Stara poslovica kaže: Svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje. I to je istina. Najbolje bi bilo pojesti kuhano jaje, no nije loša ni kajgana ili ono na oko. Ipak, pripazi da ne pretjeraš s masnoćama u doručku. Pečena slanina i jaja sastavni su dio poznatog engleskog doručka, no to ne znači da ga treba jesti svaki dan. U ovo doba godine, u sezoni virusa, posebno je bitno jačati imunitet.
Vjerojatno vodiš računa o tome da unosiš u organizam potrebne vitamine i hranjive tvari, svakodnevno se rekreiraš i nastojiš održavati higijenu spavanja, no unatoč svemu tome, ako dan započinješ doručkom koji pridonosi upalama u organizmu, ugrožavaš njegov obrambeni sustav. Nutricionistkinja Lisa Moskovitz, autorica knjige The Core 3 Healthy Eating Plan za portal Eat This, Not That otkriva koji je najgori doručak za tvoj imunitet te kojom bi hranom trebala započinjati dan.

"Svaki doručak koji obiluje kombinacijom dodanih šećera i zasićenih masnoća može dovesti do naglog energetskog skoka i razbuditi te, no vrlo brzo nakon što ga pojedeš osjetit ćeš umor. Nećeš vjerovati, ali ovakav doručak može ti utjecati čak i na raspoloženje tijekom cijelog dana. Stoga, izbjegavaj za doručak kupovna peciva, prerađene mesne proizvode, pahuljice, kroasane i slične namirnice", objašnjava Moskvitz te dodaje da je sasvim u redu s vremena na vrijeme uživati u muffinu ili pečenoj slanini, no nikako svaki dan. "Želiš li da tvoj organizam bude snažan i zdrav, za doručak mu serviraj hranu koja obiluje vlaknima, zdravi masnoćama te hranjivim tvarima. Također neka tvoj doručak sadrži u velikoj mjeri proteine", zaključuje.
Uputno je izbaciti iz prehrane rafinirane šećere jer oni uvelike oslabljuju imunitet, a to je u današnje vrijeme itekako loše. Umjesto kroasana i muffina jedi suhe smokve i datulje, namaži na krišku kruha od cjelovitih žitarica maslac i med ili maslac i domaću marmeladu. Umjesto hrenovki, jedi domaću slaninu i domaće kobasice, napravi kajganu s povrćem ili skuhaj jaja. Voliš li pahuljice, biraj obične zobene ili pirove, bez dodanih šećera. Sama im dodaj grožđice, cimet, med, što god poželiš, vodeći pritom računa da je riječ o kvalitetnim i zdravim namirnicama.
Tijelo će ti biti zahvalno na ovakvom doručku, a to će ti pokazati time što ćeš ostati zdrava kroz cijelu zimu i neokrznuta virozama dočekati proljeće.