Želiš li blistavu preplanulu put, ali i vitko tijelo, jedi rajčicu - i to kuhanu. Imamo nekoliko jednostavnih recepata

Rajčica štiti kožu od starenja, pigmentacijskih mrlja i bora te ju čini blistavom. Želiš li kožu pripremiti za sunce, za ručak pripremi jelo od rajčice, a možeš i koktel

Želiš li blistavu preplanulu put, ali i vitko tijelo, jedi rajčicu - i to kuhanu. Imamo nekoliko jednostavnih recepata

S dolaskom toplijih dana više pažnje posvećuješ svojoj koži. Kako bi ju dodatno zaštitila, učinila zdravijom, blistavom i otpornom na štetni utjecaj sunca, jedi rajčicu. Ovo povrće (botanički gledano voće), obiluje vitaminom C i B, likopenom i antioksidansima koji su potrebni tvojoj koži. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Znaš li da možeš napraviti pekmez od rajčica? Ide uz sve!


  • Štiti kožu od opeklina


Likopen je karotenoid, prirodni pigment koji određenom voću i povrću, primjerice mrkvi i rajčici, daje crvenu, odnosno narančastu boju. Riječ je o antioksidansu koji štiti stanice od propadanja. Osim toga, koži pruža i foto zaštitu, odnosno štiti ju od ultraljubičastih sunčevih zraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


  • Smanjuje upale


Osim likopena, rajčica sadrži beta karoten, lutein, vitamin E, K i vitamin C. Svi ovi elementi imaju antupalni učinak. Rajčicu možeš prerezati na pol i njome namazati kožu opečenu suncem. Pomoći će ti ubažiti opekline.

  • Usporava starenje kože


Vitamin C sve je popularniji u kremama i serumima za lice jer vraća koži blistavost i mladolik izgled te "briše" s nje pigmentacijske mrlje. Također potiče proizvodnju kolagena u organizmu. Osim što ćeš ju jesti, možeš ju prerezati na polovice, umočiti u šećer i njome nježno trljati kožu lica. To će poboljšati elastičnost kože, zategnuti je i napraviti piling.



  • Pomaže u mršavljenju

Rajčica obiluje vodom i dijetalnim vlaknima, a oskudijeva kalorijama zbog čega je idealna namirnica kada želiš smršavjeti. Nahranit će te i osvježiti te dugo držati sitom i potaknuti probavu. Osim toga, kao što smo već spomenuli, bogata je antioksidansima, vitaminom C i B koji jačaju imunitet i osiguravaju da organizam funkcionira. 

Zanimljivo je da je rajčica zdravija kuhana jer tada tijelo može bolje apsorbirati likopen iz nje. U nastavku pročitaj nekoliko recepata s rajčicom, obogati svoj jelovnik, očuvaj svoje zdravlje te se pripremi za skidanje u kupaći kostim i sunčanje. 

Image


(FOTO: Profimedia.hr)

1/4