Zašto su vlakna najbolja hrana za jesti kada pokušavaš smršavjeti?
Naša tijela ne mogu u potpunosti probaviti vlakna, tako da dodaju zasitni volumen našim obrocima za vrlo malo kalorija. Vlakna također usporavaju brzinu probave, zbog čega se osjećamo duže sito nakon obroka bogatog vlaknima i manje smo skloni posegnuti za užinom ubrzo nakon toga.
I na kraju, ali ne i najmanje važno, neka istraživanja su pokazala da vlakna zapravo mogu vezati neke kalorije i spriječiti njihovu apsorpciju, što je još jedna prednost vlakna za mršavljenje. Uglavnom, ako se zasitiš hranom bogatom vlaknima, prirodno ćeš se osjećati zadovoljnije nakon jela i kao rezultat toga ćeš manje konzumirati i ukupno apsorbirati manje kalorija.
Umjesto zamornog brojanja kalorija ili pridržavanja neke restriktivne dijete koja izbacuje tone inače zdrave hrane, možeš jednostavno dodati više vlakna u svoju svakodnevnu prehranu i ostvariti prednosti mršavljenja (zajedno sa svim ostalim nevjerojatnim prednostima jedenja više vlakna), bez osjećaja bilo kakve uskraćenosti.
Istraživanja pokazuju da je ova strategija učinkovit način za mršavljenje i održavanje tog gubitka kilograma na duge staze. "Zdravo mršavljenje nije više od 0.5 do 1 kilograma tjedno", ističe nutricionistica Victoria Seaver koja je i sama smršavjela 7 kilograma nakon što je svojoj prehrani dodala više cjelovitih žitarica bogatih vlaknima te se uspjela vratiti na zdravu težinu za svoje tijelo i pomoću vlakna održala zdravu težinu u posljednje dvije godine.