Neprijatelji vitke linije

Zdravo i vitko tijelo? Riješi se ovih loših navika vezanih uz doručak

Po jutru se dan poznaje, u ovom slučaju po doručku. Kako bi imala energije za cijeli dan, ali i vitak struk, važno je što ćeš prvo pojesti u danu

pexels-cottonbro-4620607.jpg
Foto: Pexels

Doručak se ne preskače, no isto tako nije dobro osjećati se napuhnuto i umorno poslije njega. Ako su i kod tebe na snazi posljednje pripreme za godišnji odmor, koje uključuju gubitak suvišnih kilograma kako bi na plažu otišla vitka, korigiraj doručak.

Otkrivamo ti u nastavku koje su to najgore navike vezane za prvi obrok u danu. Ako koju prepoznaš kod sebe, izbaci je što prije i zamijeni novom, zdravijom.

Jedeš prazne ugljikohidrate

Obožavaš dan započeti s kroasanom punjenim čokoladom i šalicom kave. Ili uživaš u bijelom pecivu s margarinom i marmeladom? I korasan i pecivo prazni su ugljikohidrati i jedino što će tvome tijelu dati su suvišni centimetri oko struka i dodatni kilogrami. Umjesto korasana pojedi kekse od cjelovitih žitarica, zobenih pahuljica i sjemenki koje ćeš sama ispeći, a umjesto bijelog peciva, margarina i mamrelade kruh o pirovog brašna, masalc i med. Dobar izbor su i zobene pahuljice.

Doručak bogat šećerom

Doručak koji obiluje šećerima, a oskudijeva hranjivim tvarima neće zadovoljiti potrebe tvog tijela, no utjecat će na tvoju liniju i to u negativnom smislu. Želiš li "sklesati" struk i skinuti višak kilograma, izbaci rafinirani šećer iz prehrane. Najbolje je početi već s doručkom. Zaboravi na čokoladne namaze, pahuljice (ukoliko nisu one zobene ili pirove) i napolitanke.

Preskakanje doručka

Suprotno uvriježenom mišljenju da ćeš preskakanjem doručka izgubiti kilograme, upravo ćeš to postići redovitim obrocima. Naime, budeš li jela redovito, ali u manjim količinama, ubrzat ćeš probavu i metabolizam, što posljedično znači i manji opseg u struku te ravni trbuh. Osim toga, preskočiš li doručak, kroz dan ćeš više biti gladna i vjerojatno na koncu unijeti u sebe veću količinu kalorija, no što bi to učinila da si jela čim si ustala.

Ne jedeš dovoljno proteina za doručak

Ako za doručak pojedeš samo ugljikohidrate, bit ćeš gladna već za sat vremena jer će ti skočiti razina šećera u krvi. S druge strane, jaja, jogurt i maslac od orašastih plodova stabilizirat će ti šećer u krvi, dati ti energiju i dulje te držati sitom.