Gotovo je nemoguće rangirati najzdravije voće i povrće. Svako voće je kvalitetno, a većina nas dnevno ne pojede porcija koliko bismo trebali. Voće je bolje ako ima više vlakana, ali i manji glikemijski indeks, ali i u tom slučaju važno je paziti na veličinu porcije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Evo još nekoliko savjeta za bolji izbor:
- Boja je dobra - što intenzivnija boja, to bolje. Antocijanini u borovnicama i karotenoidi u marelicama štite od stresnih utjecaja okoline poput sunčevih UV zraka, a oni također imaju snažna antioksidacijska i protuupalna svojstva.
- Organsko je bolje - pokazalo se da organsko voće i povrće u prosjeku sadrži 20 do 40 posto više antioksidanasa od konvencionalno uzgojenog povrća.
- Svježe i smrznuto je dobro - svako voće s vremenom gubi hranjive tvari, tako da je važno jesti dok je svježe. Smrznuto je također dobro jer se odmah nakon branja smrzava.
via Giphy
Naravno bez obzira na listu najzdravijeg voća, vrlo je važno paziti na raznoliku prehranu. Važno je unositi veliki raspon minerala, vitamina i fitonutrijenata. Ova lista može poslužiti kao smjernica i olakšati ti izbor ako si neodlučna.
Tekst se nastavlja ispod oglasa