Nakon branja, gljive treba iskoristiti za jelo najkasnije drugi dan ujutro. Imate li veću količinu njih, kratko ih obarite, ohladite pa smrznite, a evo kako pravilno zamrznuti vrganje.
Za zamrzavanje su prikladne čvrste gljive u koje spadaju i vrganji, poput lisičarki, šampinjona, smrčka.
Postoji način kako pravilno zamrznuti vrganje. Kao i sve deblje gljive preporučuje se, prije zamrzavanja, izrezati ih na listove.
Prije zamrzavanja možete ih blanširati ili kratko propirjati na malo ulja, uz dodatak limunovog soka, može i nasjeckanog luka, soli i papra.
Rok čuvanja vrganja u zamrzivaču je 3 do 6 mj. Odmrznute gljive ne trebaju dugo stajati, najviše 1 sat.
Blanširanje podrazumijeva kratko kuhanje narezanih vrganja u kipućoj vodi, a sotiranje kratko pečenje narezanih gljiva na maslacu ili ulju uz okretanje, kako bi se popekle sa svih strana.
Nakon blanširanja ili sotiranja vrganje treba dobro posušiti na kuhinjskom papiru i zamrznuti ih svaku posebno razdvojenu na ravnoj plohi ili rešetki.
Nakon toga možete ih pakirati u plastične vrećice ili prikladne posude. Ovo je najbolji i jedini način kako pravilno zamrznuti vrganje.
Zamrznute vrganje treba potrošiti unutar 3 mjeseca.
Umak od gljiva nije preporučljivo zamrzavati jer odmrzavanjem gubi na kvaliteti i aromi (posebno ako sadrži vrhnje).