Gljive su jednostavna namirnica koja se može pripremiti na različite načine, ali i vrlo zanimljivo kombinirati s drugim namirnicama u jednostavnim i složenim jelima. No koliko često kupujemo gljive i koristimo ih u svakodnevnom kuhanju? Prema stručnjacima trebali bismo to činiti često jer nam ova ukusna namirnica može pomoći u jačanju zdravlju. Osim toga postoje različite vrsta gljiva pa se može uživati u različitim okusima i teksturama. Nutricionisti uz gljive često dodaju riječ super namirnica. Znanost je dokazala da gljive pozitivno utječu na ljudsko zdravlje: jačaju imunitet i zdravlje crijeva, štite od raka, a poboljšavaju staničnu aktivnost zbog koje se ljudi osjećaju i izgledaju mlađe. Čak se i veća konzumacija gljiva povezuje s manjim rizikom od raka.
Najvažnije je zapamtiti da su gljive pune nutrijenata. "Gljive sadrže snažne antioksidanse poput selena i ergotioneina. Također sadrže vitamine skupine B i mineral bakar koji podupire razvoj crvenih krvnih stanica", objašnjava nutricionistkinja Maryann Walsh za Goodhousekeeping. "Često se zaboravlja koliko sadrže važnih hranjivih sastojaka. Sadrže mnoge minerale poput selena, kalija, bakra, željeza i fosfora koji se ne nalaze često u hrani biljnog podrijetla", dalje dodaje Mitzi Dulan, autorica knjige The Pinterest Diet. Dalje možeš pročitati vrlo uvjerljive razloge zašto ih što više uvrstiti u svoju prehranu.
Gljive usporavaju starenje
Prema studiji Penn State objavljenoj 2017. godine, gljive gljive sadrže visoku koncentraciju dva antioksidansa, ergotioneina i glutationa. Kada su ovi antioksidansi zajedno dodatno štite tijelo od fiziološkog stresa koji uzrokuje vidljive znakove starenja odnosno bore, piše Goodhousekeeping.
Gljive štite mozak od starenja
Osim što mogu pomoći da se uspori starenje kože mogu pomoći i kod ublažavanja gubitka kognitivnih sposobnosti zbog godina. Gljive sadrže polifenole koji pomažu u tom procesu i nalaze se na istom popisu namirnica poput kave, kakaa i crnog vina. Istraživači Penn Statea također su otkrili da antioksidansi ergotionein i glutation mogu pomoći u prevenciji Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.
Gljive podižu raspoloženje i energiju
Gljive su bogate vitaminima B skupine: riboflavinom (B2), folatom (B9), tiaminom (B1), pantotenskom kiselinom (B5) i niacinom (B3). Ovi vitamini pomažu tijelu da iskoristi energiju iz hrane i da proizvedu crvene krvne stanice koje prenose kisik. Osim toga gljive pomažu i kod podizanja raspoloženja jer sadrži antioksidans ergotionein i kalij koji pomažu da se ljudi bolje osjećaju.
Gljive su dobar izvor vitamina D
Vitamin D pomaže kod apsorpcije kalcija u tijelu koji pomaže izgradnju kostiju. Zbog toga je važno redovito provoditi vrijeme na otvorenom, sunce pomaže u proizvodnji vitamina D. No i gljive mogu biti dobar izvor vitamina D. Kao i ljudi, određene gljive izložene UV svjetlu ili sunčevoj svjetlosti mogu imati veće količine vitamina D.