Vedri listopadski dani mnoge su proteklih vikenda natjerali u berbu vrganja. Jer što je jesen bez njih? Iako u jelima volimo kombinirati šampinjone, bukovače i druge plodove prirode, čini se da vrganji imaju kultni status tijekom hladnijih dana. Kako i ne bi – jelima daju sočnost, mogu se prirediti na različite načine, a uz to su bogati vitaminima, mineralima i antioksidansima. Ne sadrže masti, a procjenjuje se da 100 grama vrganja ima manje od 30 kalorija!
I doista, možeš ih pripremiti s jajima što je dobra opcija za hranjiv i zdrav doručak, s rižom, tjesteninom, ali i na 'žlicu'. Mogućnosti je puno, a mi izdvajamo tri recepta za ukusan obrok s vrganjima.
Dobra je stvar što se ovi 'kraljevi gljiva', kako ih se često naziva, mogu skladištiti u hladnjaku. Nemoj ih blanširati jer će izgubiti sočnost nego odvoji i očisti klobuke, nareži na ploške i slaži u slojevima – preporuka je to činiti na papiru za pečenje. Kad ih odlučiš upotrijebiti, samo ih stavi na vruću tavu. I sušenje vrganja jest opcija, no to se obično radi s većim vrganjima koje planiramo koristiti u kremastim jelima.
Sad kad smo utvrdili gradivo, vrijeme je da se 'bacimo' na recepte koje možeš isprobati već ovaj tjedan!
Kremasta juha od gljiva s kestenima
Kremaste juhe nezaobilazno su toplo predjelo. Griju, ukusne su i zasitne, a ovaj recept s dodatkom kestena neodoljivo se stapa s jeseni. Sušeni vrganji miješaju se s kestenom, a pirjani se dodaju na kraju. Juha je spremna za sat vremena, a navedeni sastojci namijenjeni su za 10 porcija.
Sastojci:
- 30 grama suhih vrganja
- 120 grama tanko narezanih svježih vrganja
- 4 jušne žlice maslaca (cca 60 grama)
- 500 grama tanko narezanih šampinjona
- 2 poriluka (narezanih na tanke ploške)
- 1 mrkva i celer
- žličica mljevenog ružmarina
- 60 grama oguljenih, pečenih kestena
- 600 mililitara pilećeg temeljca
- sol i papar
- 250 mililitara vrhnja
- 2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
Priprema:
Sušene vrganje stavi u kipuću vodu dok ne omekšaju, otprilike 20 minuta. Procijedi tekućinu, a ostatak vrganja operi i sitno nasjeckaj. U loncu rastopi maslac, dodaj nasjeckane vrganje, šampinjone, poriluk, mrkvu, celer i ružmarin pa kuhaj petnaestak minuta na umjerenoj vatri s povremenim miješanjem. Dodaj kestene i temeljac te 700 ml procijeđene tekućine. Začini, zakuhaj juhu i kuhaj je oko 30 minuta, odnosno dok kesteni ne omekšaju. Dodaj vrhnje i ostavi da se malo ohladi.
Pasiraj u blenderu u 'turama' i drži na toplom. Zatim na tavi zagrij ulje, dodaj narezane vrganje, začini solju i paprom pa kuhaj na umjereno jakoj vatri dok lagano ne porumene, oko šest minuta. Posluži juhu i ukrasi pirjanim vrganjima.
Rižoto s vrganjima
Mnoštvo je recepata za rižoto s vrganjima, no upravo ovaj mnogi smatraju jednim od najukusnijih, zahvaljujući sočnim vrganjima i mascarpone siru koji ovom jelu daje finu notu. S ovim ćeš sastojcima prirediti četiri porcije, a sve je gotovo za manje od sat vremena.
Sastojci:
- 30 grama sušenih vrganja
- 700 ml pilećeg temeljca
- sol i papar
- 60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- režanj češnjaka
- 200 grama riže
- 1 decilitar bijelog vina
- lovorov list
- 15 grama maslaca
- žlica mascarponea
- 100 grama svježe naribanog sira
- 500 grama tanko narezanih svježih vrganja
- grančica majčine dušice
Priprema:
Sušene vrganje stavi u kipuću vodu dok ne omekšaju, ocijedi i ostavi oko dva decilitara tekućine. Isperi svježe vrganje i sitno ih nasjeckaj. Tekućinu koju si prethodno ostavila ulij u srednju posudu, umiješaj pileći temeljac i začini soli i paprom. Potom u velikom loncu zagrij dvije žlice ulja, dodaj češnjak i miješajući kuhaj na umjerenoj vatri oko dvije minute, odnosno dok ne omekša. Dodaj rižu i sušene vrganje te ih promiješaj. Dodaj vino i lovorov list i ostavi da se kuha dok vino ne ispari. U to stavi jednu četvrtinu temeljca i miješaj na umjerenoj vatri. Nastavi dodavati temeljac malo po malo sve dok riža ne postane al dente. Umiješaj maslac i mascarpone i ostavi na toplom.
U tavi zagrijte preostale 2 žlice ulja. Dodaj svježe vrganje, timijan i kuhaj na jakoj vatri dok ne omekšaju i ne poprime zlatnu boju, otprilike osam minuta. Vrganje posoli i popapri, prelij rižoto i posluži.
Tagliatelle s vrganjima
Vrganji se sjajno spajaju i s tjesteninom, a u ovom receptu možeš koristiti svježe vrganje ili sušene kombinirati s nekim drugim gljivama. Dakle, svježi, sušeni, zamrznuti vrganji – na tebi je za koju ćeš se varijantu odlučiti. Recept predviđa četiri porcije, a vrijeme pripreme ne prelazi jedan sat.
Sastojci:
- 400 g tagliatelle tjestenine
- 500 g svježih ili zamrznutih vrganja
- 2-3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- decilitar bijelog vina
- 3-4 grančice majčine dušice
- 2 češnja češnjaka
- 30 grama maslaca
- parmezan
Priprema:
Prokuhaj i posoli vodu za tjesteninu, operi i očisti vrganje te ih sitno nasjeckaj. Na maslinovom ulju poprži oguljene režnjeve češnjaka, izvadi ih kad porumene i dodaj gljivama. Kuhaj ih 3-4 minute, dodaj vino i majčinu dušicu pa ih na jačoj vatri kuhaj dok vino ne ispari. Smanji vatru, dodaj sol i papar te ih nastavi kuhati još 10-15 minuta. Kad primijetiš da su gljive kuhane, smanji vatru i dodaj maslac, a kad se maslac otopi, makni ih s vatre. Kuhanu tjesteninu dodaj u tavu s gljivama i maslacem. Sve ih zajedno kuhaj na laganoj vatri pa posluži s parmezanom.