Bezglutenska kuhinja više nije bauk niti nešto komplicirano, no što je sa slasticama? Brašno najčešći sastojak u pečenju torti i kolača, a zamjene za pšenično brašno poput kokosovog ili rižinog brašna nisu uvijek vjerodostojna zamjena. No bez brige, ako želiš raditi božićne bezglutenske kolače, donosimo 14 recepata koje moraš probati!
Čokoladna torta bez brašna
Čokoladna torta bez brašna savršena je poslastica za sve ljubitelje intenzivnog okusa čokolade, a posebno je idealna za one koji traže bezglutenski božićni kolač. Ova bogata i sočna torta priprema se od samo nekoliko sastojaka, poput tamne čokolade, maslaca i jaja, što joj daje savršeno kremastu teksturu i neodoljiv okus.
Čokoladna torta bez brašna sastojci:
- 200 g tamne čokolade
- 150 g maslaca
- 150 g šećera
- 4 jaja
- Prstohvat soli
- Vanilin šećer ili ekstrakt vanilije
Čokoladna torta bez brašna priprema:
- Rastopi čokoladu i maslac na pari. Ostavi da se malo ohladi.
- Umuti jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta. Dodaj vaniliju.
- Lagano umiješaj čokoladnu smjesu u jaja.
- Prebaci smjesu u kalup obložen papirom za pečenje.
- Peci na 180°C oko 25-30 minuta.
Mak kocke s limunom
Kombinacija maka i limuna ovom kolaču daje osvježavajuć i jedinstven okus savršen za ljubitelje jednostavnih voćnih kolača, a idealan je za sve koji žele bezglutenske blagdanske slastice. Dodatak maka vraća mnoge u djetinjstvo i garantira da će se kolač smazati jednako brzo koliko se pripremao.
Mak kocke s limunom sastojci:
- 200 g mljevenog maka
- 100 g šećera
- 3 jaja
- 100 ml jogurta ili biljnog mlijeka
- 1 limun (sok i korica)
- 1 žličica praška za pecivo (bez glutena)
Mak kocke s limunom priprema:
- Umuti jaja sa šećerom.
- Dodaj jogurt, mak, limunov sok i koricu te prašak za pecivo.
- Izlij smjesu u manji kalup i peci na 180°C oko 25 minuta.
- Po želji prelij glazurom od limuna i šećera u prahu.
Tradicionalna dubrovačka rožata
Ljepota rožate je u tome što se radi od jako malo sastojaka od kojih su svi po prirodi bezglutenski. Jedino oko čega ćeš trebati pripaziti je vanilin šećera, ali osim toga, rožata je savršen odabir za bezglutenski desert. Jednostavno se priprema, specifičnog je okusa. Može se servirati uz prošek, nisu naodmet ni kriške voća.
Kokos rolat
Ljubitelji kokosa i bezglutenskih recepata uživat će u ovom kolaču. Kokos je definitivno jedna od najpopilarnijih blagdanskih namirnica, a u ovom kolaču je kruna okusa. Kokosovo brašno u kori, kokosovo mlijeko u kremi i još kokosovog brašna za posipanje su pravi nali raj za sve kokosoljupce.
Kokos rolat sastojci za koru:
- 4 jaja
- 100 g šećera
- 50 g kokosovog brašna
- 50 g škrobnog brašna (ili rižinog brašna)
Kokos rolat sastojci za kremu:
- 200 ml kokosovog mlijeka
- 50 g šećera
- 1 žlica gustina
- Kokosovo brašno za posipanje
Kokos rolat priprema:
- Umuti jaja i šećer dok ne postanu pjenasti. Dodaj kokosovo i škrobno brašno.
- Smjesu izlij na papir za pečenje i peci 10 minuta na 180°C.
- Pripremi kremu od kokosovog mlijeka, šećera i gustina te ohladi.
- Namaži kremu na koru, zarolaj i pospi kokosovim brašnom.
Snježne kuglice s bademima
Bilo da snjeg svud pada ili ne pada, u tvojoj kuhinji se itekako može zabijeliti. Ove bezglutenske kuglice s bademima i kokosom možeš jesti i sirove, ni zbog bjelanjka se ipak preporučuje barem kratka termička obrada.
Snježne kuglice s bademima sastojci:
- 200 g mljevenih badema
- 100 g šećera u prahu
- 1 bjelanjak
- Par kapi ekstrakta badema ili vanilije
- Kokosovo brašno za posipanje
Snježne kuglice s bademima priprema:
- Pomiješaj mljevene bademe, šećer i bjelanjak u homogenu smjesu.
