Potvrdilo istraživanje

Želiš li smršavjeti, evo u koje doba dana bi trebala jesti doručak, ručak i večeru

Većina savjeta za mršavljenje usredotočuje se na ono što jedemo, no postoji još jedan važan čimbenik, a to je koje je najbolje vrijeme za doručak, ručak i večeru

kada-jesti.jpg
Foto: Unsplash

Način na koji biramo u koje ćemo vrijeme doručkovati, ručati i večerati moglo bi imati ogroman utjecaj na gubitak kilograma - to je pokazalo nedavno provedeno istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients Journal of MDPI.

Image

Što se točno događa tvom tijelu kada preskočiš obrok

Istraživači su otkrili koje je najbolje vrijeme za doručak, ručak i večeru ako želiš smršavjeti. Otkrili su da je najbolje vrijeme za doručak nešto iza 7 ujutro, točnije u 7.11 sati. Kada je riječ o ručku, najbolje je ručati između 12.30 i 13 sati, odnosno u 12.38 sati, a što se tiče večere, optimalno vrijeme za večeru je između 18.00 i 18.30, po mogućnosti u 18.14 sati.

shimmer fallback

Možda se pitaš što bi se moglo dogoditi ako ne "poštuješ" ova pravila, a znanost ima odgovor i na to pitanje. Nedavno istraživanje objavljeno u European Heart Journalu pokazalo je da ako redovito večeramo iza 20 sati, to nam može dodati dodatnih pet centimetra u struk.

Istraživači sugeriraju da bi razlika mogla biti u tome što smo evoluirali tako da trošimo energiju tijekom dana. Naši se mehanizmi usporavaju dok se spremamo za san, smanjujući brzinu kojom obrađujemo hranu - zato, što kasnije večeraš, to ćeš se više debljati.

shimmer fallback

Uz to, istraživači su otkrili i u koje vrijeme dana bi nam energija mogla pasti i kada bismo mogli doći u "napast" da pojedemo nešto - tada je najbolje pripremiti neke zdrave grickalice koje će nas držati sitima, i to u 11.01, 15.14 i 21.31 sati.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.