Znate li kako pravilno zamrznuti vrganje?

Znate li kako pravilno zamrznuti vrganje? Ako niste sigurni, a ne želite izazvati trovanje ukućana, u nastavku donosimo najbolji način kako pravilno zamrznuti vrganje

Znate li kako pravilno zamrznuti vrganje?

Nakon branja, gljive treba iskoristiti za jelo najkasnije drugi dan ujutro. Imate li veću količinu njih, kratko ih obarite, ohladite pa smrznite, a evo kako pravilno zamrznuti vrganje.

Image



Za zamrzavanje su prikladne čvrste gljive u koje spadaju i vrganji, poput lisičarki, šampinjona, smrčka. 

Postoji način kako pravilno zamrznuti vrganje. Kao i sve deblje gljive preporučuje se, prije zamrzavanja, izrezati ih na listove.
Prije zamrzavanja možete ih blanširati ili kratko propirjati na malo ulja, uz dodatak limunovog soka, može i nasjeckanog luka, soli i papra.
Rok čuvanja vrganja u zamrzivaču je 3 do 6 mj. Odmrznute gljive ne trebaju dugo stajati, najviše 1 sat.

Blanširanje podrazumijeva kratko kuhanje narezanih vrganja u kipućoj vodi, a sotiranje kratko pečenje narezanih gljiva na maslacu ili ulju uz okretanje, kako bi se popekle sa svih strana.

Nakon blanširanja ili sotiranja vrganje treba dobro posušiti na kuhinjskom papiru i zamrznuti ih svaku posebno razdvojenu na ravnoj plohi ili rešetki. 
Nakon toga možete ih pakirati u plastične vrećice ili prikladne posude. Ovo je najbolji i jedini način kako pravilno zamrznuti vrganje.

Zamrznute vrganje treba potrošiti unutar 3 mjeseca.
Umak od gljiva nije preporučljivo zamrzavati jer odmrzavanjem gubi na kvaliteti i aromi (posebno ako sadrži vrhnje).