- Oblikuj kuglice i pospite šećerom u prahu i kokosom.
- Kuglice kratko ispeci (5-7 minuta na 160°C).
Mini tortice od sira i badema
Mini tortice idealna su poslastica za obiteljska okupljanja za najstarije i najmlađe. Uz mljevene bademe i krem sir, ovi bezglutenski kolačići bit će osvježavajuć i kremast dodatak tvom blagdanskom stolu. I gotove u manje od pola sata!
Mini tortice od sira i badema sastojci:
- 200 g krem sira
- 100 g mljevenih badema
- 100 g šećera
- 2 jaja
- Vanilin šećer
Mini tortice od sira i badema priprema:
- Umuti krem sir sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postane glatka smjesa.
- Dodaj jaja jedno po jedno, neprestano miješajući.
- Postupno umiješaj mljevene bademe.
- Smjesu rasporedi u kalupe za muffine obložene papirnatim košaricama.
- Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20 minuta, dok tortice ne postanu zlatne.
- Ohladi i po želji dekoriraj voćem ili kokosovim brašnom.
Pavlova torta
Recept za Pavlovu tortu je u osnovi bez glutena, jer su glavni sastojci bjelanjci, šećer, i slatko vrhnje, koji ne sadrže gluten. Torta je to koja je ime dobila po ruskoj balerini i postoji doista mnogo recepata, no uglavnom je riječ o beze korama, kremi i nekom voću.
Čoko-lješnjak pločice
Orašasti plodovi su još jedna od simbola božića, a kombinacija lješnjaka i čokolade popularna je generacijama. Ako ne voliš slatko ili pokušavaš smanjiti unos kristalnog šećera, u ove bezglutenske pločice možeš staviti manje šećera ili ga čak zamjeniti za drugi tip sladila, poput meda ili javorovog sirupa.
Čoko-lješnjak pločice sastojci:
- 200 g mljevenih lješnjaka
- 100 g šećera
- 50 g tamne čokolade (naribane)
- 2 bjelanjka
- Prstohvat soli
Čoko-lješnjak pločice priprema:
- Umuti bjelanjke s prstohvatom soli dok ne dobiješ čvrst snijeg.
- Dodaj šećer i nastavi miksati dok smjesa ne postane sjajna.
- Lagano umiješaj mljevene lješnjake i naribanu čokoladu.
- Smjesu ravnomjerno rasporedi u pravokutni kalup obložen papirom za pečenje.
- Peci u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 20 minuta.
- Ohladi, nareži na pločice i posluži.
Zobene kuglice s čokoladom
Zobene nisu samo za kašu - s njima možeš napraviti i ukusne bezglutenske kuglice. Kikiriki maslac (ili drugi orašasti maslac po želji) će sjediniti sve sastojke u slatku smjesu koju možeš oblikovati u kuglice, kockice ili kako god želiš.
Zobene kuglice s čokoladom priprema:
- 200 g bezglutenskih zobenih pahuljica
- 100 g kikiriki maslaca
- 50 ml meda
- 50 g tamne čokolade (nasjeckane)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Zobene kuglice s čokoladom priprema:
- U velikoj zdjeli pomiješaj zobene pahuljice, kikiriki maslac, med i ekstrakt vanilije.
- Dodaj nasjeckanu tamnu čokoladu i dobro promiješaj.
- Oblikuj kuglice veličine oraha i poslaži ih na tanjur obložen papirom za pečenje.
- Stavi kuglice u hladnjak na najmanje 30 minuta kako bi se stvrdnule.
- Posluži hladno.
Niskokalorične rum kuglice
Sitni božićni kolači neizostavan su dio blagdanskih stolova, a evo kako da omiljene kuglice napraviš u zdravijoj varijanti. Svi sastojci koji se koriste u pripremi (kokosove mrvice, sjemenke konoplje, kakao u prahu, bademovo brašno, rum i kokosovo ulje) ne sadrže gluten.
Kokos kolač s borovnicama
Iako kokos i borovnice na prvu možda ne zvuče kao klasinča kombinacija, ovaj bezglutenski božićni kolač iznenadit će te svojom svježinom i mekoćom. Recept je iznimno jednostavan - pomješaj sve, stavi u kalup i stavi peći, tako da je idealan za dane kad trebaš brzo smisliti kolač.
