Bez obzira na vrućine, obroke ne bismo trebali preskakati, a to pravilo osobito vrijedi kad je u pitanju doručak. Svi već znamo da je to najvažniji obrok u danu, a tijekom ljeta bismo mu trebali posvetiti malo više pažnje te birati lagani doručak.
Zdrava i uravnotežena prehrana ključni je faktor za održavanje dobrog zdravlja, a ona bi trebala biti prilagođena i godišnjem dobu. Tako bismo u ljetnim mjesecima trebali birati što laganije namirnice koje neće biti teške za želudac te obogatiti svoje obroke sa što više voća i povrća.
Od slatkih pa do slanih opcija, ideja za lagani ljetni doručak uistinu je mnogo, a u nastavku donosimo nekoliko naših najdražih recepata među kojima će svatko zasigurno pronaći nešto za sebe.
Lagani doručak za želudac
Ako tražiš recepte za lagani doručak za želudac, isprobaj neke od ovih prijedloga.
Zrnati sir i voće
Zrnati sir odlična je opcija za doručak jer obiluje proteinima, ukusan je i hranjiv. Možeš ga zasladiti s malo meda i voća kao što su jabuke, kruške, smokve, itd. Ako više preferiraš slani doručak, uz zrnati sir možeš kombinirati integralne krekere i svježi krastavac.
Salata od sezonskog voća
Voćna salata izbor je s kojim je tijekom ljeta zaista teško pogriješiti. Lagana je i svatko je može napraviti, a može se ponijeti i na posao.
Priprema:
- Pomiješaj omiljeno sezonsko voće kao što su smokve, breskve, mango, maline, borovnice, banane ili jabuke,
- zasladi s malo meda,
- dodaj šaku nasjecaknih orašastih plodova
i to je to. Uživaj u laganom ljetnom doručku.
Kajgana od tofua
Tofu je u ljetnim danima odlična alternativa jajima, lagan je za želudac i može se pripremiti na bezbroj načina. Može se dodati u razne salate, no još bolji izbor je tofu kajgana. Ovaj je obrok izuzetno hranjiv, a brzo i lako se priprema.
Priprema:
- tofu nareži na kockice,
- kratko ga poprži na vlascu s malo maslinova ulja,
- dodaj omiljeno sezonsko povrće,
- dobro promiješaj, začini i uživaj.
Lagani ljetni doručak
Ovi lagani doručci dobra su opcija u ljetnim mjesecima, hranjivi su i ukusni, a jako se brzo pripremaju.
Chia puding
Puding od chia sjemenki najbolje je ostaviti da odstoji preko noći stoga bi ga trebala pripremiti navečer.
Priprema:
- Chia sjemenke prelij mlijekom (naša preporuka je kokosovo) i ostavi u hladnjaku,
- ujutro dodaj omiljeno voće poput manga ili bresaka,
- po želji zasladi medom ili agava sirupom i doručak je spreman za konzumaciju.
Osvježavajuće i ukusno.
Svježe voće i grčki jogurt
Grčki jogurt obiluje proteinima i kalcijem pa je idealna opcija za doručak.
Priprema:
U zdjelicu dodaj grčki jogurt i svježe bobičasto voće poput borovnica, kupina i malina, malo meda i sjeckane orašaste plodove. Ovaj je doručak lagan, ali i vrlo hranjiv te će te napuniti energijom.
Avokado tost
Tost s avokadom još je jedan klasik kada govorimo o doručcima. Lagan je i hranjiv te izuzetno ukusan.
Priprema:
- Pripremi dvije kriške kruha i prepeci ih na tavi ili u tosteru.
- Avokado pomiješaj s malo limunova soka i maslinova ulja, zgnječi vilicom te dodaj sol i papar.
- Na prepečeni kruh namaži malo maslaca, zatim nanesi namaz od avokada i nekoliko narezanih cherry rajčica.
Dobar tek!
Smoothie bowl
Smoothie je uvijek dobar izbor, posebice ljeti, jer osvježava i vrlo je hranjiv, a brzo se priprema.
Priprema:
- U blender ubaci svježe bobičasto voće, dodaj malo naranče, par žlica vode i žlicu kikiriki maslaca.
- Miksaj dok smjesa ne postane glatka, a zatim prelij u zdjelu.
- Ukrasi bananom, granolom, orašastim plodovima ili sjemenkama i uživaj.