Ovo proljeće malo je drugačije od svih prethodnih. Dobar dio njega provela si unutar svoja četiri zida što znači da kožu nisi izlagala suncu, onoliko koliko bi to činila inače te ju zbog toga nisi ni mogla pripremiti za ljeto.
Bilo bi dobro da preko hrane opskrbiš svoj organizam svim nutrijentima koji su mu potrebni kako bi se prirodno zaštiti od štetnog sunčevog zračenja pa da možeš punim plućima uživati na plaži i sunčati se do mile volje (naravno ne u periodu dana kada je sunce najjače).
(FOTO: Pexels)
Ovo su namirnice koje bi do odlaska na godišnji odmor, ali i nakon što on završi, trebala redovito jesti. Obiluju vitaminima i mineralima. Za neke ćeš se ugodno iznenaditi jer su se našle na popisu.
Lisnato zeleno povrće
Špinat, blitva, brokula, prokulica, rikola, matovilac i kelj samo su neke od namirnica o kojima govorimo. Bilo da ih dodaješ u smoothieje, pripremaš kao salatu ili kratko kuhaš, redovita konzumacija ovog povrća snižava rizik od karcinoma pločastih stanica, odnosno jedne vrste raka kože, kaže dermatologinja dr. Kimmberly Smith za portal Azbigmedia.com.
(FOTO: Pexels)
Opskrbi se likopenom
Dobra je vijest da svo voće sadrži likopen, antioksidans koji za 35 posto jača prirodna svojstva kože da se štiti od štetnog sunčevog zračenja. Lubenica, papaja, grejp ili rajčica, što god izabrala dobro ćeš napraviti za svoju kožu. No, ova posljednja voćka (da, rajčica botanički spada u voće) ipak sadrži najviše likopena i to kada je kuhana.
'Navali' na brokulu
Ovo povrće nalik na mini stablo obiluje antioksidansom koji se zove sulforafan, a poznat je kao spoj koji štiti stanice od UV zračenja. Uvrsti u redovitu prehranu pola šalice brokule i snizi rizik od raka kože. Najjednostavnije ti je da ju kratko prokuhaš u kipućoj vodi (tek dvije-tri minute) ili skuhaš na pari, začiniš žličicom maslinovog ulja i s par kapi limunovog soka te popapriš i posoliš.
Ne izbjegavaj tamnu čokoladu
Čokolada koja sadrži 70 posto kakaa ima više antioksidansa od zelenog čaja. Antioksidansi iz kakaa štite tvoju kožu od opeklina izazvanih sunčevim zrakama, stoga uživaj u čokoladi bez grižnje savjesti.
Jedi nar
Ovo voće jača prirodnu zaštitu organizma od utjecaja sunčevih zraka za 25 posto. To je tvoja unutarnja "krema za sunčanje". Ako ti se ne da čistiti nar (što je najčešća izlika zbog koje ga svi premalo jedemo), možeš ga konzumirati i u obliku suplementa.
I masti su dobre
Zasićene masne kiseline zaštitit će kožu od opeklina nastalih pretjeranim sunčanjem, ali i umanjiti rizik od raka kože. Dermatologinja dr. Kimmberly Smith za spomenuti portal preporuča konzumaciju maslaca.
(FOTO: Pexels)
Omega-3 masne kiseline
Losos, tuna, haringa, srdele, chia sjemenke, orašasti plodovi - sve ove namirnice odličan su izvor omega-3 masnih kiselina koje smanjuju upale u organizmu, opeklina od sunca i snižavaju rizik od melanoma. Uvrsti ih na svoj tjedni jelovnik. Umjesto mesa, pripremi masnu ribu, a orašaste plodove jedi svakodnevno.
Uvijek voda
Kada god se govori o zdravlju i ljepoti, voda ima nezaobilaznu ulogu. Dobro hidrirana koža je zdrava koža, sposobna da se nosi sa svim izazovima ljeta. Vodi računa da piješ najmanje dvije litre vode dnevno. Počni odmah ujutro čim ustaneš. Velika čaša vode u koju si dodala malo soka od limuna potaknut će metabolizam, razbuditi te i osvježiti.
Krema za sunčanje
Naravno, uz sve što smo naveli, krema za sunčanje je također neizostavni faktor zaštite od sunca. Ona te štiti izvana. Kako je koža tvoj najveći organ i ono što naneseš na nju ulazi u organizam, pripazi da izabereš kvalitetnu kremu za sunčanje i da je redovito nanosiš, ne samo kada ideš na plažu, već lim izlaziš iz kuće - bilo u trgovinu, na kavu ili na posao.
(FOTO: Pixabay)