Nauči ih razlikovati

Postoji sedam vrsta gladi, ali jedna prava: Otkrij ju i ne jedi bezveze

Mršavljenje će ti krenuti od ruke kada naučiš slušati svoje tijelo, odnosno razlučiš pravu glad od lažne

profimedia-0161081031.jpg
Foto: Profimedia.hr

Već i ptičice na grani znaju da postoji emotivna i ona prava glad u kojoj te želudac zove da mu dostaviš nešto fino. No, i on te može prevariti. Naime, nerijetko si žedna, a ne gladna. Zato, prije, nego što posegneš za bogatim obrokom popij čašu ili dvije vode pa malo pričekaj. Ako glad prođe, odustani od obroka, a ako i dalje budeš gladna, jedi u miru.

shimmer fallback


Osim emotivne i fizičke gladi, postoji još nekoliko vrsta gladi, a ono što je najvažnije je da ih prepoznaš i ne hraniš (osim fizičke gladi) hamburgerima, tjesteninama, pečenjima ili bilo kojim drugim kalorijama iz hrane, već ih namiriš onime što ti zaista u tom trenutku treba.

Image

Želiš smršavjeti, ali kilogrami te vole? Uvedi u prehranu ove začine

Na taj način izbjeći ćeš debljanje, skinuti suvišne kilograme i razviti bolji odnos sa samom sobom. U nastavku ti donosimo vrste gladi koje je za portal Mbg definirala nutricionistica i terapeut Lauryn Lax.

Osjetilna glad

Imaš želju za slatkim ili pak nekom finom slanom hranom u kojoj uživaš. Ustvari, kada malo bolje razmisliš, uopće nisi gladna, već imaš potebu za nekim lijepim osjećajem, za užitkom. Pokušaj ovu glad nahraniti tako što ćeš si ugoditi na neki drugi način, koji ne uključuje hranu.

Razmišljaj o nečemu lijepom, prošetaj, upali glazbu, opusti se u kadi..

Potreba za kontrolom

Kada imaš osjećaj da ti situacija izmiče kontroli, posegnut ćeš za hranom kako bi samu sebe umirila i dala si prividni osjećaj kontrole i sigurnosti. Naravno, ovdje rješenje zahtjeva biranje težeg puta od onog koji vodi do hladnjaka i suočavanje s problemima koji te muče.

shimmer fallback

Dosada

Ovo je definitivno najbesmislenija vrsta gladi. Zabavi se nečim drugim, ne budi lijena! Obogati svoj život novim hobijem, udomi kućnog ljubimca, pronađi si posla.

shimmer fallback

Želja za pripadanjem

Sigurno si i sama, ne jednom, posegnula za hranom kada si se osjećala usamljeno ili odbačeno. Ni ova glad ne hrani se u hladnjaku ili na štednjaku, već u radu na sebi i na kvalitetnim odnosima s drugima.

shimmer fallback

Fizička glad

Ovo je jedina glad koja se namiruje hranom, a i tijelo ti jasno daje do znanja da je vrijeme za obrok. Želudac će zakruliti ili ćeš ga jednostavno osjetiti. No, kao što smo psomenuli, kako ne bi bilo zabune, radije prije obroka popij čašu vode. Ako glad nestane, znači da si bila žedna.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.