U četvrtom tjednu 'Večere za 5 na selu' pratili smo kandidate iz Istre. Konkurencija je bila žestoku, ali pobjednikom je proglašen 21-godišnji Adil iz Labina.
Adil dolazi iz Bosne i Hercegovine, a s obitelji se preselio se u Labin kad se oženio. Njegova specijalnost je tradicionalna bosanska kuhinja koju rado kombinira s istarskom, a upravo je to pridonijelo njegovoj pobjedi. Donosimo ti Adilove pobjedničke recepte u nastavku:
BAKINA BAJKA a.k.a. JAHNIJA
Sastojci:
- Krumpir
- Mrkva
- Brokula
- Junetina
- Feferoni
- Rajčica
- Peršin
Priprema:
1. Sve sastojke popirjati u tavi.
2. Kad je pirjanje gotovo, sastojke prebacimo u lonac i kuhamo dok povrće ne postane kašasto, a meso potpuno omekša.
3. Na kraju se sve ponovo zaprži.
KUĆICE PUNE LJUBAVI (PUNJENE PAPRIKE)
Sastojci:
- Paprika
- Riža
- Krumpir
- Mljeveno meso
- Vrhnje
- Peršin
- Jaje
Priprema:
1. Očistiti paprike i pripremiti ih za punjenje.
2. Napola skuhati rižu i krumpir.
3. Pomiješati meso, rižu i krumpir, dodati jaje i peršin, vrhnje i začiniti po želji.
4. Napuniti paprike, ali ne do vrha da tijekom pečenja ne bi pukle.
5. Staviti paprike u pećnicu na 200 C i pustiti da se peku 30 minuta.
6. Kad su paprike pečene, treba ih preliti vrhnjem i zapeći na još nekoliko minuta.
PČELICA MAJA (MEDENA TORTA)
Sastojci za kore:
- 6 jaja
- 250-300 grama šećera
- 6 žlica meda
- 2 žlice sode bikarbone
- 250 grama maslaca
- 850 grama brašna
Sastojci za kremu:
- 1,5 kg kisele povlake ili kiselog vrhnja
- 350 grama kondenziranog mlijeka
- 2 žlice meda
Kore:
1. Pomiješati jaja, šećer, med, maslac mlijeko i sodu. Stavite kuhati na laganu vatru uz stalno miješanje (pazite med brzo zagori, zato stalno miješajte), kuhajte dok ne provrije. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
2. U hladnu smjesu dodati pomalo dodavati brašno i zamijesiti tijesto.
3. Podijeliti tijesto na jednake dijelove
4. Tijesto tanko razvaljati na masnom papiru i pritisnuti ga kalupom promjera 20cm.
5. Kore peći na 170°C oko 4min, ne smiju potamniti.
6. Vruće kore treba složiti jednu na drugu s masnim papirom i lagano ih nečim pritisnuti, dok pripremate kremu.
Krema:
1. Pomiješati sve sastojke i dobro izmiksati.
Priprema:
Sve kore premazati bogatim slojem kreme, kad završite sa slaganjem, cijelu tortu premazati ostatkom kreme.