Lifestyle
Lifestyle

Znate li kako pravilno zamrznuti vrganje?

Znate li kako pravilno zamrznuti vrganje?
Znate li kako pravilno zamrznuti vrganje? Ako niste sigurni, a ne želite izazvati trovanje ukućana, u nastavku donosimo najbolji način kako pravilno zamrznuti vrganje

Nakon branja, gljive treba iskoristiti za jelo najkasnije drugi dan ujutro. Imate li veću količinu njih, kratko ih obarite, ohladite pa smrznite, a evo kako pravilno zamrznuti vrganje. Za zamrzavanje su prikladne čvrste gljive u koje spadaju i vrganji, poput lisičarki, šampinjona, smrčka.  Postoji način kako pravilno zamrznuti vrganje. Kao i sve deblje gljive preporučuje se, prije zamrzavanja, izrezati ih na listove. Prije zamrzavanja možete ih blanširati ili kratko propirjati na malo ulja, uz dodatak limunovog soka, može i nasjeckanog luka, soli i papra. Rok čuvanja vrganja u zamrzivaču je 3 do 6 mj. Odmrznute gljive ne trebaju dugo stajati, najviše 1 sat. Blanširanje podrazumijeva kratko kuhanje narezanih vrganja u kipućoj vodi, a sotiranje kratko pečenje narezanih gljiva na maslacu ili ulju uz okretanje, kako bi se popekle sa svih strana. Nakon blanširanja ili sotiranja vrganje treba dobro posušiti na kuhinjskom papiru i zamrznuti ih svaku posebno razdvojenu na ravnoj plohi ili rešetki.  Nakon toga možete ih pakirati u plastične vrećice ili prikladne posude. Ovo je najbolji i jedini način kako pravilno zamrznuti vrganje. Zamrznute vrganje treba potrošiti unutar 3 mjeseca. Umak od gljiva nije preporučljivo zamrzavati jer odmrzavanjem gubi na kvaliteti i aromi (posebno ako sadrži vrhnje).