Rožata ili rozata, jedna je od omiljenih slastica kojoj je teško odoljeti nakon tradicionalnog dalmatinskog ručka. Jednostavno se priprema, specifičnog je okusa. Kao desert poslužuje se uz šlag ili topli preljev od čokolade. Može se servirati uz prošek, nisu naodmet ni kriške južnog voća. Izvorni recept ne trpi da se u dubrovačku rozatu kod pripreme dodaje voće, orasi, rum, jer tada više sliči kakvom pečenom kolaču ili štrudli. Prava rozata je kompaktna želatinasta poslastica kojoj se divimo i zbog okusa i zbog izgleda.
U nekim krajevima dodaje se korica naranče ili limuna za svježinu, dok se u modernijim interpretacijama koristi i liker, poput prošeka ili ruma, za dodatnu aromu. Rožata je primjer kako se s minimalnim sastojcima može postići desert koji oduševljava teksturom i okusom te ostaje nezaobilazan dio dalmatinskih svečanosti i obiteljskih okupljanja.
Recept za rožatu
Rožata zapravo nije komplicirana za napraviti, ali zahtijeva malo pažnje i strpljenja. Najveći izazov je karamelizacija šećera – moraš paziti da ne zagori jer bi mogao dobiti gorkast okus. Osim toga, pečenje u vodenoj kupelji može zvučati zastrašujuće, ali zapravo je jednostavno; sve što trebaš je posuda s vrućom vodom u kojoj će se desert peći.
Bitno je da lagano miješaš jaja, bez stvaranja pjene, i da smjesu procijediš kako bi bila potpuno glatka. Ako se držiš osnovnih koraka i ne žuriš, rožata će ispasti savršeno – svilenkasta, kremasta i s neodoljivim slojem karamele. Nije ti potrebno puno sastojaka, a rezultat je desert koji izgleda i ima okus kao da si ga donijela iz vrhunskog restorana. Idealno za impresionirati goste ili se počastiti nečim posebnim!
Rožata sastojci:
- 5 žlica šećera
- 1/2 l mlijeka
- 12.5 dkg šećera u prahu
- 6 jaja
- 1 vanilija šećer
Rožata priprema:
- U vatrostalnu zdjelu stavi 5 žlica šećera i karameliziraj ga na laganoj vatri dok ne poprimi zlatno-smeđu boju.
- U plastičnoj posudi lagano miješaj jaja kuhačom dok se ne sjedine. Dodaj šećer u prahu, mlijeko i vanilin šećer te sve dobro izmiješaj.
- Smjesu procijedi kroz cjedilo i ulij u vatrostalnu zdjelu preko karamele. Zatim zdjelu stavi u tepsiju s vrućom vodom (vodena kupelj).
- Peci nepokriveno u pećnici na 160 °C 30 minuta.
- Nakon toga zdjelu pokrij i nastavi peći još 40 minuta.
Pusti rožatu da se ohladi prije nego što je preokreneš i poslužiš.
POGLEDAJ VIDEO: Pavlova torta