu cjelinu.
Sastojci za 12 osoba
- 200 ml slatkog vrhnja za šlag
- kakao u prahu ili čokoladne mrvice za dekoraciju
- 3 jaja
- 120 grama šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 dl ulja
- 1 dl mlijeka
- 150 grama brašna
- 0,5 vrećice praška za pecivo
- 1 prstohvat soli
- 1 kg jabuka
- 3 žlice šećera
- 1 l vode
- 2 vrećice vanilin pudinga
- voda u kojoj su se kuhale jabuke
Postupak korak po korak
- Jaja i šećer miksamo električnim mikserom najmanje 15 minuta, dok se smjesa znatno ne poveća. Dodamo mlijeko i ulje, lagano promiješamo, zatim dodamo prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo i solju. Lopaticom pažljivo miješamo da dobijemo glatku masu bez grudica, koju izlijemo u namašćen i pobrašnjen kalup (veličine 22 x 30 centimetara). Biskvit pečemo na 180 stupnjeva otprilike 25 minuta (provjerimo čačkalicom je li pečen).
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/974c9ba0-cca0-11ee-b57b-72c4c56be6b1/v/2dd14004-38e2-11eb-a900-0242ac15000f/1600x1200-2dd1533c-38e2-11eb-8306-0242ac15000f.webp)
- Dok se biskvit peče, pripremamo ostale sastojke. Jabuke operemo, ogulimo i naribamo. Stavimo ih u lonac, dodamo 2-3 žlice šećera i ulijemo litru vode. Stavimo na štednjak i pustimo da zavrije. Čim zavrije, maknemo s vatre i jabuke procijedimo (tekućinu sačuvamo).
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/bda2afc4-cca0-11ee-8d08-0a205096a2b9/v/2dd14004-38e2-11eb-a900-0242ac15000f/1600x1200-2dd1533c-38e2-11eb-8306-0242ac15000f.webp)
- Od praška za puding i sačuvane tekućine u kojoj smo kuhali jabuke, prema uputama proizvođača skuhamo puding.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/eacf8d46-cca0-11ee-912d-72c4c56be6b1/v/2dd14004-38e2-11eb-a900-0242ac15000f/1600x1200-2dd1533c-38e2-11eb-8306-0242ac15000f.webp)
- Na još vrući biskvit stavimo kuhane i ocijeđene jabuke te ih poravnamo stražnjom stranom žlice da dobijemo jednolični jabučni sloj. Na jabučni sloj izlijemo kuhan puding i lijepo ga rasporedimo po cijeloj površini te poravnamo. Kolač dobro ohladimo (najbolje preko noći u hladnjaku).
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/8236ede2-cca0-11ee-a8e3-72c4c56be6b1/v/2dd14004-38e2-11eb-a900-0242ac15000f/1600x1200-2dd1533c-38e2-11eb-8306-0242ac15000f.webp)
- Na hladni kolač stavimo sloj tučenog slatkog vrhnja, koji lijepo poravnamo i zagladimo. Desert ukrasimo kakaom ili čokoladnim mrvicama.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/1414e228-cca1-11ee-8dbd-72c4c56be6b1/v/2dd14004-38e2-11eb-a900-0242ac15000f/1600x1200-2dd1533c-38e2-11eb-8306-0242ac15000f.webp)
Dodatni savjet
Jabuke radije naribaj, nego da ih režeš na kriške, jer će tako kolač biti lakše rezati na komade kad se ohladi. Umjesto jabuka možete koristiti i voće iz kompota (ananas, trešnje i slično.). Soku od kompota dodaj toliko vode da dobiješ 1 litru tekućine, a voće nareži na manje komade. Umjesto slatkog vrhnja možeš koristiti šlag iz vrećice, piše okusno.je.
POGLEDAJ VIDEO: RECEPT ZA TORTU BEZ PEČENJA