Cvjetača je zdravo povrće, ali mnogima nije omiljeno. Ipak, ne smijemo je zanemariti jer nudi pravo bogatstvo okusa i nutrijenata. Uz neke nove načine pripreme može postati nova omiljena namirnica na obiteljskom stolu.
Karfiol ili cvjetača ima malo kalorija. Jedna šalica (100 g) cvjetače sadrži samo 27 kalorija i 5 grama ugljikohidrata i dobar je izvor vitamina C, kalija i folata. Također sadrži vitamin B, kalij, magnezij i niacin, sve što nam je potrebno za krv i zdravlje kostiju.
Naviknuli smo ju jesti kao prilog ili u juhama, ali u posljednje vrijeme ovo zdravo povrće kombinira se u različitim receptima. Tako se može napraviti pizza od cvjetače ili musaka. Možeš isprobati umak bolonjez s cvjetačom ili s tofuom, ali i kombinaciju s indijskim oraščićima. U nastavku provjeri koji recept najviše odgovara tvom nepcu i pripremi iznenađenje na tanjuru.
Umak bolonjez s cvjetačom i gljivama
Ne, ovo nije šala i ne moraš biti vegetarijanka kako bi te se svidjelo ovo jelo. Cvjetača i gljive stvaraju bogatstvo okusa i teksturu koja je potrebna za ovaj umak.
Sastojci:
- 300 grama gljiva poput shitake illi šampinjona, ukloniti stabljike
- 1 srednja cvjetača, usitnjena na cvjetove
- maslinovo ulje
- 4 žlice neslanog maslaca
- 1 velika glavica luka, sitno nasjeckana
- 6 češnja češnjaka, tanko narezan
- 1/2 žličice crvene paprike (ljute)
- 1 žličica sitno nasjeckanog ružmarina
- ⅓ šalice koncentrata od rajčice
- sol
- 1 šalica naribanog parmezana
- sok od pola limuna
- 3 žlice sitno nasjeckanog peršina
- 450 grama rigatone tjestenine
Priprema:
- Gljive očistiti i usitniti u blenderu ili sjeckalici. Cvjetaču očistiti i usitniti u blenderu ili sjeckalici dok komadići ne budu veličine riže.
- Zagrijati maslinovo ulje i dvije žlice maslaca u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Staviti gljive i povremeno miješati dok ne porumene, oko 4 do 6 minuta. Dodati luk i povremeno miješati dok ne postane mekan, pirjati oko 6 do 8 minuta. Dodati češnjak, crvenu papriku i ružmarin i pirjati oko 3 minute. Zatim dodati koncentrat od rajčice i pirjati oko 2 minute. A zatim cvjetaču i lagano pirjati oko 6 do 8 minuta. Posoliti i lagano pirjati na niskoj temperaturi.
- U međuvremenu skuhati tjesteninu, ali kuhati jednu minutu manje od uputa na pakiranju.
- Nakon što je tjestenina skuhana, ocijediti ju i staviti u umak. Dodati parmezan, dvije žlice maslaca i jednu šalicu vode u kojoj se kuhala tjestenina. Pojačati vatru na srednje jaku i povremeno miješati, sve dok se umak ne spoji s tjesteninom, oko 3 minute.
- Maknuti s vatre u umiješati peršin. Dodati još začina prema potrebi. Tjesteninu preliti sokom od limuna i servirati uz parmezan.
Cvjetača s tofuom
Cvjetača nije popularna namirnicama, ali u nekim novim kombinacijama može biti novo omiljeno jelo u svakoj obitelji.
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 srednja cvjetača, odvojiti na cvjetove
- 1 manja glavica luka, izrezan na kriške
- 2 češnja češnjaka, zgnječen
- papar
- sol
- 1/2 žličice kurkume
- 1 žličica đumbira, sitno nariban
- 40 grama tofua, izrezan na komadiće
- Zagrijati ulje u loncu na srednje visokoj temperaturi. Dodati cvjetaču i pirjati 7-8 minuta dok ne poprimi zlatno smeđu boju i ne postane hrskava. Dodati luk, češnjak i još malo maslinovog ulja. Povremeno lagano podigneš i protreseš lonac. Dodaj sol i papar, a zatim dodaj đumbir i kurkumu. Prži dok ne postane hrskavo.
- Dodaj tofu i 1 šalicu vode. Poklopi i kuhaj dok cvjetača ne omekša, a tekućina se ne smanji na pola, oko 10 minuta. Zatim posluži na pladnju, a na kraju možeš dodati tostirane bademe.
Tortilje s cvjetačom i kremom od indijskih oraščića
Ovaj recept može biti dio zdrave prehrane, a svakako će biti i nešto potpuno novo.
Sastojci:
Umak
- 1 zelena paprika, sitno naribana
- 1 češanj češnjaka, sitno nariban
- 3 šalice maslaca od badema ili indijskih oraščića
- 3 žlice soka od limete
- sol
Nadjev za tortilje
- 3 češnja češnjaka, sitno nariban
- ulje
- 2 žličice mljevenog kima
- 2 žličice dimljene paprike
- 2 srednje glavice cvjetače, odvojene na cvjetove
- sol
- 12 kukuruznih tortilja
- 1 manja glavica luka, tanko narezana na kriške
- narezan avokado i rotkvice za posluživanje
- Pomoću vilice pomiješaj papriku, češnjak, maslac, sok od limete i 3 žlice voda i posoli. Umak stavi sa strane.
- Pećnicu zagrij na 230 stupnjeva i stavi žicu na najniži položaj. U posudi pomiješaj češnjak, ulje, kim i dimljenu papriku da se sjedine. Cvjetove cvjetače rasporedi na lim za pečenje i prelij uljem i začinima. Posoli cvjetaču i stavi da se peče dok ne postane hrskava, od 15 do 20 minuta. Izvadi iz pećnice i okreni cvjetove. A zatim vrati u pećnicu i ponovi postupak, također treba peći oko 15 do 20 minuta.
- Na velikoj tavi zagrij tortilje, a zatim ih prebaci na tanjure. Svaku tortilju premaži umakom i stavi na njega pečenu cvjetaču. Ukrasi lukom, avokadom i rotkvicama.
Dobar tek!