Zvuči kao šala, ali izgleda da su rajčice pune nutrijenata koji koži daju antioksidativni poticaj za smirivanje upala, smanjuju štetnost sunca i pomažu u borbi protiv bora.
Nažalost, to ne znači da bi trebale jesti tjesteninu sa šalšom svaki dan (jer - tjestenina nažalost još uvijek nije na popisu svakodnevnih namirnica), ali sve više i više dermatologa ističe prednosti rajčica zbog likopena - hranjive tvari za koju vjerojatno nisi ni znala da je potrebna tvojoj koži.
Sve o likopenu - antioksidansu zbog kojeg izgledamo mlađe i osjećamo se bolje
Likopen je crvena hranjiva tvar iz obitelji karotenoida koja, između ostalog, uključuje rajčice, lubenice i guavu. Iako se prirodno nalazi u nekoliko crvenog i ružičastog voća i povrća, rajčice imaju daleko najviše likopena. Kako rajčica postaje sve više zrela, njezin sadržaj likopena postaje sve veći i veći. Zašto su te zrele crvene rajčice tako dobre za nas?
"Likopen je izvrstan antioksidans dobiven iz hrane s mnogim kožnim blagodatima koji obuhvaćaju cijeli spektar wellnessa kože", kaže dermatologinja Karin Hermoni. "Hranjiva tvar ne samo da gasi slobodne radikale, već potiče i vlastiti zaštitni mehanizam tijela protiv oksidativnog stresa i upale, povećavajući otpornost kože i dopuštajući stanicama kože da se bolje nose s okolinom."
Jednostavnije rečeno: Kada imamo previše slobodnih radikala, tijelo nam je pod opterećenjem. Antioksidansi čine slobodne radikale bezopasnim, pomažući smanjiti stres, upalu i znakove starenja.
Likopen je osobito jak antioksidans, tako da zajedno s izgledom tvoje kože može pomoći i tvom zdravlju. Osim toga, antioksidansi pomažu u preokretanju znakova starenja, što znači da nam rajčice pomažu da izgledamo malo mlađe i osjećamo se malo bolje!
Što zapravo likopen čini za našu kožu?
"Antioksidansi pomažu u sprečavanju i poništavanju oštećenja kolagena u koži. Likopen posebno pomaže u sprječavanju gubitka boje kože, promjena u teksturi i bora", objašnjava dermatologinja Tsippora Shainhouse.
Likopen ne može vratiti sat, ali povećani unos likopena može pojačati zdravlje kolagena u tvojoj koži i zaustaviti neke bore prije njihovog izbijanja.
Bilo koji tip kože može imati koristi od likopena, ali posebno dobro djeluje na osjetljivu i stariju kožu. Također, antioksidans umiruje upalni proces tijela, smanjujući crvenilo i iritaciju. Ali ono što zaista razlikuje likopen od drugih antioksidansa je njegov potencijalni učinak na oštećenja od sunca.
Istraživanje objavljeno u British Journal of Dermatology otkrilo je da su dodaci prehrani od likopena štitili kožu od UV zraka. Također, jedno istraživanje je pokazalo da su sudionici koji su uzimali dodatni likopen imali značajno manje oštećenja od sunca u usporedbi s placebo skupinom.
Naravno, to ne znači da možeš zaboraviti na kremu za sunčanje. "Korištenje kreme za sunčanje i karotenoida od rajčice može povećati otpornost kože i podržati zdrav odnos sa suncem", dodaje dermatologinja.
Najbolji način za dobivanje likopena
Iako možeš dobiti likopen kroz prehranu, hoće li to stvarno pomoći tvojoj koži? Dermatologinja ističe da hoće!
Za najbolje rezultate predlaže korištenje topikalnih i dijetetskih tretmana. To može značiti dodavanje seruma bogatog likopenom ili maske za njegu kože. Ali dijetetski dio slagalice i dalje je najvažniji.
“Važno je napomenuti da likopen najbolje djeluje na kožu kada se može udružiti s drugim fitonutrijentima rajčice. Konzumiranje cijele rajčice ili nadopunjavanje proizvoda na bazi rajčice pružit će bolju prehranu našem tijelu i koži u usporedbi s dopunjavanjem samo likopenom ”, kaže dermatologinja. Budući da je likopen topiv u ulju, ona predlaže kuhanje jako zrelih rajčica u maslinovom ulju za optimalnu apsorpciju. Tako da - domaći umak od rajčice - zapravo je najbolji izbor za kožu.
Mi znamo što ćemo danas jesti za ručak!