S dolaskom toplijih dana više pažnje posvećuješ svojoj koži. Kako bi ju dodatno zaštitila, učinila zdravijom, blistavom i otpornom na štetni utjecaj sunca, jedi rajčicu. Ovo povrće (botanički gledano voće), obiluje vitaminom C i B, likopenom i antioksidansima koji su potrebni tvojoj koži.
- Štiti kožu od opeklina
Likopen je karotenoid, prirodni pigment koji određenom voću i povrću, primjerice mrkvi i rajčici, daje crvenu, odnosno narančastu boju. Riječ je o antioksidansu koji štiti stanice od propadanja. Osim toga, koži pruža i foto zaštitu, odnosno štiti ju od ultraljubičastih sunčevih zraka.
- Smanjuje upale
Osim likopena, rajčica sadrži beta karoten, lutein, vitamin E, K i vitamin C. Svi ovi elementi imaju antupalni učinak. Rajčicu možeš prerezati na pol i njome namazati kožu opečenu suncem. Pomoći će ti ubažiti opekline.
- Usporava starenje kože
Vitamin C sve je popularniji u kremama i serumima za lice jer vraća koži blistavost i mladolik izgled te "briše" s nje pigmentacijske mrlje. Također potiče proizvodnju kolagena u organizmu. Osim što ćeš ju jesti, možeš ju prerezati na polovice, umočiti u šećer i njome nježno trljati kožu lica. To će poboljšati elastičnost kože, zategnuti je i napraviti piling.
- Pomaže u mršavljenju
Rajčica obiluje vodom i dijetalnim vlaknima, a oskudijeva kalorijama zbog čega je idealna namirnica kada želiš smršavjeti. Nahranit će te i osvježiti te dugo držati sitom i potaknuti probavu. Osim toga, kao što smo već spomenuli, bogata je antioksidansima, vitaminom C i B koji jačaju imunitet i osiguravaju da organizam funkcionira.
Zanimljivo je da je rajčica zdravija kuhana jer tada tijelo može bolje apsorbirati likopen iz nje. U nastavku pročitaj nekoliko recepata s rajčicom, obogati svoj jelovnik, očuvaj svoje zdravlje te se pripremi za skidanje u kupaći kostim i sunčanje.
(FOTO: Profimedia.hr)