
Nutricionisti otkrili koje voće i povrće te može najviše zasititi

Većina nas ima uobičajen odnos s grickanjem - ili povezujemo grickalice s nezdravom hranom i namjerno pokušavamo izbjegavati grickalice između obroka ili pokušavamo grickati zdravu hranu i osjećamo se gladno 15 minuta kasnije.
Kruške
Jabuke
Jabuke su također odličan izvor vlakana, od kojih 80 posto dolazi iz pektina. Nutricionistica Maya Feller predlaže kombinaciju vlakana i ugljikohidrata iz jabuke zajedno s dobrim mastima i proteinom iz orašastih plodova, poput šake badema ili malo maslaca od badema.
Kupine
Šalica kupina ima oko 8 g vlakana, a za razliku od većine voća, kupine imaju jako malo šećera, samo 7 g po porciji. Ne samo da će te vlakna i manjak šećera dulje držati sitom, već će i tvoj šećer u krvi biti uravnotežen. Nutricionistice savjetuju da kupine kombiniraš s običnim grčkim jogurtom, koji sadrži proteine, može poboljšati kontrolu apetita te čak spriječiti prejedanje tijekom tvog sljedećeg obroka.
Naranče
Banane
Ako tražiš voće s puno vlakana, a koje je uz to i praktično za jesti u svakoj prilici - banane su pravi, a vjerojatno i najčešći izbor. Banana prosječne veličine sadrži oko 3 grama vlakana, a ključno je izabrati nedozrijelu bananu koja sadrži značajnu količinu rezistentnog škroba.
Mrkva
Jedna porcija mrkvi (pola šalice) ima oko 4 grama vlakana i 50 kalorija. Također su slatke, bez da imaju puno šećera, a njihova hrskava tekstura usporava proces jedenja i povećava osjećaje zadovoljstva, posebno ako inače voliš posegnuti za čipsom ili drugom hrskavom grickalicom.
Avokado
Celer
Iako možda nije omiljeno povrće, celer je bogat nutritivnim vrijednostima poput kalija, kalcija i vitamina A i dadrži veliku dozu vlakana i vode zbog kojih ćeš se dulje osjećati sito. Nutricionistica Gultry savjetuje kombinaciju šalice narezanog celera s jednom do dvije žlice maslaca od kikirikija. "Maslac od kikirikija sadrži dodatne kalorije, zdrave masti i biljni protein."
Prokulice
Neka te veličina ne zavara. Jedna šalica prokulica sadrži oko 6 grama vlakana, 89 posto prokulice je voda, a često se zovu vegetarijanskim mesnim okruglicama budući da imaju 4 grama proteina po šalici. Kombiniraj ih s malo maslinovog ulja kako bi dobila i zdrave masti. "Prokulice mogu biti više zasitne i hranjive ako se pripremaju s maslinovim uljem, jer nutritivne vrijednosti postaju više bioraspoložive", objašnjava nutricionistica Feller koja prokulice voli začiniti s kuminom.
Artičoke
Brokule
Jedna šalica brokula ima oko 4 grama vlakana, ali i 4 grama proteina, što je čini zasitnom, ali i visokoproteinskim povrćem. Brokule se odlično slažu s umakom od sira, a u toj kombinaciji zadovoljit ćeš i proteine i masti.
Tikvice
Tikvice su omiljeno i svestrano povrće puno vlakana. "Jedna tikvica sadrži oko 4 grama proteina i 3 grama vlakana", govori nutricionistica Feller i dodaje kako je kombinacija tikvica i banana u obliku smoothieja odličan međuobrok.