Predivan domaći pekmez od rajčica idealan je prilog za nadolazeće tople dane.
Kako ga napraviti?
Sastojci:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 2 režnja češnjaka
- pola žličice kajjenskog chilija
- 900 g rajčica (što manje to bolje, mi koristimo cherry rajčice)
- 2 žličice vinskog octa
- 2 žličice meda
- 1 grančica ružmarina
- sol, papar
Priprema:
1. U loncu srednje veličine zagrij ulje. Dodaj usitnjeni češnjak i kajenski papar i kuhaj minutu.
2. Dodaj rajčice, 1/4 šalice hladne vode, ocat, med i usitnjeni ružmarin. Dodaj soli i papra po želji i pusti da zakipi. Smanji vatru i dobro promiješaj, a zatim povremeno miješaj dok se kuha 22-24 minute. Kada pekmez postane gust, makni s vatre i dodaj još začina po želji.
3. Premjesti pekmez u staklenku, a kada se u potpunosti ohladi - stavi je u hladnjak.