Kokos kolač s borovnicama sastojci:
- 200 g kokosovog brašna
- 3 jaja
- 100 ml kokosovog mlijeka
- 100 g šećera
- 1 žličica praška za pecivo (bez glutena)
- 150 g svježih borovnica
Kokos kolač s borovnicama priprema:
- Umuti jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta.
- Dodaj kokosovo mlijeko i lagano umiješaj kokosovo brašno pomiješano s praškom za pecivo.
- Pažljivo umiješaj borovnice u smjesu.
- Prelij smjesu u kalup obložen papirom za pečenje.
- Peci na 180°C oko 25-30 minuta dok ne dobije zlatnu koricu.
- Ohladi i posluži.
Pita od lješnjaka i jabuka
Za ovu pitu ti neće trebati kore, već samo jabuke lješnjaci, cimet i jaja. Ovisno o tome koliko su slatke ili kisele jabuke možeš prilagoditi količinu šećera ovom bezglutenskom božičnom kolaču. Ljubitelji voćno-orašastih kombinacija će obožavati ovu blagdansku poslasticu.
Pita od lješnjaka i jabuka sastojci:
- 200 g mljevenih lješnjaka
- 100 g šećera
- 2 jaja
- 2 naribane jabuke
- 1 žličica cimeta
Pita od lješnjaka i jabuka recept:
- Umuti jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta.
- Dodaj mljevene lješnjake, naribane jabuke i cimet te dobro promiješaj.
- Smjesu ulij u kalup obložen papirom za pečenje.
- Peci na 180°C oko 25 minuta dok površina ne postane čvrsta.
- Ohladi, nareži i posluži.
Čokoladne praline s kikirikijem
Domaće je uvijek bolje od kupovnog, a to vrijedi i za praline. Ako kod kuće imaš silikonski kalup za praline koji još nisi stigla isprobati, evo jednostavnog recepta za bezglutenski blagdanske čokoladice s kikirikijem.
Čokoladne praline s kikirikijem sastojci:
- 200 g tamne čokolade
- 100 g kikirikija
- 50 g maslaca od kikirikija
- 1 žlica meda
Čokoladne praline s kikirikijem priprema:
- Rastopi tamnu čokoladu na pari i dodaj maslac od kikirikija i med.
- Umiješaj kikiriki u smjesu i dobro promiješaj.
- Ulij smjesu u kalup za praline ili male silikonske kalupe.
- Stavi u hladnjak na najmanje 1 sat kako bi se praline stvrdnule.
- Izvadi iz kalupa i posluži hladno.
Bezglutenski keksi s kestenom i čokoladom
Jesen i zima su idealna godišnja doba za sve s kestenom. Pečeni kesteni, kesten pire, a sad i bezglutenski božićni keksi. Nemoj da te različite brašna u ovom receptu obeshrabre. Izuzev skupljanja sastojaka, priprema ovog recepta je gotovo poput svakog drugog recepta za kekse, ako ne i lakša.
Bezglutenski keksi s kestenom i čokoladom sastojci:
- 150 g kestenovog brašna
- 100 g bademovog brašna
- 50 g kokosovog brašna
- 50 g maslaca (ili kokosovog ulja ako želiš vegansku verziju)
- 2 žlice meda ili javorovog sirupa
- 1 jaje
- 1 žličica vanilin šećera
- 50 g tamne čokolade (bez glutena)
- Prstohvat soli
- 1/2 žličice praška za pecivo (provjeri da je bez glutena)
Bezglutenski keksi s kestenom i čokoladom priprema:
- U velikoj zdjeli pomiješaj kestenovo, bademovo i kokosovo brašno, prstohvat soli i prašak za pecivo.
- Dodaj omekšali maslac (ili kokosovo ulje) i med ili javorov sirup, a zatim dobro izmiješaj.
- Umuti jaje i dodaj ga smjesi, zajedno s vanilin šećerom. Miješaj dok ne dobiješ homogenu smjesu.
- Čokoladu nareži na male komadiće i umiješaj je u tijesto.
- Oblikuj male kuglice od smjese i lagano ih spljošti na limu obloženom papirom za pečenje.
- Peci u prethodno zagrejanoj pećnici na 170°C oko 10-12 minuta, dok ne postanu zlatno smeđi.
- Ostavi ih da se ohlade na rešetki prije nego ih poslužiš.
POGLEDAJ VIDEO: Pavlova torta