Što kažu stručnjaci

Znaš li koje su najbolje i najgore prehrane za 2022. godinu, prema stručnjacima

Svakog siječnja U.S. News & World Report izlazi sa svojim popisom najboljih i najgorih prehrana i dijeta, rangiranih od strane medicinskih stručnjaka. Koje su dospijele na listu 2022. godine - provjeri u nastavku

pexels-ron-lach-10067957.jpg
Foto: Pexels

Sezona je novogodišnjih odluka, a ako je tvoja odluka povezana sa zdravijom prehranom - što je dosljedno jedna od pet najpopularnijih odluka svake godine, na pravom si mjestu jer otkrivene su najbolje i najgore prehrane ove godine.

Image
Ključ za sreću?

Dopaminska dijeta sve je popularnija - što trebaš znati o ovom načinu prehrane

Svakog siječnja U.S. News & World Report izlazi sa svojim popisom najboljih prehrana i dijeta, rangiranih od strane medicinskih stručnjaka i podijeljenih u kategorije kao što su najbolja cjelokupna prehrana, najbolja prehrana za zdravlje srca i najbolja za mršavljenje. U svojoj 12. godini, US News & World Report rangirao je 40 prehrana i dijeta kako bi pomogao ljudima da donesu informiranije odluke o tome što se nalazi na njihovom tanjuru.

Image
Foto: Pexels

Panel od 27 nacionalno priznatih stručnjaka za prehranu, prehranu, pretilost, psihologiju hrane, dijabetes i srčane bolesti pregledao je profile marke za svaku prehranu, dodao svoje vlastite činjenice o programima i ocijenio svaku od 40 prehrana u sedam kategorija:

  • Koliko ju je lako pratiti
  • Njezina sposobnost da proizvede kratkoročni gubitak težine
  • Njezina sposobnost dugotrajnog gubitka težine
  • Njezina nutritivna potpunost
  • Njezina sigurnost
  • Njezin potencijal za prevenciju i upravljanje dijabetesom
  • Njezin potencijal za prevenciju i upravljanje srčanim bolestima

Ove ocjene stručnjaka pretvorene su u rezultate, koji su korišteni za određivanje najboljih prehrana u svih devet kategorija. U nastavku provjeri najbolje i najgore prehrane u 2022. godini.

Najbolje prehrane i dijete za 2022. godinu

Petu godinu zaredom, mediteranska prehrana osvaja trofej kao "najbolja prehrana u cjelini". Visoko rangirana zbog svoje dugoročne održivosti (što znači da se vjerojatno nećeš osjećati previše ograničeno da bi nakon mjesec dana odustala), ovaj plan prehrane također je zaslužio vrhunske rangove kao 'najbolji plan za zdravu prehranu', 'najlakša prehrana za slijediti', 'najbolja prehrana za dijabetes', 'najbolja prehrana za zdravlje srca' i 'najbolja prehrana na biljnoj bazi'.

Pa kako započeti ovaj popularni plan prehrane? Usredotoči se na voće, povrće, cjelovite žitarice, plodove mora i zdrave masti, uz čašu crnog vina tu i tamo (ako odlučiš piti alkohol). Ograniči prerađenu hranu i dodane šećere, a uključi i malo svakodnevnog kretanja.

Image
Foto: Unsplash

U izjednačenju za drugu najbolju prehranu 2022. naći ćeš DASH dijetu za snižavanje krvnog tlaka i fleksitarijansku prehranu. Na četvrtom je MIND prehrana za smanjenje demencije, a na petoj poziciji? TLC prehrana (kratica za "Therapeutic Lifestyle Changes".

Najgore prehrane i dijete za 2022. godinu

Dukan dijeta, koja je porasla u popularnosti nakon što su je Kate Middleton i njezina mama navodno slijedile prije kraljevskog vjenčanja, zauzela je posljednje 40. mjesto, uz GAPS dijetu usmjerenu na zdravlje crijeva.

U izjednačenju za 38. mjesto našla su se dva oblika prehrane s ultra niskim udjelom ugljikohidrata: keto dijeta i modificirana keto dijeta (modificirana verzija sugerira da korisnici ciljaju na 50% do 65% masti, a ne na tipičnu keto razinu od 70% do 75% masti).

Zbog svih njihovih pravila i ograničenja, Whole30 dijeta i dijeta usmjerena na upalu AIP (Autoimuni protokol) našle su se zajedno na 36. mjestu.

Image
Foto: Unsplash

Koju prehranu bi trebala slijediti?

Sve najbolje prehrane i dijete za 2022. imaju nekoliko zajedničkih stvari:

  • Fleksibilne su, što znači da ne postoji ogroman popis hrane koja je zabranjena
  • Fokusiraju se na cjelovitu hranu, uključujući voće i povrće
  • Predlažu smanjenje konzumacije prerađene hrane i dodanih šećera

Iako je mediteranska prehrana i ove godine izabrana za zlatnu medalju, ne moraš se držati svakog načela kako bi postigla neke velike prednosti za tijelo. Dodavanje dodatne porcije voća punog antioksidansa ručku ili jedenje jedne dodatne porcije ribe zdrave za srce ne mora biti dio nekog posebnog "plana prehrane" - to je samo mudra (i ukusna!) navika.

Kako siječanjsko uzbuđenje nestaje, nadamo se da si odabrala strategiju prehrane koje se možeš držati. Prema stručnjacima, tvoj najbolji plan prehrane za novu godinu je onaj koji uključuje svu tvoju omiljenu hranu - uz voće, povrće i naravno - balans u svemu.

Image
Foto: Unsplash