Lagana čokoladna torta može se pripremiti za 15-ak minuta, a potrebna su samo četiri sastojka: maslac, keksi, čokoladni namaz i krem sir. Kako bi torta bila ukusnija potrebno je dobro ohladiti, a to vrijeme nije uračunato u pripremu. Umjesto krem sira može se koristiti i mascarpone.
Sastojci:
- 80 grama maslaca
- 400 grama čokoladnog namaza
- 500 grama krem sira
- 200 grama mljevenih keksi
Priprema:
Maslac otopimo sa žlicom čokoladnog namaza. Kekse sameljemo (ili zdrobimo valjkom) te ih pomiješamo otopljenim maslacem i namazom.
S ovom smjesom prekrijemo dno kalupa za tortu, promjera 20 centimetara. Kako bi masa bila kompaktna pritišće se dlanom ili stražnjom stranom žlice uz dno. Zatim se stavi u hladnjak.
Preostali čokoladni namaz i krem sir dobro izmiješamo električnim mikserom. Kremu ravnomjerno rasporedimo po podlozi od keksa i po vrhu je zagladimo. Tortu stavimo u hladnjak na najmanje pola sata, a najbolje preko noći.
Kad se torta dobro ohladi, narežemo je na komade i po želji poslužimo sa šlagom, voćem ili kuglicom sladoleda, piše Okusno.je.