Uvrsti ih u svoju rutinu

Jednostavni trikovi koji će ti pomoći da se oslobodiš stresa i anksioznosti

Svakodnevna napetost može itekako nanijeti štetu tvome zdravlju, zato misli i na sebe i pokušaj se opustiti

andrey-zvyagintsev-9bmj7GYHDps-unsplash.jpg
Foto: Unsplash
Play logo

Živimo u zaista stresnim i nemirnim vremenima i brzim životnim tempom pa u svemu tome često zaboravimo na sebe i na rituale koji nas opuštaju. Iako ti se možda, uz sve što se dešava oko nas, čini kao da je nemoguće opustiti se, svoje mentalno zdravlje ne bi trebala zanemarivati. Dugoročan stres može ozbiljno naštetiti tvome zdravlju stoga je vrlo važno pronaći načine kako ga svesti na minimum.

Play logo
Image
Ovo su ključne riječi

Uz pomoć ovih pet rečenica poboljšaj svoju emocionalnu inteligenciju

Stres može izazvati probleme sa spavanje, nedostatak koncetracije, anksioznost te brojne druge probleme, stoga je vrlo važno pronaći odgovor na pitanje – kako se nositi sa stresom?

Postoje mnogi učinkoviti i jednostavni načini koji ništa ne koštaju, a pomoći će ti da se opustiš. Osim fizičke aktivnosti i zdrave prehrane, mnogo je drugih trikova koje svatko od nas može usvojiti, a neke od najboljih donosimo u nastavku.

Budi fizički aktivna

Upravo je vježbanje odnosno fizička aktivnost jedan od najučinkovitijih načina za borbu sa stresom. Vježbanjem i kretanjem ćeš zapravo osloboditi svoj mentalni stres i riješiti se negativnih emocija. Ne treba to biti klasično vježbanje u teretani, aktivnosti poput brzog hodanja, trčanja ili planinarenja također mogu biti vrlo korisne. Osim vježbanja, nastoj i što više vremena provoditi na svježem zraku i to negdje u prirodi. Osjećati ćeš se puno smirenije.

Play logo
shimmer fallback

Upali svijeću ili difuzor

Korištenje eteričnih ulja ili pak izgaranje mirisne svijeće može ti pomoći da umanjiš osjećaje stresa i tjeskobe. Osobito su se korisnima pokazala eterična ulja poput lavande, tamijana, ruže, bergamota, rimske kamilice, sandalovine i raznih citrusa. Poznato je da se eterična ulja mogu koristiti za poticanje dobrog raspoloženja, a postoje i brojne studije koje su potvrdile njihovu učinkovitost.

shimmer fallback

Smanji unos kofeina

Iako ti se u stresnim trenucima možda čini kao da je šalica jake kave najbolji način da se riješiš svog stresa, unos kofeina se ne preporuča. Naime, kofein je stimulans, a prevelike doze mogu povećati anksioznost. Ako primijetiš da si često nakon unosa kofeina nervozna ili tjeskobna, probaj ga izbaciti ili pak barem njegovo uzimanje svesti na minumum. Ne preporuča se piti više od 3 šalice kave dnevno.

shimmer fallback

Zapiši svoje emocije

Još jedan odličan način za rješavanje stresa je pisanje. Razmisli o svemu što te tišti, ljuti ili rastužuje i zapiši to na papir ili u svoj dnevnik. Osim toga, možeš zapisati i ono na čemu si zahvalna. Zahvalnost će ti pomoći da se fokusiraš na ono što je pozitivno u tvom životu te ćeš se smiriti i riješiti stresa i tjeskobe.

Play logo
shimmer fallback

Budi s ljudima koje voliš

Provođenje vremena s ljudima do kojih ti je stalo može imati terapeutsko djelovanje i pomoći ti da se lakše nosiš sa stresom i negativnim emocijama. Kada se osjećaš depresivno, nastoj što manje vremena biti u samoći.

shimmer fallback

Prestani odgađati

Želiš li smanjiti količinu stresa u svom životu, nauči prestati odgađati važne obaveze i zadatke. Odredi si prioritete i rokove u kojima ih je potrebno izvršiti i nastoj se toga uvijek držati. Odgađanje može izazvati pravi nered i kaos u tvojoj svakodnevici stoga nemoj sve činiti u zadnji čas jer to uzrokuje veliku količinu stresa, što kasnije negativno utječe na tvoje zdravlje i kvalitetu spavanja. Počni raditi 'to-do' liste i nauči kako se što bolje organizirati.

shimmer fallback

Slušaj umirujuću glazbu

Poznato je da glazba može izuzetno smirujuće djelovati na ljudski um.  Spora i ugodna glazba potiče opuštanje, snižava krvni tlak i razinu hormona koji su zaslužni za stres. Posebno učinkovitima su se pokazale razne vrste klasične, keltske i indijanske glazbe, a pomže i slušanje zvukova iz prirode.  

Play logo
shimmer fallback

Počni vježbati jogu

Joga je vrlo moderna aktivnost koja je mnogima pomogla da dovedu svoj život 'u red'. Osim što pozitivno utječe na fizičko zdravlje i izgled, odličan je način i za oslobađanje od stresa i naučiti će te kako da postigneš harmoniju između svog uma i tijela.

shimmer fallback
Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.