Ukusna hrana

Više gljiva na tanjuru: 4 načina na koje gljive čuvaju i jačaju zdravlje

Istraživanja pokazuju da nam gljive mogu pomoći kod usporavanja starenja, jačanja zdravlja, ali i da se osjećamo sretnije

pexels-engin-akyurt-1435910.jpg
Foto: Pexels

Gljive su jednostavna namirnica koja se može pripremiti na različite načine, ali i vrlo zanimljivo kombinirati s drugim namirnicama u jednostavnim i složenim jelima. No koliko često kupujemo gljive i koristimo ih u svakodnevnom kuhanju? Prema stručnjacima trebali bismo to činiti često jer nam ova ukusna namirnica može pomoći u jačanju zdravlju. Osim toga postoje različite vrsta gljiva pa se može uživati u različitim okusima i teksturama. Nutricionisti uz gljive često dodaju riječ super namirnica. Znanost je dokazala da gljive pozitivno utječu na ljudsko zdravlje: jačaju imunitet i zdravlje crijeva, štite od raka, a poboljšavaju staničnu aktivnost zbog koje se ljudi osjećaju i izgledaju mlađe. Čak se i veća konzumacija gljiva povezuje s manjim rizikom od raka.

Image

Šampinjoni zaslužuju puno češće biti na tvom tanjuru, a evo i zašto

Najvažnije je zapamtiti da su gljive pune nutrijenata. "Gljive sadrže snažne antioksidanse poput selena i ergotioneina. Također sadrže vitamine skupine B i mineral bakar koji podupire razvoj crvenih krvnih stanica", objašnjava nutricionistkinja Maryann Walsh za Goodhousekeeping. "Često se zaboravlja koliko sadrže važnih hranjivih sastojaka. Sadrže mnoge minerale poput selena, kalija, bakra, željeza i fosfora koji se ne nalaze često u hrani biljnog podrijetla", dalje dodaje Mitzi Dulan, autorica knjige The Pinterest Diet. Dalje možeš pročitati vrlo uvjerljive razloge zašto ih što više uvrstiti u svoju prehranu.

Gljive usporavaju starenje

Prema studiji Penn State objavljenoj 2017. godine, gljive gljive sadrže visoku koncentraciju dva antioksidansa, ergotioneina i glutationa. Kada su ovi antioksidansi zajedno dodatno štite tijelo od fiziološkog stresa koji uzrokuje vidljive znakove starenja odnosno bore, piše Goodhousekeeping.

Image
Foto: Unsplash

Gljive štite mozak od starenja

Osim što mogu pomoći da se uspori starenje kože mogu pomoći i kod ublažavanja gubitka kognitivnih sposobnosti zbog godina. Gljive sadrže polifenole koji pomažu u tom procesu i nalaze se na istom popisu namirnica poput kave, kakaa i crnog vina. Istraživači Penn Statea također su otkrili da antioksidansi ergotionein i glutation mogu pomoći u prevenciji Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.

Image
Foto: Unsplash

Gljive podižu raspoloženje i energiju

Gljive su bogate vitaminima B skupine: riboflavinom (B2), folatom (B9), tiaminom (B1), pantotenskom kiselinom (B5) i niacinom (B3). Ovi vitamini pomažu tijelu da iskoristi energiju iz hrane i da proizvedu crvene krvne stanice koje prenose kisik. Osim toga gljive pomažu i kod podizanja raspoloženja jer sadrži antioksidans ergotionein i kalij koji pomažu da se ljudi bolje osjećaju.

Image
Foto: Unsplash

Gljive su dobar izvor vitamina D

Vitamin D pomaže kod apsorpcije kalcija u tijelu koji pomaže izgradnju kostiju. Zbog toga je važno redovito provoditi vrijeme na otvorenom, sunce pomaže u proizvodnji vitamina D. No i gljive mogu biti dobar izvor vitamina D. Kao i ljudi, određene gljive izložene UV svjetlu ili sunčevoj svjetlosti mogu imati veće količine vitamina D.

Image
Foto: Unsplash