Što snovi otkrivaju o mentalnom zdravlju?

5 čudnih snova iza kojih možda stoji stres i anksioznost

Imaš li čudne snove, uzrok bi mogli biti stres i anksioznost. Psiholozi su otkrili značenje nekih od najčešćih anksioznih snova

damir-spanic-09znJJdtZFc-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Svi jako dobro znamo koliko je kvalitetan san važan za naše zdravlje, a kada se ne naspavamo dovoljno, osjećamo se loše, bezvoljno i nedostaje nam energije za obavljanje raznih aktivnosti u toku dana.

Image
Uvrsti ih u svoju rutinu

Jednostavni trikovi koji će ti pomoći da se oslobodiš stresa i anksioznosti

Preporučena količina sna za odraslu osobu je 7-8 sati dnevno, no iako je spavanje vrijeme u kojem bismo se trebali odmarati, često se zbog burnih snova ujutro budimo neispavani i umorni. Snovi mogu biti jako intrigantni, a od davnina se vjeruje kako oni zapravo imaju neko dublje značenje. Ipak, snovi ti mogu puno toga otkriti i o tvom mentalnom zdravlju.

shimmer fallback

Anksiozni snovi mogu biti uzrokovani tjeskobom. Naši snovi zapravo su način na koji procesuiramo informacije, misli i osjećaje s kojima se svakodnevno susrećemo. Psiholozi kažu kako su snovi uvijek odraz nekih realnih emocija.

Kvaliteti sna mogu doprinijeti brojni faktori, a stres i anksioznost često remete san. Sanjaš li čudne i negativne snove, to bi zapravo moglo biti uzrokovano strahom i tjeskobom koji te tište. Sanjaš li često takve negativne snove, fokusiraj se na emocije u snu i zapitaj samu sebe na koji je to način direktno povezano s tvojom realnošću. Uz pomnu analizu, mogla bi mnogo toga saznati o sebi i svojim emocijama.

U nastavku smo izdvojile 5 najčešćih snova koji mogu biti uzrokovani upravo anksioznošću.

Netko te proganja

Noćna mora u kojoj nas netko proganja vrlo je učestala. Sanjaš kako te netko lovi, a ti ne možeš trčati. Noge su ti usporene. Love te zli ljudi, čudovišta ili zombiji. Nemaš se kamo sakriti. Takvi su scenariji u snovima uobičajeni kada smo pod veliki stresom i zapravo reflektiraju osjećaj nesigurnosti u realnosti. Kako bi se riješila ovakvih noćnih mora, probaj reducirati količinu stresa s kojom se sučavaš u svojoj svakodnevici. Muči li te dublja tjeskoba, zatraži pomoć bliskih ljudi ili pak stručne osobe.

shimmer fallback

Pojavila si se gola u javnosti

Ako si sanjala kako si se pojavila gola u javnosti, to bi moglo značiti da se osjećaš ranjivo i izloženo. Porazgovaraj o svojim emocijama s prijateljicom ili pak psihoterapeutom, odnosno s nekim tko će te znati poslušati i pružati ti podršku. Nemoj se bojati podijeliti svoje emocije i pokazati svoju ranjivost.

shimmer fallback

Padaš

Svatko je barem jednom sanjao kako pada u beskonačnu provaliju. Taj je san zaista čudan i prilično neugodan, a prema tumačenju psihologa, može biti izazvan nedostatkom kontrole nad određenim situacijama u životu.

shimmer fallback

Ispao ti je zub

Jedna studija iz 2018. godine pokazala je kako su snovi o ispadanju zubiju vrlo česti kod osoba koje su pod velikim stresom. S obzirom na to da se zubi nalaze na našem licu, sanjanje o njihovom ispadanju može biti povezano s brigom o tome kako nas drugi doživljavaju, kao i sa strahom od odbijanja. Ako sanjaš da ti ispadaju zubi, to je samo još jedna manifestacija brige ili straha i često se temelji na gubitku kontrole u realnosti. Takvi snovi daju nam osjećaj nemoći i prilično su neugodni. Da bi ih izbjegla, probaj shvatiti kako ojačati vlastito samopouzdanje te donijeti odluke koje će ti omogućiti neke pozitivne promjene.

shimmer fallback

Kraj svijeta

S obzirom na to da se nalazimo usred globalne pandemije, apokaliptični snovi vrlo su učestala pojava kod mnogih osoba. Živimo u izazovnim i nesigurnim vremenima, no snovi o apokaliptičnim događajima ili pak kraju svijeta mogu se pojaviti i kada smo suočeni s nekom velikom transformacijom ili pak događajima koji značajno utječu na naš život. Sanjaš li kraj svijeta, to može značiti da je jedno poglavlje u tvom životu završilo i sada dolazi neko novo, a sve to može negdje u dubini tebe izazvati strah i tjeskobu pa se radi toga mogu pojaviti i anksiozni snovi. Budi pozitivna i imaj vjere u sebe i takvi će snovi nestati.  

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.