Zdravlje na tanjuru

Zdrave namirnice koje pomažu u oslobađanju od stresa

Pod stresom si? Hrana ti može biti moćan partner u borbi protiv stresa i tjeskobe

andrew-welch-i5Crg4KLblY-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

U današnjim vremenima svi se suočavamo s velikom količinom stresa na dnevnoj razini, a poznato je da on može negativno utjecati na naše zdravlje. Iz tog razloga, vrlo je važno znati kako se osloboditi stresa ili pak ga barem svesti na minimum.

Image
Uvrsti ih u svoju rutinu

Jednostavni trikovi koji će ti pomoći da se oslobodiš stresa i anksioznosti

Postoje razne tehnike i trikovi koji mogu biti vrlo korisni kod oslobađanja od stresa, a meditacija, fizička aktivnost te boravak na svježem zraku samo su neke od aktivnosti koje pomažu.

Kod stresa može pomoći i uravnotežena i kvalitetna prehrana te razni biljni čajevi koji imaju umirujuće djelovanje. Svakako bi trebala izbjegavati slatkiše i brzu hranu jer loše djeluju na zdravlje. Želiš li smanjiti količinu stresa s kojom se svakodnevno suočavaš, obrati pažnju na svoju prehranu, a neke od namirnica za kojima bi trebala posegnuti u stresnim trenucima donosimo u nastavku.

Matcha prah

Ovaj moćni prah zelenog čaja kod nas se popularizirao tek nedavno, a entuzijasti za zdravu prehranu ga obožavaju. Obiluje vrijednim nutrijentima i aminokiselinama koje imaju snažna anti-stres svojstva. I istraživanja su pokazala da redovna konzumacija ovog čaja može ublažiti razinu stresa pa ga uvrsti u svoju prehranu. Možeš ga nabaviti u trgovinama zdrave hrane.

shimmer fallback

Slatki krumpir

Slatki krumpir odnosno batat odlična je zamjena za klasični krumpir i izvor je zdravih ugljikohidrata te sadrži hranjive sastojke koji pomažu kod snižavanja razine hormona stresa kortizola. Istraživanja su potvrdila da osobe u čijoj se prehrani nalaze cjeloviti i hranjivi ugljikohidrati imaju znatnu nižu razinu kortizola, u usporedbi s onima koji jedu prehranu s visokim udjelom rafiniranih ugljikohidrata. Osim toga, batat sadrži i druge hranjive sastojke poput kalija i C vitamina.

shimmer fallback

Artičoke

Artičoke su vrijedan izvor vlakana i prebiotika te pozitivno djeluju na crijevnu floru. Istraživanja su pokazala da prebiotici koje artičoke sadrže mogu pomoći kod smanjenja razine stresa. Artičoka također sadrži puno kalija, magnezija i vitamina C i K, sve važne nutrijente koji su neophodni za održavanje dobrog zdravlja.

shimmer fallback

Jaja

Oko toga jesu li jaja zdrava ili ne vode se brojne polemike, no činjenica je da da su odličan izvor vitamina, minerala, aminokiselina i antioksidansa pa bismo ih ipak povremeno trebali uključiti u svoju prehranu. Jaja sadrže i holin – hranjivu tvar koja se u većim količinama nalazi u svega samo nekoliko namirnica, a igra važnu ulogu u zdravlju mozga i može zaštititi od stresa.

shimmer fallback

Masna riba

Sve vrste masnih riba poput lososa, skuše i sardina obiluju omega-3 masnim kiselinama te vitaminom D, nutrijentima za koje se pokazalo da pomažu kod smanjenja razine stresa i poboljšavaju raspoloženje. Omega-3 masne kiseline važne su za zdravlje mozga, a njihov nedostatak u organizmu povezuje se s anksioznošću i depresijom. Vitamin D također ima ključnu ulogu u mentalnom zdravlju i regulaciji stresa.

shimmer fallback

Peršin

Peršin je namirnica koju bismo što češće trebali uključivati u svoju prehranu. Sadrži važne antioksidante koji neutraliziraju djelovanje slobodnih radikala i štite od stresa te raznih bolesti. Peršin je posebno bogat karotenoidima i flavonoidima koji imaju snažna antioksidativna svojstva.

shimmer fallback

Češnjak

Poznatiji i kao prirodni antibiotik, češnjak sadrži sumporne spojeve koji pomažu u povećanju razine glutationa – antioksidanta koji je štiti tijelo od stresa. I neke  su studije pokazale da češnjak može pomoći u borbi protiv stresa i smanjiti simptome anksioznosti i depresije.

shimmer fallback

Sjemenke suncokreta

Sjemenke suncokreta vrlo su ukusne i odličan su međuobrok, a bogate su vitaminom E koji djeluje kao snažan antioksidans i neophodan je za mentalno zdravlje. Nedostatak ovog vitamina povezuje s lošim i promjenjivim raspoloženjem te depresijom. Sjemenke suncokreta sadrže i puno drugih hranjivih sastojaka koji smanjuju stres, poput magnezija, mangana, selena, cinka, vitamina B i bakra.

shimmer fallback

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice od davnih je vremena poznat kao napitak za smirenje, a dokazano je da umiruje um, pomaže kod nesanice i može smanjiti simptome anksioznosti i depresije. Imaš li problema s tjeskobom i lošim snom, popij šalicu čaja od kamilice prije odlaska na spavanje.

shimmer fallback

Borovnice

Ovo ukusno voće izuzetno je dobro za ljudsko zdravlje, a pozitivno djeluje i na raspoloženje. Borovnice sadrže puno antioksidanata koji imaju snažnu protuupalno i neuroprotektivno djelovanje. Štite stanice od oštećenja povezanih sa stresom. Odličan su međuobrok pa ih povremeno uključi u svoju prehranu.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.