VRLO UČINKOVITO

Pod stresom si? Isprobaj ove trikove za opuštanje

Postoje brojne učinkovite strategije za upravljanje stresom, a riječ je o jednostavnim trikovima koje svatko može usvojiti

profimedia-0144658077.jpg
Foto: Profimedia.hr

Stres je, nažalost, neizostavan dio modernog načina života. Bilo da je riječ o prenatrpanom rasporedu, brojnim obavezama ili nerealnim rokovima, stres nikome od nas nije stran. Bez obzira na to što ga uzrokuje, stres, posebice onaj vezan uz posao, sveprisutan je problem.

Image
Vidljive posljedice

Nije bezazleno: Evo što dugotrajni stres čini tvom tijelu, ali i kako ga regulirati

Stresne situacije možda ne možemo izbjeći, ali zato možemo naučiti kako se nositi sa stresom te njegov utjecaj na naše zdravlje svesti na minimum. Naime, ako se ne kontrolira, stres može negativno utjecati na mentalno zdravlje, uzrokovati nesanicu i brojne druge probleme.

Na sreću, postoje brojne učinkovite strategije za upravljanje stresom, a riječ je o jednostavnim trikovima koje svatko može usvojiti.

Ublaži stres mirisima

Mirisi ne samo da imaju sposobnost evocirati sjećanje, već mogu djelovati i kao trenutni lijek za ublažavanje tjeskobe pomažući nam da se trgnemo iz stanja visokog stresa i vratimo u smirenije, opuštenije raspoloženje. Aromaterapija je sjajna metoda za opuštanje, a neka eterična ulja osobito su korisna za ublažavanje stresa. Možeš ih dodati u difuzor ili ih nakapati na maramicu i direktno udisati. Najbolja eterična ulja za borbu protiv stresa su lavanda, cedar, bergamot, ylang ylang, tamjan, rimska kamilica i sandalovina. Sva ta ulja imaju moćna antistresna svojstva, a neka od njih i podižu raspoloženje. Miris je najbolje birati prema vlastitim preferencijama. Primjerice, ako te miris peperminta podsjeća na praznike kod kuće, onda odaberi eterično ulje metvice.

Pomaže i fizički dodir

Stres, društvena izolacija i usamljenost loše utječu na ljudsko zdravlje, no dobra je vijest da je društvena povezanost, točnije fizički dodir, iznimno učinkovita strategija za oslobađanje od stresa jer smanjuje razinu hormona stresa, a povećava razine dopamina i serotonina koji su zaslužni za dobro raspoloženje. Ako osjećaš posljedice stresa, pomoći će ti zagrljaj s voljenom osobom, no istraživanje je otkrilo da čak i površna masaža rukom može smanjiti razinu kortizola i tako ublažiti simptome stresa.

Image
Foto: Pexels

Istegni se

Još jedan vrlo koristan trik za trenutačno rješavanje stresa, posebice na radnom mjestu, je istezanje. Važno je uzeti pauzu od posla, čak i ako si u velikoj gužvi. U onim trenucima kada ne možeš ustati od radnog stola, uzmi nekoliko minuta pazue i dobro se istegni. Osim što će te opustiti, istezanje može pomoći i kod nelagode i bolova povezanih s predugim sjedenjem.

Slušaj umirujuću glazbu

Poznata je činjenica da nam boravak u prirodi pomaže da se opustimo, no jesi li znala da i samo slušanje zvukova iz prirode može biti vrlo učinkovito kada je riječ o smanjenju razine tjeskobe? Ako ne možeš izaći van i negdje u prirodu, pusti si umirujuću glazbu sa zvukovima iz prirode. Primjerice, aplikacije kao što je Nature Sounds izuzetno su korisne za opuštanje. Slušanje zvukova iz prirode poput padanja kiše, tihe tutnjave grmljavine ili šuma valova pomoći će ti da se riješiš stresa.

Image
Foto: Pexels

Uzmi žvakaću gumu ili pojedi malo tamne čokolade

Brojne su studije potvrdile da žvakanje žvakaće gume može imati značajne antistresne učinke. Osim što pomaže kod koncentracije, žvakanje žvakaće gume može smanjiti i razinu kortizola. Dobar izbor za prirodno podizanje raspoloženja je konzumacija tamne čokolade. Osim serotonina, tamna čokolada sadrži i valerijansku kiselinu, prirodni relaksant, te magnezij, koji je također poznat po svojim opuštajućim svojstvima.

Pogledaj video: Joga za opuštanje